Aktualno

Hvar – destinacija s izvornim mediteranskim duhom

Razmišljajući o mnogim hrvatskim turističkim odredištima, misli vam uvijek odu na Hvar – destinaciju s izvornim mediteranskim duhom, otvorenu turistima iz svih krajeva svijeta koji će doći na najsunčaniji otok na Jadranu i osjetiti miris lavande i šum mora… I dok je nekad bio nazivan austrougarskom Madeirom, a potom i hrvatskim Saint Tropezom, Hvar je bio i ostao hrvatski otok sa svojim identitetom i magnetom za turiste iz svijeta.

Grad Hvar je i svjetsko turističko odredište koje je ove godine proslavilo 150 godina organiziranog turizma. Osnivanjem Higijeničkog društva u 19. st., tada nazvanog Società Igienica di Lesina, prvog takvog u Europi, s ciljem „da pribavi sve potrebno za ugodan boravak stranaca u ovom gradu“ grupa lokalnih entuzijasta postavila je temelje modernog turizma kakvog poznajemo danas. Bio je to jedan od razloga da su ove godine u gradu Hvaru održani Dani hrvatskog turizma (DHT), najvažnija turistička manifestacija u Hrvatskoj, na koju moraju doći svi oni što nešto znače u turizmu. Jer, ako niste na DHT-u, kao i da ne postojite u hrvatskom turizmu!

U ovoj godini Hvarani su obilježili i 160. obljetnicu osnivanja Meteorološke postaje Hvar, najstarije postaje s neprekidnim klimatološkim mjerenjima u svijetu, čiji su podaci o blagotvornoj klimi bili temelj pionirskoj inicijativi javne organizacije turističke ponude. Uz to, obilježavanje 160 godina od rođenja Hvaranina Ivana Vučetića, izumitelja daktiloskopije, čini ovu godinu izuzetnom za grad sunca i njegove prijatelje.

Što morate znati o Hvaru?

Taj otok ima prosječno 2726 sunčanih sati godišnje. Arheološka iskapanja dokazala su da je na Hvaru pronađen najstariji crtež broda na svijetu i to još iz doba neolitika! U gradu Hvaru nalazi se najstarije javno kazalište u Europi osnovano 1612. godine. Prvi sagrađeni hotel 1899. godine dobio je naziv po austrijskoj carici Elizabeti koju su od milja nazivali Sissi. Hvar je jedini otok na svijetu koji ima šest zaštićenih spomenika baštine pod UNESCO-m, a najnoviji su suhozidi.

DCIM100MEDIADJI_0064.JPG

Možda je jedan od nazanimljivijih čipka od agave koju rade hvarske koludrice – benediktinke. Iako ima odličnu gastronomiju i još bolje vino, mediteranska prehrana otoka Hvara također se nalazi na listi spomenika baštine. Svakako morate isprobati forsku gregodu – jednostavno jelo hvarskih ribara spravljeno na tradicionalan način od ribe, krumpira, maslinovog ulja i luka. Otići iz Hvara, a na probati forsku gregodu, to bi svakako bio grijeh.

Hvar je kroz povijest iznjedrio mnoga lijepa djela kulturne i povijesne baštine. Jedno od njih je i tvrđava Fortica, čuvarica grada i luke iz 16. st. No, ono što danas privlači suvremene turiste zasigurno je ponuda aktivnog turizma po kojoj Hvar prednjači na Jadranu.

Jedrenje, kajaking, ronjenje, pješačenje, biciklizam, jeep-safari, samo su neki od načina da se Hvar upozna i na drugačiji način. Onaj široke duše, pustolovni, gdje je samo nebo granica i gdje se sve može, samo ako se to želi.

Zrno soli i malo adrenalina…

Biciklističke staze kao sitne kapilare prolaze cijelim otokom, a oni koji su jednom osjetili njegovo bilo, ponovno će uzeti bicikl u ruke i nožnim pogonom pokušati osvojiti sve ciklo staze na tom otoku.  Svoje znanje i iskustvo mogu iskušati u 13 uređenih biciklističkih staza ukupne dužine gotovo 500 kilometara. Ako više vole pješačenje i tada će doći na svoje jer na Hvaru postoji niz pješačkih staza.

No, Hvar je zanimljiv i drugim sportašima tako već dvije godine ugošćava natjecanje u swimrunu, iznimno zahtjevnoj sportskoj disciplini u kategoriji aquatlona u kojoj parovi neizmjence trče i plivaju na stazama dugim od 45 do 75 kilometara. Ovo natjecanje, ÖTILLÖ (što na švedskom znači „od otoka do otoka“) nastalo je kao rezultat oklade dvojice mladih Šveđana 2006. godine, da bi njihov ekstremni pokušaj iz stockholmskog arhipelaga 10 godina kasnije evoluirao do nove sportske discipline.

Hvar je sve više prepoznat od strane vrhunskih sportaša kao idealno mjesto za sportske pripreme. U listopadu je u Hvaru na pripremama bila i australska rukometna reprezentacija, čiji je izbornik upravo Hvaranin, Ante Jeličić. Ljepote otoka Hvara, blaga klima, hvarske znamenitosti, pogled sa tvrđave Fortice, tako i 400 godina star teatar australsku ekipu ostavile su bez daha.

Prije dvije godine u Hvaru je održano i Europsko prvenstvo Laser Masters 2016. Bilo je to prvenstvo Europske udruge laserašaEurILCA za jedriličare starije od 35 godina koji nisu više aktivni u jedrenju, ali ih ljubav prema moru i natjecanjima još uvijek okuplja na prvenstvima diljem Europe.

Biciklistički šeici u Hvaru

Da je Hvar raj za bicikliste dokazuje i biciklistički tim Bahrain Merida kojeg je oduševio taj otok! I dok su ti „biciklistički šeici“ među kojima je i talijanski biciklistički as Vincenzo Nibali najprije bili u Istri, već dvije godine za mjesto svog treninga izabiru upravo otok Hvar, a tako će biti i u 2019. godini. Hvar se sa svojim savršenim prirodnim uvjetima i adekvatnom infrastrukturom za biciklizam, pokazao izvrsnim izborom za trening kamp. Biciklistički događaji kao i svi ostali sportski događaji pridonose imidžu destinacije kao idealnog odredišta za aktivni turizam.

Nakon novogodišnje regate, trčanje uz zabavu

I ove godine, od 28. do 31. prosinca održat će se 42. međunarodna novogodišnja regata za klase Laser, Laser Radial  i Laser 4,7. Na samu Staru godinu održat će se navigacijska regata Memorijal Zdenko Roić za klasu Optimist. Sljedeće godine održat će se 9. međunarodni Hvar HalfMarathon. Kao i prethodnih godina bit će u znaku slogana – For run For fun, što znači trčanje uz zabavu. Dođite i pridružite se trčanju i zabavi!

Hvar je prvi korak onoga što želimo napraviti s hrvatskim turizmom, a to je da ne brojimo samo goste i noćenja, već da se predstavlja kvaliteta i ponuda. Otok Hvar je jedan od najljepših i najomiljenijih hrvatskih otoka u kojem je kvaliteta došla kroz održivost, očuvanje onoga što postoji pri čemu su spomenički pristup i kultura jako bitni. Hvar je postao cjelogodišnja destinacija.

www.tzhvar.hr

Foto: Tz grada Hvara

 

shares