Aktualno

Adventura u Šibeniku –  božićna gastro avantura

S početkom šibenske Adventure počinje i jedinstvena gastro avantura. U Šibeniku nas očekuje raskošan gastro prosinac!

Osim već isprobanih jela kao što su domaće kobasice, bakalar, jota, buncek i oglavina u sendviču s kiselim kupusom, buncek, kebab…..ova Adventura sprema  i niz gastro iznenađenja, tako da će posjetitelji moći uživati u selekciji pita i bureka, tortilama s pancetom i sirom, pecalicama , a biti će predstavljeni i  neki specijaliteti američke kuhinje.  Novost će biti desert na bazi piva – biramisu.

Hit među kobasicama će opet biti  šibenska luganiga. Riječ je o mirisnoj kobasici koja se u Šibeniku tradicionalno služi tijekom božićnog objeda – može se reći da je riječ o pravoj božićnoj kobasici,  koja je svojevrsni gastro unikat. Luganige se u Šibeniku rade 300 godina.  Izvorni recept je vremenom modificiran, te su dodana čak četiri nova sastojka. Kuriozitet je da se za taj recept ne smije pitati, ni pod cijenu života. 🙂

Jednako bogat će biti i izbor pića – od ponude lokalnih vinara i pivara preko toplih rakija i zimskih koktela, kuhanog gina i vina, svatko će naći nešto za svoj gušt!

Ljubitelji slatkog će doći na svoje 17.12. kad se sprema tradicionalna Fritulada – gastro natjecanje u spravljanju ove mirisne božićne slastice. Fritulada se vezuje na tradiciju slavljenja „Osmine“ ili „Proslave“, stoljetnog vjerskog običaja kojim započinje tjedan uoči Božića ponoćnom zvonjavom sa svih crkvenih zvona, koji je do danas sačuvan u Šibeniku.

Proslava je ujedno označavala dan kada bi se po prvi put u godini spravljale  fritule.

Osim tradicionalnih slastica, posjetielji će ove godine moći  uživati u francuskim macaronima u obliku Djeda Božićnjaka i snjegovića, nizozemskim palačinkama od heljdina brašna,  kolačima sa rogačem i narančom, princes krafnama s punjenjem od kestena, a posebno će interesantna verzija biti ona s punjenjem od Baileysa.

Adventurica – genijalni aventski program za najmlađe

Dok odrasli guštaju u raskošnim blagdanskim  mirisima i okusima, najmlađi posjetitelji mogu uživati u posebnom mini izdanju Adventure 2018 – Adventurici. Očekuju ih genijalne  predstave, razni kreativni programi i radionice, a većim dijelom održavat će se u Galeriji Matija.

Detaljan  program  pronađite na linku: adventura.sibenik.hr/adventurice

Zašto posjetiti Šibenik ovog prosinca? 

Bogatstvo okusa i mirisa, jednostavna priprema te upotreba isključivo svježih namirnica osnovne su značajke ukusne šibenske kužine. Zagrijte se ukusnim i inovativnim jelima ovog prosinca, na jedinom plastic free Adventu, s mirisom mora

Ne propustite Adventuru 2018, jer ćete osim raznolikog sadržaja, kroz šibenski Advent imati priliku degustirati na licu mjesta, obilje ukusnih namirnica pripremljenih s puno ljubavi. U Šibeniku se ne pazi samo na turiste već se velika pažnja posvećuje i lokalnom gostu. Ako se nađete u Šibeniku ili okolici, šteta je propustiti ukusne delicije koje vas čekaju u srcu mediteranskog ambijenta. Ekološki Advent s mirisom mora i okusom tradicije – bolje ne može!

Vidimo se na još jednoj turi  ukusne i mirisne Adventure! Dobro nam došli!

Vidimo se u Šibeniku!

adventura.sibenik.hr

www.sibenik-tourism.hr

facebook.com/TouristBoardSibenik

instagram.com/lovesibenik

fotografije: www.sibenik-tourism.hr