Aktualno

Održana promocija knjige Cyberturist na Veleučilištu VERN u Zagrebu

PROMOCIJA KNJIGE CYBERTURIST: TURISTIČKI USPJEH PO MJERI DANAŠNJEG VREMENA!

ŠTO JE U DANAŠNJE, IZUZETNO ZAHTJEVNO I POMALO FRENETIČNO VRIJEME, kad se život odvija na društvenim mrežama, a jedan dobro osmišljen post može napraviti više za promociju destinacije od nebrojeno plaćenih oglasa, recept za uspješnu turističku priču?

Prof. dr. Domagoj Bebić uspio je dati odgovor upravo na ovo pitanje, a on je sadržan u njegovoj stručnoj knjizi punog naziva ‘Cyberturist: Novi mediji u turizmu’. Ona je plod njegova dugogodišnjeg rada zasnovanog na fuziji teorijskog znanja i komunikacijskog iskustva, te nam daje kvalitetan uvid u alate kojima je potrebno ovladati prilikom upravljanja turističkom destinacijom u modernom okruženju poput današnjeg. S obzirom da se knjiga bavi esencijalnim stvarima poput utjecaja novih medija na turističku komunikaciju, važnošću kreativnosti kad je riječ o turističkom brendiranju i promociji, a prognozira i buduće turističke trendove, ne možemo dovoljno naglasiti koliko bi bila korisna svakom subjektu u turističkoj branši – od turističkih menadžera, poduzetnika i predstavnika turističkih zajednica, pa do studenata i komunikacijskih stručnjaka. Važnost ovog izdanja prepoznata je i od strane mnogih istaknutih osoba iz medijskog i turističkog sektora, pa je tako promociji knjige, održanoj 14. 12. 2018., u prostorijama Veleučilišta VERN’, pored samog autora, te njena recenzenta prof. dr. sc. Bože Skoke, prisustvovao niz cijenjenih gostiju, među kojima i ministar turizma Gari Cappelli te direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Joško Stella.

PROMOTORICE DOMAĆEG TURIZMA – KRAVATA I PENKALA. U duhu udarne teme, ministar Cappelli prigodno je istaknuo kako bismo od prepoznatljivih amblema naše države mogli napraviti uspješne “ambasadore” domaćeg turizma u svijetu i bolje ih upotrijebiti u promotivne svrhe no što je to do sada bio slučaj – primjerice, kreativno iskoristiti činjenicu da je naša zemlja bila domom velikana poput jednog Nikole Tesle ili pak inžinjera Slavoljuba Penkale, po kojem je tek jedan od njegovih 70 patentiranih izuma, mehanička olovka, i dobila ime. A da ne govorimo o kravati, koja je jedan od najprepoznatljivijih simbola kulture i otmjenosti u cijelom svijetu, a počela je tek kao rubac oko vrata hrvatskih vojnika koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu! Promotivni potencijal autentično hrvatskih detalja i ljudi koji su na ponos cijeloj naciji (spomenimo i u novije vrijeme veoma aktualnu domaću nogomentnu reprezentaciju zahvaljujući kojoj se ovog ljeta u našu domovinu zaljubio čitav svijet!), je odista izuzetan.

POTREBNO JE JOŠ OVAKVIH KNJIGA. Potrebu za školovanim kadrom koji bi se bavio ovom temom istaknuo je i Joško Stella, koji kao prvi čovjek druge po redu domaće županije po turizmu, koja broji 170.000 ležajeva i 20.000 privatnih iznajmljivača, itekako ima što reći na ovu temu. Marketinške alate, kao i kreiranje novih proizvoda, je uz edukaciju svih subjekata u turizmu, istaknuo kao osnovne prioritete, te je izuzetno zahvalan autoru knjige prof. dr. Domagoju Bebiću, koji je ove edukacije podigao na jedan viši nivo. Naime, upravo se u suradnji s g. Bebićem vrše edukacije za građane i poduzetnike, a po mišljenju g. Stelle, ovakvih knjiga je potrebno još, jer se tako uspijeva ići u korak s uistinu intenzivnim tempom promjena, koje se na razini turističke komunikacije odvijaju doslovno – iz tjedna u tjedan!

SJAJNA REFLEKSIJA NA PROMJENE U TURIZMU. Hvalevrijednu sposobnost ove knjige da kroz 4 atraktivna poglavlja isprati dinamiku promjena u turizmu, koja je toliko intezivna da je doslovno na razini sociološkog fenomena, istaknuo je i njen recenzent, prof. dr. sc. Božo Skoko. Posebno je pohvalio umješan način na koji je to učinjeno, a koji je pristupačan svima – od privatnih iznajmljivača pa do turističkih stručnjaka, ova knjiga, zaključio je gospodin Skoko, može poslužiti svima. Nadodao je da postoje istraživanja o promjenama korisnika turističkih usluga, gdje se u posljednjih 20 godina promijenilo – apsolutno sve: od tržišta i njegove publike, pa do komunikacijskih obrazaca. Turizam 21. stoljeća izuzetno je kompleksna i zahtjevna djelatnost, gdje nismo posve sigurni koji točno faktor utječe na odabir destinacije za odmor, pa tako jedan atraktivan post na društvenim mrežama ili kvalitetan Youtube video, ponekad mogu odigrati značajniju ulogu u promociji neke destinacije i besplatno donijeti veći učinak nego razrađena reklamna kampanja! Umijeće stoga leži upravo u originalnom brendiranju destinacije,  inovativnosti i kreativnosti izvan uobičajenih okvira, a sve sa ciljem uspješnog privlačenja pozornosti korisnika.

KORISNICIMA TREBA UĆI POD KOŽU, kako bi oni postali dobrovoljni “glasnogovornici” destinacije koju su posjetili i koja ih je ostavila bez daha. A da u svemu treba biti originalan i prvi, te ono što nudimo što bolje upakirati i prezentirati svijetu, jedan je od osnovnih zaključaka koji su se mogli čuti na promociji ove izuzetne knjige, koja će, osim engleskog, biti prevedena i na kineski i ruski jezik. Pitate li nas, posve zasluženo!

 

 

shares