Aktualno

Ove godine splitski Gastroadvent u znaku bijelog luka

Paljenje 2. adventske svijeće

Već devetu godinu za redom, u gradu pod Marjanom održava se jedinstveni Gastro Advent u svijetu. Svake nedjelje u prosincu pale se adventske svijeće, a čast paljenja svjetla pripada novinarima. Ove godine splitski Gastroadvent je u znaku bijelog luka.

Gosti gastroadventa dolaze iz raznih zemalja svijeta, promičući tako svoje običaje i delicije u brojnim splitskim restoranima, što je svojevrsna razmjena adventskih čarolija, kroz okuse i mirise Božića. Brojni splitski restorani u adventsko vrijeme nude tradicionalne blagdanske delicije po popularnim cijenama.

Prošle nedjelje zapaljena je prva svijeća u splitskom restoranu Chops Grill Steak & Seafood. Uz novinare tiskanih medija, otvaranje Gastroadventa uveličali su  župan Blaženko Boban, direktor Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, Joško Stella, direktorica Turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić. Za potrebe Gastroadventa Adventski vijenac je uredila Mirjana Frančeski, floristica s Brača.

Tema ove godine je ‘(Ni)je luk i voda’, pa je tako vijenac bio prigodno ukrašen bijelim lukom, a uživalo se i u jelima od te namirnice.

– Bijeli luk ili češnjak poznat je zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava. Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Količina ljekovitih tvari u bijelome luku u neposrednoj je vezi s tlom na kojem uspijeva. Podrijetlom iz centralne Azije, češnjak je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu koja se uzgaja već preko 5000 godina – objasnila je organizatorica i nutricionistica Olja Martinić te se zahvalila institucijama koje su prepoznale i podržale ovaj projekt od samog početka.

Druga adventska svijeća pali se u nedjelju,  9. prosinca 2018. godine,u 12 i 30  sati u uglednom splitskom restoranu Zora bila. Splitskim novinarima pridružiti će se kolege  iz Zagreba –  Daria Marjanović, urednica te novinari hrvatskog dijela međunarodne koprodukcije Alpe- Dunav-Jadran, a kao ekskluzivni gost dolazi nam g. Ziesel Dr. Günther, doajen RDF  televizije i osnivač projekta Alpe-Dunav- Jadran.

Prije paljenja Druge adventske svijeće održava se press konferencija na kojoj tražimo odgovor na pitanje:  Koliko reportaže posvećene životu i običajima ljudi utječu na odluku odabira destinacije za odmor?

Predstavljanje partnera projekta – vode Splita( izvorske, termalne, kišnica)

Split je grad voda ( morska voda, termalne vode, izvorske vode, kišnice…) i to ga određuje geografski ali predviđa dobru gospodarsku i turističku budućnost. Područje oko Splita bogato je termalnim izvorima.Termalne vode natapaju tlo pa ga čine posebnim za vegetaciju, a istodobno hlapljive komponente poboljšavaju kvalitetu zraka. Najpriznatija svjetska  futurologinja prehrane Morgaine Gaye predviđa novi trend a to je voda. Ozbiljni znanstvenici istražuju vodu, kako je obogatiti i nutritivno poboljšati te učiniti što korisnijom u zdravstvenom smislu.

Image result for bijeli luk

Blagodati bijelog luka

Bijeli luk ili češnjak (allium sativum)  je biljka vrlo jakog i rjetkog okusa, a koji potječu od bioaktivnih organskih jedinjenja zaslužnih za zdravstveni karakter ove namirnice. Sumporni spojevi  obilje su organoleptičkih svojstava ali isti su jamac velike blagodati  bijelog luka  pod  uvjetom da je uzgojen  na kvalitetnom tlu. Najbolja podloga su tla blizu izvora termalnih voda sa sumporom. Ljekovite tvari u zrelom luku je cistein sulfoksid.

Tijekom  trajanja  manifestacije jela od bijelog luka po promotivnim cijenama moći ćete probati i kod ostalih naših partnera:  konoba Lučac, Movi, Pizzerija Galija, Bokerija, Bakra-Steak & Pizza Bar, Zora Bila, hotel Marvi, Hotel Vestibul, Hotel Park, Restoran ZOI, Dolcemanija,Brasserie on 7, Apetit restoran

Za ovu prigodu restoran Zora bila, dugogodišnji partner  Gastroadventa u Splitu, predstavit će jela od bijeloga luka te dočekati svoje goste sa bogatom trpezom:

  • Praline od pileće jetreu pečenim slanim bademima na demu od ljubičastog luka
  • Dalmatinska panceta i chlli paprika oboje punjene skutom
  • Arancin crnog rižota na pjeni od češnjaka
  • Arancin skradinskog rižota na telećem jusu
  • Mini beer tatar
  • Mini tuna tartar
  • Gof sendvič punjen dugo kuhanom junetinom, mariniranim luk, kiseli krastavci,zelena salata, badem, sir
  • Mini burger
  • Polpeta od blitve na kremi od sedam puta kuhanog češnjaka
  • Panna cotta od feta sira sa češnjakom, coliseom od pečene paprika, tapenadom

Više informacija: Facebook Gastroadvent