Aktualno

Kaštela – otkrijte bogatstvo kulture nadomak Splita!

KAŠTELA SU ATRAKTIVNA I LJETI I ZIMI –  omiljena su i dobro poznata “štacija” svih ljubitelja paketa “sunce i more” ljeti te idilične blagdanske atmosfere zimi, a Split i Trogir iz Kaštela su kao na dohvat ruke!

DCIM100MEDIADJI_0194.JPG

Da je riječ o gradu dvoraca i perivoja koji itekako ima svoju priču, saznat ćete ostanete li uz naše retke, a vjerujemo da će i naši prijedlozi sa sadržajima u predsezoni biti itekako dobrodošli!

ŽELITE LI POSJETITI NAJDUHOVITIJI KARNEVAL IKADA, Kaštela su pravi izbor za Vas! Da li je moguće da se na jednom mjestu nađu Trump i njegov zid prema Meksiku, i neslavni don Todorone kojem je pripala “čast” da bude krnje za 2018. godinu? U Kaštelima – da! Veljača je mjesec kada u sklopu karnevala organiziranog zajedničkim snagama triju pokladnih udruga – “Poklade” iz Donjih Kaštela, “Polantane” iz Kaštel Kambelovca te “Kampanel” iz Kaštel Sućurca, donjokaštelanskom rivom na Pokladni utorak protutnjaju maškarane skupine iz Donjih Kaštela, Kaštel Sućurca, Trogira, Primoštena- ali i iz Zadra, Korenice, Slovenije i Mađarske – i pri tome dobro zabave i nasmiju okupljene Kaštelane i goste.

Kroz duhovite opaske i rime koje su ove godine bile objedinjene u čak 30 točaka, kaštelanske se maškare referiraju na sve aktualne društvene pojave – od kvalitete vode i zraka, pa do stanja u Piranskom zaljevu.

Nas je naročito nasmijala prošlogodišnja medijska “konferencija” direktora Čistoće i Vodovoda u režiji Berekina iz Štafilića, na kojoj je zaključeno „Napij se vode i udahni, pa lipo izdahni!“, a nisu lišo prošli ni političari, poznate osobe iz javnog života, pa čak ni nadobudni dućani zdrave hrane. Kaštelanske maškare su “riješile sve probleme” na domišljat i satiričan način, a želite li i Vi sudjelovati u ovoj zabavnoj manifestaciji, bilo kao posjetitelj, bilo kao jedan od prerušenih sudionika, zaokružite u svom putnom itineraru Kaštela u veljači! A nađete li se u Kaštelima u siječnju, nemojte propustiti ni Noć muzeja u okviru Muzeja grada Kaštela, koja sadrži raznovrsna događanja – od izložbe knjiga i tradicionalnih društvenih igara, do igrokaza za najmlađe posjetitelje.

PRAVI ROMEO I JULIJA. Jeste li znali da Kaštela imaju svoje Romea i Juliju? I to nije riječ o fiktivnim likovima, nego o dvoje mladih čija nesretna ljubavna priča neodoljivo asocira na onu iz Shakespeareove tragedije.

Želite li saznati više o Miljenku i Dobrili, mladima iz lukšićkih obitelji Rušinić i Vitturi, ne propustite pogledati istoimenu predstavu u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta koja se održava i van udarne ljetne sezone – primjerice, kaštelanska publika uživala je u njoj i ove godine u ožujku, a u veljači je premijerno prikazana i u zagrebačkom kazalištu “Vidra”. Ne stignete li na predstavu, zamolite nekog od ljubaznih mještana da Vas uputi u ovu intrigantnu priču, čiji su kameni svjedoci dvorci Vitturi i Rušinić koji i dan danas postoje u Kaštel Lukšiću!

Image may contain: one or more people, horse, sky and outdoor

PROVOZAJTE SE VINSKOM KOČIJOM! Dvorce iz prethodnog pasusa možete posjetiti i tijekom trosatne tematske ture obilaska vinskom kočijom, koja je pravo osvježenje u ponudi Kaštela i dostupna tijekom cijele godine! Riječ je o kočiji s 10 sjedaćih mjesta koju vuku dva prekrasna crna konja, a osim kaštelanskih znamenitosti, povezuje nekoliko OPG-ova, vinarija i konobi, i daje sjajan uvid – Vama a i Vašim nepcima! – u sve ono što je autothono i kaštelansko. U tom kontekstu obavezno moramo spomenuti kaštelanski crljenak, staru vinsku sortu koja je dospjela u žižu javnosti nakon što je otkriveno da je u pitanju “daleki rođak” američkog zinfandela. Kušajte ovo sjajno vino meka i pitka okusa koje otkriva čitav dijapazon osebujnih aroma – od diskretnih cvjetnih pa do izraženih voćnih, a još jedan okus koji će Vam zasigurno ostati u sjećanju je onaj zdravog i kvalitetnog domaćeg maslinova ulja!

Foto: Tz grada Kaštela

www.kastela-info.hr

Posjetite Facebook stranicu Tz Kaštela i budite u toku s svim novostima!