Aktualno

Koja je razlika između putnog zdravstvenog osiguranja i osiguranja od otkaza ?

Bez obzira gdje putujete, ugovaranjem putnog zdravstvenog osiguranja osigurani ste od troškova liječenja u zemlji u kojoj boravite.  Bilo da Vam zatreba spašavanje sa skijališta, bolničko liječenje, prijevoz do klinike i natrag do mjesta prebivališta ili samo pomoć u otklanjanju zubobolje, možete biti sigurni da će vaš kućni budžet ostati netaknut. Primjerice, troškovi spašavanja sa skijaške staze mogu iznositi do čak 50.000 kuna u slučaju da je spašavanje izvedeno helikopterom, a dodatno su mogući i troškovi dolaska hitne pomoći. Također, treba imati na umu da je liječenje besplatno samo u državnim bolnicama, dok se uz skijališta uglavnom nalaze privatne klinike.

Putnici koji brinu o svojoj sigurnosti, te sigurnosti svojih bližnjih uvijek uzimaju putno osiguranje, no rijetki detaljno pročitaju uvjete osiguranja, pa stoga donosimo kratki pregled najvažnijih stavki na koje trebate obratiti pozornost.

putno zdravstveno osiguranje

Evo pojašnjenja:

Osiguranik je osoba na koju se sklopljeno osiguranje odnosi i može biti isključivo fizička osoba, dok je ugovaratelj ona osoba koja je sklopila ugovor o osiguranju. Osiguranik za vrijeme puta i boravka u inozemstvu može biti svaki državljanin RH, ali i stranac koji je ovdje trajno nastanjen ili ima produženi boravak ili boravak s poslovnom vizom. Osiguranik za vrijeme boravka u RH može biti svaki turist koji putuje izvan svoje matične zemlje na manje od godinu dana.

Premija osiguranja je iznos koji je ugovaratelj osiguranja dužan platiti osiguratelju prema ugovoru o osiguranju  i ona se kod putnog osiguranje plaća jednokratno, u cijelosti unaprijed i to prije početka putovanja.

Kada vrijedi putno osiguranje ?

putno zdravstveno osiguranje

Načini ugovaranja. Putno siguranje se može ugovoriti kao pojedinačno, grupno, obiteljsko (do 5 osoba) ili godišnje. Osiguranici na obiteljskoj polici mogu biti supružnici, roditelji i djeca (do 25 godina starosti) te bake i djedovi. Maksimalan broj osiguranika na polici obiteljskog osiguranja je 5 osoba, od kojih barem jedna treba biti punoljetna. Obiteljsko i grupno osiguranje se može ugovoriti s trajanjem od najmanje 1 do najviše 90 dana.

Kada vrijedi? Putno osiguranje počinje vrijediti u 0:00 sati dana koji je u polici označen kao početak osiguranja, ali tek nakon što osiguranik prijeđe državnu granicu pri izlasku iz Hrvatske (uz uvjet da je u cijelosti plaćena premija osiguranja) i prestaje u 24:00 sata onoga dana koji je u polici označen kao dan isteka osiguranja ili ranije ako osiguranik prijeđe državnu granicu na povratku prije tog vremena.

Obratite pozornost i na visine osiguranih svota (iznos na koji je ugovoreno osiguranje tj. koji se isplaćuje u slučaju da se dogodi osigurani slučaj) koje se razlikuju od osiguravatelja do osiguravatelja.

Osim što se možete osigurati od medicinskih troškova za vrijeme boravka u inozemstvu, razmislite i o ostalim korisnim pokrićima koja se mogu ugovoriti policom putnog osiguranja, poput osiguranja od otkaza putovanja.

Osiguranje od otkaza je nešto sasvim drugo

putno zdravstveno osiguranje

Osiguranje od otkaza putovanja obično se ugovara prilikom ugovaranja putnog aranžmana ili kupnje zrakoplovne (non-refundable) karte, ali ga je moguće ugovoriti i pet dana kasnije pod uvjetom da putovanje ne počinje u narednih 14 dana. Ukoliko  je  osiguranje  otkaza  putovanja  ugovoreno nakon isteka petog dana, ne postoji obveza osiguratelja za isplatu odštete.

Otkaz  putovanja  moguće  je  ugovoriti  kako  za  paket  aranžmane (koji uključuju usluge smještaja, prijevoza i sl.) tako i  za  pojedinačne  usluge  iz paket aranžmana.

U slučaju izvanrednih okolnosti zbog kojih ste prisiljeni otkazati ili prekinuti ugovoreno putovanje, isplaćuje Vam se 90% iznosa kojeg je naplatila putnička agencija.

Izvor: Travel Advisor.eu