Aktualno

Sisački murali odnedavno u ponudi turističke aplikacije Vision One

Pokret street arta već je desetljećima prisutan u prijestolnicama većih svjetskih gradova, kao efikasan uzbudljiv i zabavan način kako doprijeti do što većeg broja posjetitelja te im pokazati bogatstvo urbane kulture.
Uvidjevši veliki turistički potencijal umjetničkog performansa koji se dešava doslovno na ulicama i funkcionira kao živi konceptualni projekt koji privlači sve veći broj gostiju, brojni gradovi su se uključili u organizaciju street art festivala te kroz svoju potporu razvijaju koncept kulturne interakcije zajedno s brojnim dionicima street art scene. Grad Sisak se također priključio sve popularnijem svjetskom pokretu street arta kroz poznati sisački festival ulične umjetnosti: ReThinkSisak. Do sada su realizirano 3 takva festivala, od kojih je preostalo oko dvadeset  murala u gradu Sisku, koji su vidljivi kroz šetnju Siskom a sada su dostupni i na novoj aplikaciji.

Prva godina Street art festiva okupila je tako neka od najvećih imena ulične umjetnosti iz Hrvatske i bliže regije, kao što su Jana Danilović, Tifani Rubi, Lonac, Lunar, Ninja Tiger, Auks, Azram, Ljubomir Todorović, Mane Mei i Robin Abramović, te sisački grafiter Neman.

Rezultat projekta

Rezultat ovog projekta je 11 vizualno i konceptualno snažnih djela ostavljenih u nasljeđe Siščanima. Grad se oslikao sa čak 11 murala, uz bogat program zabave, glazbe, oslikavanja grafita, izložbe fotografija a romantična ljetna kulisa grada na tri rijeke poslužila je kao idealna platforma ovakvog događanja. Sisak se tako svrstao uz bok urbanim turističkim destinacijama koje pomiču granice kulture i umjetnosti  a cilj festivala je bio maknuti umjetnost iz nedostupnih elitnih sfera, i  izložiti je u svakodnevnu platformu javnog  prostora.

 

APLIKACIJA VISION ONE – KRENIMO JEDINSTVENOM RUTOM MURALA KROZ TURISTIČKU DOMAĆU APLIKACIJU

Vision One – jedinstveni projekt umrežavanja ponude Lijepe Naše, odnedavno je bogatiji za još više zanimljivih sadržaja. Nedavno je kroz suradnju TZG Siska i Vision One teama uz sufinaciranje HTZ-a, završen projekt izrade”Ruta murala“. Trenutno je kreirano 19 lokacija. Osim opisnih tekstova za svaki mural moguće je pronaći:

  1. Naziv
  2. Autora i zemlju od kud autor dolazi
  3. Lokaciju
  4. Fotografiju

U sklopu ruta Murala, kreirana je galerija fotografija, karta s lokacijama murala te lista s opisom svakog murala pojedinačno.

 

O gradu Sisku prošlo ljeto je izvještavao i BBC koji je snimao dokumentarnu emisiju o rijeci Savi a u Sisku te je  Mike London, (Editor BBC Travel Show), u  fokus emisije stavio i sisačke murale, tako da se može reći da su isti sisački murali dospjeli na turističku mapu BBC-a, kao i sam Sisak -mjesto alternativnih zbivanja i kvalitetnog street arta.

Posjetite Sisak i njegovu okolicu, dobrodošli!

www.sisakturist.com

www.facebook.com/sisakturist

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali

sisak logo

FullSizeRender (1)