Aktualno

10. SAJAM SLAVONSKI BANOVAC U PAKRACU 20.10.

Sve je spremno za jubilarni 10. po redu sajam Slavonski banovac koji će u Pakracu biti održan 20. listopada, a ovogodišnji će sajam biti rekordan i po broj prijavljenih natjecatelja za Grahfest (80) i po broju izlagača (128).

Čak 80 prijavljenih na Grahfestu, ukupno 128 izlagača na Sajmu:

 

Naime, za Grahfest je prijavljeno ukupno 80 sudionika iz Kaštela, Požege, Stubice, Baranje, Bjelovara, Daruvara, Nove Gradiške, Garešnice, Novske, Jasenovca, Lipika i Pakraca i okolnih naselja. Uz Grahfest, Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika organizira i Gastro prezentaciju na kojoj će se sa ponudom svoga kraja predstaviti udruženja obrtnika iz Splita, Trogira, Kaštela, Zagreba, Vukovara, Siska, Petrinje, Gline, Karlovca, Slunja, Stubice, Požege, Vrbovskog, Garešnice, Krapinskih toplica i Novog Marofa. Sajam započinje upravo događajem vrlo važnim za Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika, a to je predstavljanje knjige „„200 godina stvaranja i zajedništva“ autora Marija Baraća, kojom će biti obilježeno 200 godina službenog i organiziranog bavljenja obrtom na ovom području. Predstavljanje će biti organizirano u gradskoj vijećnici kurije Janković s početkom u 11 sati.
Iako je svečanost otvorenja zakazana za 13 sati u šatoru na Trgu bana Jelačića, sajam Slavonski banovac započinje već od 10 sati degustacijom, prodajom i promocijom proizvoda na prigodnim štandovima. Iz Turističke zaednie Grada Pakraca su nam potvrdili da će na sajmu izlagati ukupno 128 izlagača što je također rekordan broj, a osim izlagača iz cijele kontinentalne Hrvatske (Osijek, Zagreb, Varaždin, Sisak, Bjelovar, Požega, Slavonski Brod…), gosti će biti i izlagači iz Dobretića, pobratimske općine iz Bosne i Hercegovine.

 

Već spomenuti Grahfest kojeg pakrački i lipički obrtnici organiziraju 4. godinu za redom, započinje u 15 sati, kuhanje traje do 18 sati, potom će peteročlana stručna komisija pristupiti ocjenjivanju, a svečanost proglašenja pobjednika počinje u 20 sati.

Srednjevjekovni program

Atraktivniji dio sajma Slavonski banovac zasigurno će biti srednjevjekovni program koji će tijekom cijelog dana biti upriličen na središnjem pakračkom trgu. Srednjevjekovni program će biti realiziran zahvaljujući Redu vitezova Ružica grada iz Orahovice, Viteškom redu Svetog Nikole iz Varaždina te po prvi puta domaćim vitezovima Slavonskog banovca, a program će obogatiti i Karlovački bubnjari. Uz cjelodnevni prikazi predstavljanje srednjevjekovne opreme i oružja, maskirani vitezovi će zainteresirane posjetitelje poučavati mačevanje i borilačkim vještinama, tijekom popodneva će biti organiziran i streličarski turnir, a središnji događaj je bitka za kovnicu novca koja je najavljena u 18 sati.

Posebnost ovogodišnjeg srednjevjekovnog programa na sajmu Slavonski banovac sigurno će biti krčma „Kod veprove glave“ koju su specijalno za ovu prigodu osmislili, izgradili i instalirali članovi Povijesnog društva Pakrac i Lipik i prijatelji. Već od ranih jutarnjih sati u krčmi će se kuhati stara srednjevjekovna, gotovo zaboravljena jela, a od 13 sati će započeti i kuhanje srednjevjekovnog piva, zahvaljujući lokalnoj „Pivovari Slavonica“.

Da bi sve bilo u starinskom, povijesnom štihu, na ovom dijelu sajma će biti omogućeno plaćanje „banovcem“ – povijesnim novcem koji je u Pakracu kovan još sredinom 13. stoljeća.

Dolaze turisti iz Zagreba, Varaždina, Valpova…

Tijekom cijelog dana posjetitelje očekuju razni zabavni sadržaji. U dvorištu kurije Janković biti će postavljen kutak za djecu i mlade s raznim radionicama, ali i neizostavnim luna parkom. Na sajmu (u dvorištu kurije Jankoviće) će posjetitelji moći koristiti besplatan wifi, ulicama Pakraca će voziti kočije te turistički vlakić, a u večernjim satima, od 21 sat goste će svojim koncertom zabavljati „Gazde“.

Ove godine na Sajmu očekujemo i posebne goste koji će u Pakrac stići turističkim vlakom iz Zagreba. Vlak kreće u 10,45 sati s glavnog kolodvora i u Pakracu bi trebao biti oko 13 sati. Planirani povratak iz Pakraca za Zagreb je u 22:15 sati, a cijena povratne karte je simboličnih 10 kuna. Prema informacijama iz Turističke zajednica Grada Pakraca, autobusi turista će doći ciljano u Pakrac na Sajam iz Varaždina i Valpova.

Organizatoru na ruku idu i najave vremenske prognoze koje pokazuju da bi subota 20. listopada trebao biti lijep, sunčan i ugodan dana, idealan za dolazak u Pakrac na 10. sajam Slavonski banovac!

Info:tz-pakrac.hr