Aktivni odmor

Kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina” u Kaštelima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

PET POZNATIH HRVATSKIH KIPARA STVARAT ĆE DJELA OD GRANA OVOG ZAŠTIĆENOG SPOMENIKA PRIRODE

Na Svjetski dan hrane u ovoj godini Europske kulturne baštine koja se obilježava pod sloganom „Naša baština: spoj prošlosti i budućnosti“ u Kaštel Štafiliću će se od 16. do 19. listopada održava se manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2018.“.

Ta se manifestacija održava prvi put, i to u organizaciji Grada Kaštela, Turističke zajednice Kaštela, Muzeja Kaštela, Bijaća društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela, udruge Šušur i udruge maslinara Mastrinka.

Kaštelani to staro drvo masline nazivaju Perišićeva mastrinka, a o njenom podrijetlu postoji više teorija. Jedna od njih je da je ona zapravo nastala na nekom poljoprivrednom dobru iz tih davnih vremena.

Image result for STARA MASLINA KAÅ TELA

U četiri dana odvijanja Kiparsko-slikarske kolonije pet poznatih hrvatskih kipara će na prostoru gdje raste 1500 godina stara maslina izrađivati skulpture od grana tog jedinstvenog primjera masline koja je 1990. proglašena spomenikom prirode. Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković. Kolonija će tijekom četiri dana trajati od 10 do 17 sati i bit će otvorena za javnost pa će se posjetitelji moći pobliže upoznati s tim jedinstvenim primjerom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj, očuvanoj do danas. No, grane te masline su, prema preporuci Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split, zbog statike i njenog očuvanja odrezane u razdoblju od 2012. do 2015. godine.

Radovi nastali na koloniji bit će izloženi 19. listopada uz prigodni program. Istoga dana u jutarnjim satima organizirat će se berba te stare masline, simbola dugovječnosti, plodnosti, mira, blagoslova i Mediterana. Urod s najstarije kaštelanske masline prerađuje se u maslinovo ulje koje, u replikama staklenim rimskih balzamarija, predstavlja autohtoni kaštelanski suvenir, kao i radovi izrađeni od njenih grana.

Foto: Tz grada Kaštela

www.kastela-info.hr

Posjetite našu Facebook stranicu i budite u toku s svim novostima!