Aktivni odmor

Sinj: Uzbudljivi vikend u znaku konjičko-galopske priredbe, grlo Tinker Bell najbolje na Memorijalu!

Uspješno održanim konjičko-galopskim priredbama u Sinju, Konjički klub Alkar proslavio 50 godina postojanja 

Preponskim utakmicama mlađih kategorija, u nedjelju 30.09.2018. završena je dvodnevna konjičko-galopska priredba u Sinju. Unatoč jakoj buri i niskim temperaturama, posebno uzbudljivo bilo je u subotu poslijepodne kada je održano pet galopskih utrka, a u posljednjoj, najvažnijoj – Memorijalu „Ivica Glavan – Ićo“ najbolji je bio Aleksandar Šašić na grlu Tinker Bell.
Ova manifestacija bila je ujedno i središnji dio proslave 50 godina od osnutka Konjičkog kluba Alkar.

Konjičko-galopska priredba započela je subotu s natjecanjem u preponskom jahanju za mlađe uzraste, od 12 do 16 godina s područja cijele Dalmacije. Završnica preponskog natjecanja bila je u nedjelju, kada su se dodijelila priznanja i nagrade najboljima.

Najbolja grla za prestižne nagrade

U subotu poslijepodne održano je pet galopskih utrka u kojima je sudjelovalo tridesetak grla. U prvoj utrci – Alkarski kup na 900 metara, za grla koja sudjeluju u alkarskim svečanostima, slavila je Andora s jahačem Davorom Svalinom. Drugo mjesto pripalo je Aglaji, a treće Magusu.

U drugoj utrci, popularnoj Alaši na 900 metara,  prvo u cilju bilo je grlo Alfa Polaris s jahačem Ivanom Marovićem, drugi u cilju bio je Gringo, a na treće mjesto pripalo je grlu Ziko.

Na istoj dionici održana je i treća trka Alkaruša za konje uzgojnog tipa Alkar. Prvo mjesto osvojila je Žitna s jahačem Franom Ivkovićem, druga je bila Hanfa, a treći je bio Alkar Viganj. Ova grla su iz sastava Alkarske ergele.

Četvrta trka dana na 1200 metara, bio je Kup Splitsko-dalmatinske županije, slavilo je grlo Raphael Santi u vlasništvu Alkarske ergele s jahačem Milošem Milojevićem, drugi u cilju je bio Kalcit Alena Poljaka kojeg je jahao Tihomir Vujković, a na treće mjesto plasirala se Kiki, vlasništvo Maje Maras s jahačem Aleksandrom Šašićem.

Najatraktivniju peta trka – Međunarodni 4. Memorijal Ivica Glavan Ićo na 1600 metara, trku engleskih punokrvnih konja tri godine i stariji, osvojilo je grlo Tinker Bell vlasništvo obitelji Jelinčić iz Glavica s jahačem Aleksandrom Šašićem, drugo mjesto pripalo je grlu Amfi u vlasništvu Diane Garifuline, treće mjesto pripalo je grlu Mr Dragon u vlasništvu Stipe Bogdana.

Nagrade najboljima u Memorijalnoj utrci uručila je supruga pokojnog Ivice, Marina Glavan u pratnji njihove djece. Gradonačelnica Kristina Križanac, načelnik Općine Otok Dušan Đula, alkarski vojvoda Boško Ramljak, slavodobitnik 303. Sinjske alke Josip Čačija i dr.sc Danja Ramljak  podijelili nagrade i priznanja najboljim jahačima u ostalim trkama.

Na kraju zanimljive konjičke priredbe predsjednik KGK Alkar 1986 Mirko Penić istaknuo je zadovoljstvo odrađenim konjičkim danom:

“Unatoč buri i drugim događanjima koji su bili u okolici Sinja, na samoj završnici trka skupio se lijepi broj gledatelja. Čestitam pobjednicima, sudionicima trka i svima koji su nam pomogli u organizaciji ove značajne priredbe, čestitam Konjičkom klubu i članovima pola stoljeća ljubavi i rada, te najavio bi još veći angažman kluba u organizaciji sportskih priredbi i manifestacija u 2019.!”

Cijela manifestacija održana je pod vođenjem predstavnika Hrvatskog galopskog saveza Marka Blaževića. Organizator priredbe bio je KGK Alkar 1968, suorganizator je bio Grad Sinj, pokrovitelji Atlantic grupa i Splitsko-dalmatinska županija.

Foto: Monika Vrgoč