Aktivni odmor

Cikloturizam i konjički turizam Krapinsko – zagorske županije

Aktivan odmor Bajke na dlanu uz brojne mogućnosti novih projekata o kojima saznajte više kroz RIDE&BiKE projekt!

Brojni brežuljci na kojima su smještene stare hiže i drvene kleti prave su oaze mira. Umirujuća i netaknuta priroda pravi je mamac za turiste. Silazak s glavnih prometnica vodi do prirodne idile koju nudi Bajka na dlanu. Manje ili više zahtjevne biciklističke rute stvorene su za odmak od stresne svakodnevice.

Avantura cikloturizma provest će vas kroz zagorske mistične povijesne priče, brojne dvorce i perivoje, barokne crkve sve do opuštajućih izvora termalne vode. Aktivnosti na svježem zraku dodatno će vas potaknuti da istražite lokalnu eno-gastronomsku ponudu. Dođite i doživite svoju zagorsku bajku na biciklu!

Zagorske županijske rute – istražite ih sve biciklom

Želite li na najljepši način doživjeti Krapinsko-zagorsku županiju biciklom, preporučamo vam da odaberete jednu od ovdje predložene 21 rute u skladu s vašim željama i sposobnostima. Rute su ukupno duge oko 700 km i prekrivaju sve dijelove Županije, a većina prolazi atraktivnim zagorskim krajolicima po prometno neopterećenim asfaltiranim cestama. Iako mnoge rute uključuju zahtjevnije dionice po uzbrdicama radi uživanja u bajkovitim zagorskim vizurama s vrhova brežuljaka, ima i laganih ruta po ravnom ili blago valovitom terenu.

Za one fizički sposobnije i ovisnike o adrenalinu nude se i dvije rute po šumovitim gorama Medvednici i Ivančici, koje uključuju dosta makadamske i zemljane podloge te oštrije uspone i nizbrdice. Uz 21 rutu koja se odnosi samo na pojedine manje dijelove Krapinsko-zagorske županije nudimo vam i posebnu Kružnu županijsku rutu koja u obliku prstena prolazi cijelom Županijom i pokriva njene najljepše dijelove, a zbog veće duljine traži obilazak u nekoliko dana. Ruta pokriva sve tipove zagorskih krajolika od pitomih dolina rječica i potoka preko brojnih vinorodnih brežuljaka do šumovitih podnožja zagorskih gora.

Ruta prolazi i pokraj većine glavnih atrakcija poput dvoraca Veliki Tabor i Oršić, crkvi u Mariji Bistrici, Pregradi i Belcu, spomenika Matiji Gubcu i Hrvatskoj himni, kao i najvažnijih muzeja Krapinskih neandertalaca i Etno sela Kumrovec. Dakle, sjednite na bicikl i uživajte u ‘Bajki na bike-u’.

KONJIČKI TURIZAM – njegove posebnosti i vrijednost za Zagorje

Posebna vrsta održivog, rekreacijskog turizma je konjički turizam. Ovim oblikom turizma korist se infrastruktura koja koristi postojeće prirodne i kulturne resurse, značajan doprinos očuvanju i obnovi kulturnih dobara te značajan doprinos očuvanju prirodnih i krajobraznih vrijednosti tog područja. Možete usput upoznati i brojna seoskih gospodarstva i saznati kako oživljavaju tradicionalnu poljoprivredu, kako koriste i proizvode domaće proizvode i usput se divno rekreirati!

Odmor od stresa 

Konjički turizam, kao takav, je i turistički sve zanimljiviji vid rekreacije koji omogućuje potpuni odmak od stresa i užurbanosti, uključuje povezanost s prirodom i životinjama te utječe na opuštanje i ozdravljenje. Mogućnosti terena za jahanje u Hrvatskom Zagorje su neiscrpne, a odjaše li se u bilo koji kutak, doživljaj krajobraznih ljepota sitno nagužvanih brežuljaka s mozaikom šuma, vinograda, zagorskih seoceta i polja, mjestimično razdvojenih riječnim dolinama, je neizreciv.

Jahanje je, osim toga, avanturistička rekreacija koja se od svih ostalih oblika održivog turizma razlikuje po tome što uključuje konja- životinju kao osnovu za bilo kakvu aktivnost. Jahanje, u ulozi rekreacije i turizma, ostvaruje poboljšanje zdravlja, povećanje znanja o prirodnim i kulturnim dobrima, razvija kognitivne i psihološke funkcije te utječe na oblikovanje ekološke svijesti. Takvom psiho-fizičkom aktivnošću oblikuje se karakter i osobnost čovjeka te potiče čovjekov unutarnji razvoj.

Kako je sve počelo? Upoznajte projekt RIDE&BIKE

Razvoj konjičkog turizma započeo je EU projektom RIDE&BIKE, nastavio se projektom TZ KZŽ i KZŽ Zagorje Ride u sklopu kojih se organiziraju međunarodne konjičke karavane, a od 01.09.2018. godine dodatni zamah razvoju dat će nova EU sredstva kroz nastavak projekta RIDE&BIKE II. Projekt RIDE&BIKE II provodit će se u razdoblju 01.09.2018.-2021., a provedba niza projektnih aktivnosti osigurat će razvoj dodatne turističke konjičke infrastrukture (odmorišta za konje i jahače) te promociju konjičkog turizma kroz organizaciju konjičkih karavana.

RIDE&BIKE II – Vrijedan projekt interpretacije prirodne i kulturne baštine kroz razvoj selektivnih turističkih proizvoda

Glavni cilj projekta “Ride & Bike II” je razvoj selektivnih turističkih proizvoda temeljenih na interpretaciji prirodne i kulturne baštine, kroz uspostavu sustavnog upravljanja razvojem održivog aktivnog turizma kroz program suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.


foto: Milan Kladnički

Ključni rezultat projekta predstavlja doprinos povećanju broja posjetitelja u prekograničnoj destinaciji (za 3600 posjetitelja). Direktni ishodi projekta su organizirana prekogranična ponuda kroz definirana dva turistička prekogranična proizvoda, temeljena na pametnoj integraciji zaštićene prirodne i kulturne baštine, razvijeni “Ride & Bike” standardi s deset standardiziranih objekata turističkih usluga, razvijena svijest ključnih dionika o važnosti i mogućnostima turističke valorizacije prirodne i kulturne baštine te njihove pametne integracije s ponudom aktivnog turizma, ojačani kapaciteti za upravljanje i marketing “Ride & Bike” turističkim proizvodima te promovirana prekogranična “Ride & Bike” turistička ponuda.


foto: Milan Kladnički

Zajednička suradnja na projektu slične tematike (OP SI-HR 2007-2013: RIDE&BIKE), partnerima je stvorila viziju o pametnoj integraciji prirodne i kulturne baštine, posebice onih disperziranih elemenata baštine (npr. ruševine dvoraca, van ustaljenih turističkih ruta), a opet vrijednih za upoznavanje te načina putovanja turista i posjetitelja.
Cikloturizmom i konjičkim turizmom, uz pomoć novih projekata, upoznat ćete sve ljepote Hrvatskog Zagorja koje će ovakvim sadržajima postati još bogatije i dostupnije.

fotografije uz dopuštenje: Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije

Visit Zagorje

Facebook