Aktualno

OSMIJESI NA LICU POSJETITELJA „LUKOVA U NOVSKOJ“

Tisuću sudionika i tisuće posjetitelja i građana koji su došli slavili rođendan Novske, četiri dana i deseci programa, za svakog ponešto. Cilj organizatora, prema njihovim riječima, je ispunjen. Kirvaj s daškom povijesti je uspio. Posjetitelji su tijekom trajanja manifestacije mogli doživjeti život Novske s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Sve je počelo otvorenjem u gradskom parku i najavom novljanskog dobošara Fabijana koji je lupajući u bubanj kazao svima da čuju i počuju jer počinje Lukovooooo. Sve okupljene na otvorenju manifestacije dočekao je kostimirani mladić u ulozi Luke Ilića Oriovčanina, istaknutog župnika u povijesti Novske, koji je sa brojnim uzvanicima čestitarima proslavio svog imena dan. Samo otvorenje najavilo je brojne novotarije u dugogodišnjoj proslavi Lukova u Novskoj.

Labirint od 1000 bala sijena privukao je najmlađe, dok su oni nešto stariji svakodnevno u centru grada mogli vidjeti kako su u prijelazu 19. na 20. stoljeće vrijeme provodili posjetitelji salona hotela Knopp. Salonske zabave zvane žurfiksi, čajanke, plesanje, rasprave o temama tadašnjeg vremena uprizorili su novljanski srednjoškolci. Bogatu ponudu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava posjetitelji su mogli vidjeti ako su posjetili „Sajmište-izvorno naše“ gdje su za tu priliku novljanski OPG-ovci bili kostimirani u prijelazno razdoblje povijesti koje je okosnica manifestacije.

Najzapadniji slavonski grad, diči se i bogatstvom kulturne baštine, tako da su folklorni susreti privukli pozornost velikog broja posjetitelja, dok je dvodnevno tamburaško poslijepodne bilo popraćeno upravo gastro delicijama tog područja – lovačkim gulašom, fišom i šaranima na rašljama. Slatke delicije Medene zone razveselile su i posjetitelje iz Zagreba koji su u Novsku odlučili doći vlakom. Za njih su organizirane i turističke rute – pješačka ruta „Lukina zagonetna staza“ i ruta kočijom „Tragovima prošlosti“. Velika povorka „Život starih Novljana“ i starinske učionice osnovnoškolaca i vrtićanaca, okupirale su gradski park i ulice pokazavši da samo Novska može uključiti vremeplov i vratiti vas u neko drugo vrijeme. No, bilo je i sadašnjosti, koju su sa zabavnim sadržajima upotpunili upravo neka od najpoznatijih imena današnjice – Ivan Zak, Tamburaški sastav Fijaker i Scifidelity Orchestra.

Manifestaciju su zatvorili sami Novljani, pustivši u zrak lampione s dobrim željama svom zaštitniku svetom Luki. „Vjerujemo da znate koja je naša“, uz osmjehe poručuju organizatori iz Turističke zajednice Grada Novske, da iduće godine program bude još bolji, ali i sa još više posjetitelja, koji će svojim dolaskom otkriti što sve Novska nudi“.

Više info: www.novskaturist.hr 

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali

FullSizeRender (1)