Aktivni odmor

Supetar – hattrick turističkih priznanja za našu otočku metropolu!

This post is also available in: English

KADA NEKU DESTINACIJU nagradi i struka, a naša otočka metropola – Supetar, imala je tu privilegiju čak tri godine zaredom, tada znate da ste na pravom mjestu!

Nogometnim terminima rečeno, Supetar je postigao pravi hattrick, osvojivši čak tri prestižna Suncokreta ruralnog turizma – za tematsku stazu Dolce vita i projekt “Otočka kuhinja”, a Suncokret najsvježijeg datuma zavrijedio je za svoj čuveni Muzej uja. Stoga, volite li odmor u izvornom otočkom ambijentu začinjen tradicionalnim delicijama – vrijeme je da kupite svoju kartu za prvi trajekt!

…I OTKLJUČATE SVOJE INDIVIDUALNO ISKUSTVO odmora u Supetru. Riječ je, naime, o novom sloganu supetarske Turističke zajednice, koji objedinjuje udarni lajtmotiv turističke ponude, te emblematični simbol – ključ – koji se nalazi u grbu Grada Supetra i kojeg u rukama drži Sv. Petar, mjesni svetac-zaštitnik. Nek Vas ovaj kreativni slogan potakne upravo na ono što su čelni ljudi supetarskog turizma i željeli – na istraživanje i kreiranje Vašeg osobnog iskustva posjete Supetru, baš po mjeri!

Bilo da ste gastronomad, ljubitelj aktivnog odmora, znatiželjni posjetitelj u potrazi za znamenitostima, pravi partijaner – ili možda sve od navedenog, Supetar ima nešto za Vas! Otključajte aktivni odmor, tradicionalne okuse, kulturnu baštinu ili pak zabavu i opredijelite se za turističke sadržaje po svom guštu!

Bike Brač (1)_1

A dodatan vjetar u leđa ovoj uspješnoj destinaciji da sve više širi i poboljšava svoju ponudu, daju i značajne obljetnice, poput 25-te godišnjice Turističke zajednice grada Supetra, ili čak 110-te obljetnice Banja, omiljenog supetarskog kupališta.

PROJEKTI KOJI NUDE NAJBOLJE OD BRAČA. Da Supetar ne spava na lovorikama, te je vrlo odlučan u tome da obogati i proširi svoju ponudu, pokazuje i projekt revitalizacije područja Škrip, koji je dio strategije ravnomjernijeg razvoja turizma na cijelom području grada. Ova će inicijativa naročito razveseliti ljubitelje zaštićene kulturne baštine i izvornog otočkog ambijenta, s obzirom da će atraktivnim objektima (poput Kaštela Cerineo, Kaštela Radojković – Muzeja otoka Brača, crkve Sv. Jelene, Sv. Ivana Krstitelja, kamenoloma iz rimskog doba itd.) i jednoj očuvanoj ruralnoj cjelini, udahnuti nov život. Istovremeno će i podići kvalitetu života lokalnog stanovništva, te bi turistička valorizacija navedenih dobara rezultirala koristima cjelokupne društvene zajednice.

No, to nije sve – novi atraktivni sadržaji smiješe se i ljubiteljima aktivnog odmora – kako Vam zvuči 140 km dugačka šetnica oko cijelog otoka? Naime, u planu je hvalevrijedan projekt izrade bračke šetnice – pješačko-planinarske staze na postojećim makadamskim putevima, koja će obići sve najatraktivnije točke na otoku (poput Zlatnog rata, pustinje Blaca, uvala na južnoj strani otoka, Ložišća, Škripa, Muzeja uja, uvale Lovrečina, kamenoklesarske škole u Pučišćima, crkve Sv. Ivana u Povljima…). Rekreacija uz dozu intrigantnih znamenitosti, koje upravo potiču gosta da otkriva koja je slijedeća u nizu? Pitate li nas – pun pogodak!

NEKOLIKO SJAJNIH GASTRO-PRIČA. Ne zamjeramo onim gostima koji su za dolazak u Supetar motivirani time da istraže jednu drugu njegovu stranu – onu ukusnu. Naime, specifičnost uz malu dozu mističnosti kojom Brač odiše, nije zaobišla ni otočke kužine, pa tako ni onu supetarsku. Dovoljno je spomenuti da se bračka gastronomija, osim nadaleko poznatom janjetinom, domaćim vinima i preukusnim sirevima i pršutom, može pohvaliti i sa nekoliko jela koja su dospjela do nacionalne liste zaštićenih nematerijalnih dobara, poput torte hrapoćuše koja neodoljivo podsjeća na izgled bračkog krša, ili pak drevnog jela od janjećih iznutrica – vitalca. A kad smo već kod janjetine, ne možemo ne spomenuti sjajna seoska domaćinstva na Vidovoj gori.

3V2A9776_1

Mjesto koje je prije doslovno 200 godina bilo omiljeno okupljalište na kojem se jelo, pilo, družilo, danas je jedan od otočkih gastro punktova za najtopliju preporuku. Naime, ovdje će Vam biti posluženo isključivo svježe meso, jer domaćini nemaju frižider, te pripremaju meso isključivo kad gosti dođu! Osim janjetine, imaju i svoj vinograd od 2500 loza, a proizvode i vlastito vino, sir, sokove, rakije, povrće… Posjetite ovo uistinu jedinstveno mjesto i kušajte janjetinu na žaru, na lešo, janjeće tripice, rižoto i razumije se – čuveni vitalac!

Related image

Tražite li odličan presjek bračke gastronomije, supetarski projekti i kulinarske manifestacije obećavaju pravi spektakl za nepca. “Suncokretom” nagrađen projekt “Otočka kuhinja” započet je 2016. godine, sa ciljem promocije autohtone bračke gastronomije i vraćanja jednostavnih, starih i tradicionalnih otočkih jela na restoranske stolove! Zahvaljujući ovom projektu, u nekolicini seoskih domaćinstava, agroturizama i konobi možete kušati jela temeljena na zdravim, dostupnim i autohtonim namirnicama iz domaćih vrtova i maslinika, po prokušanim receptima koje su brižno čuvale bračke none!

Srdele, DigitalvizijaIN

U projektu sudjeluje i Muzej uja Škrip, koji redovito oduševljava goste sa svih kantuna svita upoznajući ih s tradicionalnim procesom proizvodnje maslinova ulja, koje se ondje može i kušati, uz niz izvornih delicija – dovoljno je baciti pogled na strogi Tripadvisor i uvjeriti se u sveopće oduševljenje koje izaziva ovo mjesto! A, zamamni mirisi osebujnih delicija Supetrom se šire naročito u travnju, kada se održava kulinarska manifestacija Biser mora – riječ je o međunarodnom natjecanju kulinarskih virtuoza koje se održava u supetarskim hotelima. Inspirirani supetarskom lepezom izvornih delicija, što drugo možemo reći za kraj teksta, doli – u slast!

This post is also available in: English