uncategorised

“Iznajmljivač apartmana” vs “Domaćin privatnog smještaja”

Piše: Barbara Markotić, službeni edukator za privatni smještaj, turistička agencija Dalmagic

U apartmanskom smještaju posljednih godina dolazi do velikog preokreta. Dolaskom sve većeg broja gostiju na naša područja, standard apartmana i njihova ponuda se mijenja, preoblikuje i prilagođava tržištu. Svaki apartman danas koji u sklopu smještaja nema još neku dodatnu ponudu, teško se može razlikovati od konkurencije i ostvarivati dobru popunjenost.

U prošlosti smo se suočavali sa pojmom iznajmljivač i to je vrlo jednostavno značilo da smo neku smještajnu jedinicu odlučili iznajmljivati turistima, malo bi uredili apartman, sobu ili kuću, registrirali se i kategorizirali taj smještaj, te započeli sa radom. Gosti su dolazili autima, kucali su nam na vrata, stizali po preporuci, vraćali nam se iz godine u godinu, a mi smo se trebali pobrinuti da nam smještaj bude čist i uredan. Danas to više nije slučaj, danas brojimo oko 100.000 privatnih iznajmljivača, konukrencija je nemilosrdna i tjera nas na drugačiji pristup gostima. Tu dolazimo do pojma DOMAĆIN.

To je danas sinonim za osobu koja pruža svome gostu smještaj i pažnju. Usluga se proširila i turizam danas dirigira neke druge trendove. Ljudi sve više traže okvire privatnog smještaja te u tražilicama izražavaju preference prema vlastitim željama i potrebama.

Kako bi izborili svoje mjesto pod suncem, te konkurirali na turističkom tržištu, toplo se preoporuča svim smještajnim jedinicama u  ponudi pružiti dodatnu uslugu ili tematski preobraziti smještajnu jedinicu, a u svrhu uskog ciljanja potencijalnih gostiju.

Osim smještaja specijaliziranih za obitelji sa djecom ili one s kućnim ljubimcima, smještajem za osobe +18 ili prihvaćanjem cikloturista, javlja se potreba i za smještajnim jedinicama za one nešto dubljih financijskih mogućnosti. Takvi gosti sve više prepoznaju Hrvatsku kao potencijalnu destinaciju za godišnji odmor pa će nerijetko krstariti Jadranom tjedan dana, a slijedeći tjedan odabrati neku vilu ili luksuzni apartman za svoj boravak.

Nazivi koji se često viđaju u opisima apartmana tipa “delux” ili “luxury” imaju svoju težinu i definitivno moraju opravdavati taj stavljeni pridjev uz ime apartmana.  To znači ne samo da takav apartman ima visoku cijenu i ništa više, već da iza te cijene mora stajati niz usluga koje pružate svojim gostima. Od toga da ste gostu na raspolaganju od 0-24, da ste mu spremni asistirati u svim njegovim potrebama i zahtjevima koji prethode rezervaciji, ponuditi dodatne usluge tipa transfer, izlete, restorane sa provjerenim partnerima jer takav gost je spreman uslugu platiti, ali i ima visoka očekivanja. Od posteljine, preko kvalitenih ručnika do usluga najma “chefa” ili cateringa je nešto na što morate biti spremni prije početka same sezone. Ukoliko ste već oglasili vaš apartman, utrošili novce na njegovo uređenje i spremni ste prihvati goste više platežne moći, tada za vas posao tek započinje. Nerijetko sam imala prilike čuti poneke iznajmljivače kako mi tvrde da smještaj poput onog kakvog oni nude, nitko na našem tržistu nema. To nije točno,pa  prije nego li započnete sa ovakvim tipom luksuznog smještaja, provjerite u vašem gradu i okolici koliko je takvih smještaja, po kojim cijenama, na kojoj lokaciji i što nude. Poslije toga mnogo stvari će vam biti jasnije, a prvenstveno koju ćete cijenu formirati za svoj smještaj. Nemojte imati zavist prema konkurenciji, već neka vam oni budu motivacija da još više truda uložite u svoj apartman.

Luksuzni smještaj i onaj u neposrednoj blizini te kategorije, skoro će na našim prostorima biti sve više poželjan, prije nego li krenete u adaptaciju postojećeg ili stvaranja novog, odredite sebi prioritete i standarde. Budite spremni raditi više i nuditi gostima dodatne uluge tipa dnevnog mijenjanja posteljine i čišćenja, uslugu doručka,… Dajte im razlog zašto bi odabrali vaš smještaj, a ne onaj hotelski jer u većini slučajeva, vaša gostoljubljivost i uloga dobrog domaćina je ono što će vas razlikovati od hotela s 5*.

Najam luksuznih apartmana je jako bitan za one goste koji se žele osjećati kao kod svoje kuće i imati osjećaj topline doma, pružite im to i dobili ste zahvalnog gosta.

shares