Aktivni odmor

Aktivni odmor u Splitsko-dalmatinskoj županiji Skoči, pedaliraj, roni…nasmij se!

This post is also available in: English

Biciklizam, rafting, trekking, jahanje, kanu safari…samo je dio mogućnosti aktivnog odmora koje pružaju predivni otoci i mjesta na području srednje Dalmacije. Dođi i provedi nezaboravne trenutke…

Možeš li zamisliti neko malo geografsko područje na kojem se možeš baviti raznim sportskim aktivnostima? Upravo Splitsko-dalmatinska županija sa svojim prirodnim vrijednostima, mjestima i otocima nudi bezbroj mogućnosti aktivnog odmora. More, rijeke, planine, šume, stijene, biciklističke i pješačke staze…samo su neki od terena za adrenalinsko punjenje ili pražnjenje ili za laganu meditaciju kada ti je svega dosta i želiš odmak od svakodnevice.

U genima ovdašnjih ljudi nalaze se informacije o terenima, jer upravo je Splitsko-dalmatinska županija iznjedrila mnogo vrhunskih sportaša i olimpijaca. Vjerojatno si već znatiželjan/la što se to sve može naći na tom malom kutku Božjeg dara…pa krenimo redom…

Biciklizam

 

Želiš vidjeti, slušati i dotaknuti prirodu, uživajući pritom u laganoj vožnji biciklom, ili pak osvojiti vrh? Biciklističke staze u Splitsko-dalmatinskoj županiji poredane su u pet dijelova – Rivijera Split, Rivijera Makarska, otok Brač, otok Hvar i Dalmatinska zagora. A sad pažljivo pročitaj sljedeće retke s popisom biciklističkih staza i odmah ćeš poželjeti krenuti u avanturu na dva kotača….Tri polja u Vrgorcu – brežuljkasta staza, Mate svjetskoga u Vrgorcu – planinska staza, Via Brachia u Selcima – brežuljkasta staza, Vrh Brača u Selcima – ravna staza, Panorama Povlja u Povljima – brežuljkasta staza, Kadulja u Bolu – brežuljkasta staza, Pinija u Bolu – planinska staza, Česmina u Gornjem Humcu – ravna staza, Plavac mali u Bolu – brežuljkasta staza, Ružmarin u Bolu – ravna staza, Srce Brača u Pučišćima – planinska staza, Profunda u Postirama – brežuljkasta staza, Macića i Vivera u Postirama – brežuljkasta staza, Sveti Roko u Supetru – ravna staza, Drvenik Gradac tour u Drveniku – brežuljkasta staza, Igrane Živogošće Tour  – brežuljkasta staza, Tučepi – Podgora Tour u Tučepima – brežuljkasta staza, Biokovo Tour u Makarskoj – planinska staza Makarska Tour u Makarskoj – brežuljkasta staza, Brela Tour u Brelima – brežuljkasta staza, Sveti Lovre u Supetru – brežuljkasta staza, Sveta Jelena u Supetru – brežuljkasta staza, Sveti Juraj u Supetru – planinska staza, Sveti Petar u Supetru – planinska staza, Sveti Jere u Supetru – brežuljkasta staza, Sveti Josip u Supetru – brežuljkasta staza, Levanat u Sutivanu – ravna staza, Tramuntana u Sutivanu – brežuljkasta staza, Maestral u Sutivanu – ravna staza, Tvrđava i lanterna u Milni – ravna staza, Cvrčka u Milni – brežuljkasta staza, Medulla u Milni – planinska staza, Sunca u Milni – brežuljkasta staza, Lesina – Vira – planinska staza, Težačka u Hvaru – brežuljkasta staza, Malo Grablje u Hvaru – brežuljkasta staza, Sveti Nikola – Selca – planinska staza, Purkin kuk u Starom Gradu na Hvaru – brežuljkasta staza, Kroz Dračevicu u Vrbovskoj na Hvaru – ravna staza, Kabal u Starom Gradu – brežuljkasta staza, Preko vrha – Jelsa – brežuljkasta, Za UNESCO-m – Jelsa – ravna staza, Dubova – Selca – brežuljkasta staza, Humac –brežuljkasta staza, Deset uvala – Bogomolje – brežuljkasta staza, Sućuraj – brežuljkasta staza. O kvaliteti biciklističkih staza ukazuje i to što je upravo Hvar odabrala eminentna svjetska biciklistička ekipa „Bahrain Merida“, za pripreme uoči natjecateljske sezone.

Jahanje

Ponuda aktivnog odmora srednje Dalmacije uključuje i jahanje. U Sinju, Splitu i Trilju postoje konjušnice i konjički klubovi koji organiziraju škole jahanja za početnike, a profesionalcima pružaju mogućnost rekreativnog jahanja. Okušaj se u jahanju i, vjeruj, osjećaj sjedinjenja čovjeka s konjem nećeš nikada zaboraviti.

