Aktualno

U Veloj Luci održava se gastro manifestacija “Stajun od lumblije”

U Veloj Luci od 16. do 19. listopada 2018., održava se gastro manifestacija “Stajun od lumblije”. Ovom manifestacijom promovira se stoljetna tradicija vezanu za izradu kolača Lumblije koji se pravi uoči blagdana Svih svetih.

Image may contain: food

Lumblija – čuvar sjećanja i ljepote otoka

Lumblija nije samo kolač, to je unikatna gastronomska delicija, priča koja govori o tradicionalnom okružju i načinu života otočana, koji na Dušni dan dijele lumbliju s prijateljima i rodbinom u sjećanje na voljene koji su umrli. Lumblija se prema recepturi prenosi s koljena na koljeno a izrađuje se od  sastojaka koji se počinju prikupljati u jesen: badem, orah, suhice, mirodije i varenik. Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač i što je stariji, to je ukusniji. Daruje se najmilijima.

Image result for stajun od lumblije vela luka

Natjecanje je za izbor “Zlatne lumblije”

Kao centralni događaj ove četvorodnevne manifestacije natjecanje je za izbor “Zlatne lumblije”, koji se održava u četvrtak, 18. listopada, 2018. od 17.00 do 19.00 sati.

Image result for stajun od lumblije vela luka

Pored 30-ak natjecatelja koje će ocijenjivati  stručni žiri, biti će upriličeno i predstavljanje recepture i same izrade lumblije, lokalni OPG-ovi predstaviti će svoju ponudu autohtonih proizvoda a sve će biti začinjeno kulturno umjetničkim programom.

Image may contain: food

Za sve dodatne informacije možete se obratiti putem maila: tzo-vela-luka@du.t-com.hrbarbara.mirosevic@velaluka.hr  ili telefonom 020/813 619.

Više: tzvelaluka.hr