Aktivni odmor

Srednja Dalmacija – carstvo plaža i aktivnog odmora

This post is also available in: English

Srednja Dalmacija obiluje predivnim pejzažima, beskrajnim plažama i brojnim mogućnostima aktivnog odmora. Veliki izbor netaknutih pješčanih, šljunčanih te nudističkih plaža i mnoštvo adrenalinskih izazova za turiste, razlog su zbog kojeg su mjesta, gradovi i otoci u Splitsko-dalmatinskoj županiji postali ultimativno turističko odredište za sve dobne i interesne skupine.

Obilazeći plaže od sjevera prema jugu te regije ne možete zaobići najveću pješćanu plažu na području od Splita do Makarske. To je plaža u Omišu koju Omišani nazivaju Velika plaža iako je njen pravi naziv – Punta. I, vjerovali ili ne, plaža se nalazi u središtu grada!

Najljepše otočke plaže nalaze se na Braču i Hvaru, a to su bolski turistički simbol – Zlatni rat i hvarski Pakleni otoci. Zlatni rat zbog svoje ljepote i jedinstvenosti često krasi naslovnice brojnih svjetskih časopisa te se nalazi među najljepšim svjetskim plažama. Pakleni otoci  ispred otoka Hvara, zahvaljujući najvećem broju sunčanih sati na Mediteranu, zbog svoje osobitosti, jedinstvene azurne boje mora, svrstavaju u se u najatraktivnija otočja na svijetu, dobitnici su brojnih svjetskih nagrada.

Plaže Makarske rivijere ne treba posebno isticati. Njen 60-kilometarski pojas najraznovrsnijih plaža od Brela do Gradca vodi kroz 18 gradova i sela koja kriju ponešto za svačiji ukus – od obiteljskih plaža u Makarskoj pa do skrivenog dragulja u udaljenom ribarskom mjestu.

Osim ugodnog odmora na plažama ljubitelji adrenalina mogu uživati i u raznovrsnoj ponudi aktivnog odmora – jedrenju, regatama, surfanju i kiteboardingu.  Privlačne su i ronilačke škole u Splitu, Makarskoj, na Hvaru i na Visu koje nude posjet jednim od najatraktivnijih ronilačkih lokacija na Jadranu.

Ako želite predahnuti od mora tada se uputite u Omiš i na rijeku Cetinu te na neizostavni zip-line iznad Cetine ili rafting na rječnim brzacima koji će vam podignuti adrenalin. Volite li nešto mirniji aktivni turizam tada osjetite dah rijeke kroz vožnju kanu-safarijem ili kajakom po rijeci. I, na kraju, pozivamo vas na splitske Bačvice i – picigin! Beskrajno ćete se zabaviti pokušavajući zadržati malenu lopticu u zraku.  Zaigrajte sa domaćima sport koji je izmišljen u baš na ovoj lokaciji u centru Srednje Dalmacije u gradu Splitu –u gradu koji je poznat po najljepšoj rimskoj carskoj palači – domu cara Dioklecijana.

www.dalmatia.hr

This post is also available in: English