Kajak na moru

Kada zamore vreva i buka plaža punih kupača, nezaboravna alternativa kajakom je doći do pustih, šljunkovitih plaža pristupačnih jedino morskim putem. Istraži špilje i pećine, dotakni podzemne izvore vode i kupaj se u prekrasnom, kristalno čistom moru oko otoka Brača, Hvara, Šolte i Visa.

Rafting i kanjoning

Rafting na rijeci Cetini je posebna atrakcija za sve avanturiste. Iako spuštanje niz zapjenjenu rijeku zahtijeva određenu vještinu, postoji nekoliko dionica raftinga na kojima mogu sudjelovati i najmlađi raftingaši. Ne moraš se bojati jer skiper govori o tome kako, kada i koliko snažno veslati, ili kada se baciti u čamac i čvrsto držati. Posebno je zanimljiv rafting na rijeci Cetini koja svojom čistoćom privlači na rafting, ali i na kupanje. Osim toga, tijekom raftinga uživat ćeš u pogledu na litice visoke i do 180 metara, slapove te vodopad Gubavica koji privlači pažnjom svojom visinom od 50 metara i ljepotom.

Kanu safari

Ako si ljubitelj laganog veslanja tada je pravi izbor za tebe kanu safari na Cetini. Lagano veslanje na mirnim dijelovima rijeke Cetine u nepotopivom kajaku za dvije osobe, ili u kanuima za više ljudi, ali i savladavanje brzaca idealnih za početnike, ostat će ti u trajnom sjećanju.

Slobodno penjanje

Slobodno penjanje pod nadzorom instruktora i uz odgovarajuću penjačku opremu, potpuno je siguran sport u kojemu se mogu okušati, zaista, svi. Najvažnije je znati odabrati smjer – težina penjanja mora odgovarati polaznikovim tjelesnim sposobnostima i uživanje u penjanju slijedi. Tom vrstom aktivnosti možeš se baviti na stijenama u Omišu, brdu Perun kod Podstrane te na južnoj strani splitskog Marjana.

Trekking

Ljepota skrivenih staza, pogled na primorska mjesta i otoke, obrađena polja, maslinike i vinograde na terasama sa škrtom zemljom otetom kamenu, neumorno nam pričaju povijest ovdašnjih ljudi. Baveći se trekkingom svugdje po mjestima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a posebice u Dalmatinskoj zagori – Vrlici, Dugopolju, Trilju i Sinju, ali i po otocima Braču i Hvaru uživat ćeš u svakom trenutku.

Paintball

Voliš igre? Pucanje i podizanje adrenalina? Za tebe je kao stvoren paintball. U toj igri važna je tjelesna pripremljenost, ali i rad glave. Ratna igra u kojoj gađaš kuglicama koje ostavljaju trag bojom, traži potpunu pozornost i koncentraciju. Paintball je, uz već postojeće terene, moguće organizirati na brojnim lokacijama u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Jedrenje

Ako si nautičar i dolaziš na jedrenje u splitski akvatorij zadovoljit ćeš svoju radoznalost na razne načine.  Prvo će te u Splitu dočekati gostoljubivi domaćini, a nakon toga možeš krenuti na jedrenje. Posebice je lijepo jedriti oko otoka Hvara, Šolte i Visa.

DCIM101GOPRO

Ronjenje

Zanima te kako to izgleda zaroniti ispod površine mora? Ronjenje u akvatoriju srednje Dalmacije omogućuje otkrivanja malog, ali izuzetno atraktivnog dijela „svijeta tišine”. Kristalno čisto more srednje Dalmacije obiluje prekrasnim ronilačkim odredištima te raznolikošću flore i faune koja će sigurno oduševiti svakog. Roniti možeš na svim srednjodalmatinskim otocima te oko otoka Čiova.

Zip-line

Kako ti se čini mogućnost da se spustiš niz čeličnu žicu na visini od 150 metara iznad predivnog kanjona rijeke Cetine? I još, ako znaš da ćeš u trenutku te adrenalinske atrakcije dosegnuti brzinu od 65 kilometara na sat? Naravno, riječ je o novom turističkom proizvodu, namijenjenom turistima željnih adrenalina i aktivnog turizma – zip line-u ili „letu“ iznad riječnih klisura pomoću čelične užadi. No, nemoj se bojati, jer si u trenutku spuštanja pričvršćeni zaštitnim pojasom. Želiš li isprobati tu adrenalinsku poslasticu posjeti Omiš,  Tučepe i Solin gdje se nalaze zip-line.

www.dalmatia.hr

 

This post is also available in: English