Aktualno

Veliki dan za bolski turizam! Svečano obilježeno 95 godina organiziranog turizma, Dan Turističke zajednice i 70-godina hotela „Zlatni rat“ 

Na Dan neovisnosti, u Bolu na otoku Braču u hotelu „Elaphusa“, održana je Skupština Turističke zajednice općine Bol i  hotela „Zlatni rat“ na kojoj je obilježen Dan Turističke zajednice Bol, 70-godina hotela „Zlatni rat“ i 95 godina turizma u Bolu.

U proteklih 95 godina općina Bol je kao izrazito turistička destinacija izuzetno napredovala i razvila se u vodeću turističku destinaciju u Hrvatskoj.  100.000-ti gost je ove godine stigao u Bol čak četiri dana ranije nego prošle godine, a do kraja godine očekuje se 630.000 noćenja.

Ovu svečanost su uveličali brojni turistički uglednici: direktor TZ županije Joško Stella, predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković, a kao poseban gost pozvan je djelatnik „Grabovog rata“ Savica Petojević, dobitnik priznanja Djelatnik godine koje će mu biti uručeno na Danima hrvatskog turizma u Hvaru.

Turistička priznanja Turističke zajednice Bol ove su godine dobili gosti iz Njemačke REGINA i MARTIN SCHAPMANNCAUDA JANINA KAZIMIERA iz Poljske te domaći gosti NATAŠA i MILAN ČELAN za više od 35 godina vjernosti Bolu, a priznanja su u njihovo ime preuzeli njihovi domaćini Ivica Baković i Gita Marinković. Priznanje je dobio i MATKO IVELIĆ  iz hotela „Bretanide“ za kontinuiran dugogodišnji rad u ugostiteljstvu Bola te TV emisija TURIZAM HRT,. Priznanje je primio urednik i voditelj Ivica Đuzel.

Turističko vijeće posebnom je odlukom usmeno pohvalilo i novčano nagradilo (2.000 kuna) TOMISLAVA DEŠKOVIĆA za njegov primjerni rad, zalaganje i pomoć putnicima koji dolaze ili odlaze katamaranom „Jadrolinije“ u bolskoj luci.

Do kraja godine očekujemo 630.000 noćenja

Direktor TZ Bol Markito Marinković, pročitao  je pozdravno pismo ministra turizma Garia Cappellija, koji je ovom prigodom čestitao boljanima važne obljetnice i pohvalio rad svih djelatnika u turizmu.
– Dana 8. listopada 1954. registrirano je Turističko društvo Bol koje je osnovano kao društvo za uljepšavanje varoši i promet strancima, a taj dan obilježavamo kao Dan Turističke zajednice. Mjesni odbor je prije 70 godina, 17. Listopada 1948. Preuzeo nacionalizirani pansion Vidošević i utemeljio hotelsko poduzeća „Zlatni rat“. Iz povijesti bolskog turizma spomenuo bih 1936. Kada je u Bolu ostvareno 3.397 noćenja ili 1986. Sa 459.413 noćenja, a ove godine očekujemo oko 630.000 noćenja. Treću godinu za redom u Bolu smo dočekali 100.000 gosta. Zadovoljstvo mi je istaknuti da je Bol dobio trećeg „Djelatnika godine“ a to je Savica Petojević, zaposlenik komunalnog poduzeća „Grabov rat“.

Načelnik općine Bol Tihomir Marinković čestitao je tvrtki „Zlatni rat“ , svim njenim zaposlenicima i umirovljenicima veliku obljetnicu, 70 godina tvrtke sa dobrim željama da još dugo uspješno brode na turističkom tržištu te ohrabrio menadžment da ustraje na preskakanju razno-raznih nemalih prepreka koje stoje pred njima, a sve na dobrobit tvrtke i destinacije Bol.

Bol je pred realizacijom objekata turističke infrastrukture: Nove luke na Račiću, Žičare Bol – Vidova gora, potpunog uređenja i opremanja plaže Zlatni rat, s ciljem da dobijemo najuređeniju plažu na Jadranu i šire, općina nastavlja sa pripremama za premještanje općinske uprave, ali i izgradnje novog groblja… u tijeku su i infrastrukturni radovi za poboljšanje života građana i turista: proširenje vrtića „Mali princ“ , radovi na školi sa domom za smještaj u kojoj se školuju kadrovi za potrebe turističkog gospodarstva, radovi na vatrogasnom domu, uređenje igrališta za djecu… – istaknuo je.
Načelnik se osvrnuo i na postojeći projekt WTA turnira, te istaknuo kako je od osobite važnosti destinacije da zadrži i unaprijedi turnir.

Najveća vrijednost naše tvrtke su njeni zaposlenici
–    Ovo je značajan jubilej za tvrtku „Zlatni rat“, kada obilježavamo 70 godina neprekidnog rada. Najveća su vrijednost njezini ljudi, pa koristim ovu priliku da im čestitam jubilej i zahvalim na njihovom doprinosu – rekao je u svom obraćanju Dino Sokol, direktor Hotela Zlatni rat, na svečanoj sjednici.

–    Bol je istinska perjanica hrvatskog i županijskog turizma. Zahvaljujem i čestitam svim dobitnicima priznanja bez kojih nema nastojanja rasta u turizmu – izjavio je u pozdravnoj riječi Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije.