Aktivni odmor

Romantična Kutina – u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja

Najveće središte regije Moslavina je grad Kutina, destinacija raskošne prirode i zanimljive okolice, koja će ugodno iznenaditi svakog gosta. Ime Kutina spominje se prvi put 10. studenog 1258. godine u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. pod imenom KOTYNNAM.

Ovo naselje se razvija na obroncima moslavačkih brežuljaka s kojih se dolinom rijeke Kutinice spušta prema jugu. Karakterizira ga pretežno niska stambena izgradnja, kako povijesna s prijeloma stoljeća tako i ona iz druge polovine 20. stoljeća. Godine 1886. izbio je na trgu u Kutini požar razarajućih razmjera. S obzirom na velik broj drvenih kuća, većina ih je stradala. Obnovom su sagrađene nove građanske kuće koje danas čine povijesnu jezgru Kutine.

Tijekom 19. stoljeća grad postaje značajno trgovačko-obrtničko središte. Tradicija održavanja sajma uz Petrovo održala se sve do danas.

Uz suvremenu razglednicu  Kutina  priča i priču i davnina: od antičkih nalaza u predjelu Lipa, tradicijskog graditeljstva Crkvene i Radićeve ulice,  izložaka u Muzeju Moslavine i galeriji,  sa nezaobilaznim biserom sakralne arhitekture – crkvom Sv. Marije Snježne iz 18. stoljeća.

Ne treba zaboraviti ni gastronomsku ponudu u kojoj se posebno ističe specijalitet „šaran na rašljama“ i izvorno moslavačko vino „Škrlet“.Brda iznad Kutine zasađena su vinogradima. Vinske ceste nude u brojnim kletima degustaciju i prodaju svojih vina.

Osim uživanja u vinima, ponosni vlasnici nude i domaće gastronomske specijalitete, te uslugu smještaja u seoskom domaćinstvu i kletima.

 

Kutina gotovo ulazi u Lonjsko polje, zaštićeni park prirode, veliki ornitološki rezervat i najveće močvarno područje u ovom dijelu Europe. Grad se nalazi podno prvog Regionalnog parka Moslavačke gore. Moslavačka gora odlikuje se velikom geološkom raznolikošću, bogatstvom flore i faune, a u sebi krije tajne svoje gotovo 500 milijuna godina stare prošlosti. Istražite njene  šetnice, biciklističke staze, uživajte u okusima i mirisima grožđa, razgledu starih gradova i utvrda ili jednostavno uživajte u cvrkutu ptica i pogledima na prekrasno Lonjsko polje i trsno gorje.

Ponuda smještajnih objekata u Kutini i okolici je raznolika, od hotela i soba, do seoskih domaćinstava i kampova.

Bogata kulturna ponuda, tradicionalni specijaliteti, vrhunska vina, blizina najvažnijih prometnica, te glavnog grada Zagreba, sve to jamči dobar provod u Kutini, destinaciji koju posjetitelji tek otkrivaju i gostu predstavljaju, potpuno iznenađenje!

 Otkrijte neotkriveno, istražite nepoznato, upoznajte skriveno blago Moslavine. Dobro došli u Kutinu:


Informacije: www.turizam-kutina.hr

facebook.com/turistickazajednica.gradakutine

fotografije uz dopuštenje: TZG Kutine

HTZ 2016 logo + slogan hrvatski_rgb mali

FullSizeRender (1)