Aktivni odmor

Općina Seget: Znalački izbor za aktivni odmor s mediteranskim predznakom

This post is also available in: English

NIJE TAJNA da je istinski odmor u današnje užurbano vrijeme postao pravi luksuz, a pitate li osobu istančana ukusa što bi Vam preporučila, gdje odmoriti dušu i tijelo od frenetičnog svakodnevnog života, istinski turistički znalci u povjerenju će Vam prišapnuti – posjetite Seget!

No, to i ne čudi –  otkako se cijela Hrvatska, a napose Dalmacija, prometnula u pravu turističku zvijezdu, gosti diljem svijeta zavirili su u svaki njen kutak. Ne volite li gužvu i prenapučene destinacije, te su Vam, pored mediteranskog ambijenta, domaće gastro karte i intrigantnih znamenitosti, mir i opuštanje prioritet, Seget je upravo fantastična preporuka! Zbog svojih aduta oduvijek omiljen među svim tipovima gostiju – od probirljivih gurmana pa do obitelji s djecom, izvrstan je izbor za sve one koji čak i van udarne ljetne sezone, žele okrijepiti duh i tijelo u pravom smislu riječi.

UŽIVAJTE U AKTIVNOM ODMORU, a stupanj aktivnosti birate – Vi! Nama se sviđa segetska “Staza zdravlja”, a njeni aduti su nevjerojatan krški krajolik te panorama koja ljepotom oduzima dah. Njome, osim pješačenja, možete i voziti bicikl, s obzirom da je označena adekvatnom signalizacijom i opremljena svim korisnim objektima i sadržajima, a avanturistički nastrojeni vozači rado će se uhvatiti u koštac i s ponešto zahtjevnijim makadamskim dionicama. Ovu stazu, osim predivnog mediteranskog ambijenta, krasi i autentično zrnce davnih vremena – naime, od vremena svoje gradnje (1807.), za koju su zaslužni Napoleonovi maršal i providur, ona se vrlo malo mijenjala, a volite li znamenitosti, svakako razgledajte i slikovitu crkvicu Sv. Ilije iz XIII. stoljeća!

PJEŠAČITI I BICIKLIRATI možete i uz samu obalu, a doživljaju aktivnog odmora umnogome pomaže i blaga klima koja je Seget izdašno nagradila sa čak 2700 sunčanih sati godišnje. Mi preporučamo i šetnju samim mjestom – osim što zbog prostorne organizacije Seget nalikuje čuvenoj Dioklecijanovoj palači, pružit će vam sjajan uvid u izvorne domaće užance (običaji, op.a.). A ukoliko se čak ni van udarne ljetne sezone ne odričete morskih radosti, razveselit će vas podatak da je ovo područje poznato po sjajnim pozicijama za ronjenje i morskoj vodi iznimne bistrine, te podvodnim zidovima bogatim florom i faunom. Osim mnogobrojnih vrsta ribe i impozantnih jastoga, oduševit će vas i rijetka vrsta koralja – crvena gorgonija – koja spada u najljepše na Jadranu. Bavite li se ronjenjem profesionalno, potražite je na nešto većim dubinama i okomitim podvodnim liticama zaklonjenim od sunca, a uperite li ronilačku svjetiljku u ovo lepezasto savršenstvo, otkrit ćete da je njena na prvi pogled modra boja, zapravo duboko crvena!

SMJEŠTAJ ZA ČISTU DESETKU. Još jedna stvar u Segetu o kojoj svakako ne morate brinuti je pitanje gdje ćete odsjesti. Bilo da odaberete vrhunske objekte privatnog smještaja gdje Vas očekuju domaćini poznati po gostoprimljivosti i spremnosti da izađu u susret, ili pak suvremeno opremljene hotele, apartmane i kampove uz samu morsku obalu sigurni smo da Vas očekuje – besprijekorno iskustvo. Nama se naročito sviđa noviji ekološki osviješten hotel u kojem je sve podređeno povratku prirodi, a možete uživati i u zdravoj LCHF prehrani! A zbog izvrsnog prometnog položaja, bilo koji od ovih objekata možete iskoristiti kao polaznu točku za uzbudljive izlete po mjeri – “otisnite” se do nacionalnih parkova Krke i Plitvičkih jezera, UNESCO-vih dragulja Splita, Šibenika i Trogira, ili čak Dubrovnika!

Turistička zajednica općine Seget
www.tz-seget.hr

Foto: Tz Seget

TZ Seget logo

This post is also available in: English