Aktualno

Sutivan – doživite najbolju malu destinaciju u Hrvatskoj!

This post is also available in: English

Da budemo posve iskreni, sva su naša mala mista lijepa na svoj način, ali turistička struka je potvrdila da je Sutivan uistinu nešto posebno! Naime, ove se godine na prestižnim Danima turizma Sutivan ovjenčao priznanjem u kategoriji najbolje autentične primorske destinacije, ostavivši iza sebe 20 malih mista koja su ušla u uži izbor. A, što ima novo u Sutivanu, kakvi su hvalevrijedni projekti u pripremi, i koje smo Vam prijedloge pripremili za najugodnije iskustvo smještaja i aktivni odmor, saznat ćete ostanete li uz naše retke!

ATRAKTIVNE INOVACIJE. Da se Sutivan ne namjerava zaustaviti na ovom laskavom priznanju, dokazuju i najraznovrsniji projekti koji će svakako oplemeniti i proširiti njegovu turističku ponudu. Primjerice, Sutivan ne zaboravlja ni na goste s invaliditetom, za koje je projektiran pristup u jednom od najvažnijih općinskih projekata čija projektna dokumentacija je u tijeku – “Prijateljima vrata otvorena” u objektima Kavanjinovih dvora (stambeni i gospodarski dio) i “staroj Bračplastici” kao i u bivšoj uljari i kinu za sve predviđene sadržaje.

Završeni su radovi započeti u travnju ove godine na proširenju mula na kojem je montiran Aqualift, namjenjen spuštanju i podizanju u more za osobe s invaliditetom. Kao turistički časopis, pohvaljujemo ovu izuzetnu inicijativu, koja će učiniti da se svi sutivanski gosti ondje osjećaju ugodno! A, osim spomenutih Kavanjinovih dvora, u planu je i novi dječji vrtić, te obnova samog centra i šetnice, kao i dodatno uređenje plaža. Dobit će Sutivan i dodatnu dozu luksuza – namjera je izgraditi tri nova hotela visoke kategorije na području od 320.000 četvornih metara zemljišta. Po svemu sudeći, svijetla turistička budućnost Sutivan tek očekuje!

KAD VEĆ SPOMINJEMO SOFISTICIRAN SMJEŠTAJ, trebate vidjeti sutivanski heritage hotel “Lemongarden”! Kada smo ga ukucali u Tripadvisorov pretraživač, pred našim očima zasjalo je blistavih (i posve zasluženih) 5 zvjezdica! Gosti, usput oduševljeni i činjenicom da Brač ima vlastiti aerodrom što im je uvelike olakšalo dolazak, doživjeli su pravu euforiju kad su vidjeli da Lemongarden ne samo da odgovara svemu što su vidjeli u atraktivnom promotivnom materijalu, nego je uživo još fascinantniji! Jedan se inozemni gost našalio metaforom amazing grace (nevjerojatno blaženstvo, op.a.), koja savršeno odgovara svemu što je tamo vidio i doživio, počevši od besprijekorne elegancije i čistoće samog objekta, prostranog i moderno opremljenog apartmana, pa do opuštajuće atmosfere, obližnjeg parka i fabuloznog, oko 50m dugačkog bazena.

Ovaj se objekt, okružen bugenvilijama, ružama, te stablima hibiskusa i limuna, savršeno uklopio u vizuru Sutivana, a ima i vlastitu privatnu plažu, i – razumije se – delicije na bazi limuna u skladu sa svojim simpatičnim imenom – od izvrsnog likera limoncella, pa do džema od limuna koji je tako dobar da su ga gosti poželjeli ponijeti kući!

NO, ZA ONE KOJI OSIM HEDONIZMA, SVOM ODMORU ŽELE DODATI I NOTU REKREACIJE, tu su i sjajne sutivanske mogućnosti za aktivni odmor! Kombinacija izvrsnih biciklističkih staza i idiličnog otočkog ambijenta (a dobrom dojmu nije odmogla ni bračka janjetina!) još prije dvije godine oduševila je tadašnjeg gradonačelnika Londona i strastvenog ljubitelja rekreacije na dva kotača, Borisa Johnsona, koji je postao jedan od najglasnijih dobrovoljnih promotera Sutivana u svijetu. Da su njegove pohvale itekako utemeljene, shvatit će svi posjetitelji koji se upuste u savladavanje atraktivnih biciklističkih staza nazvanih po vjetrovima – Tramuntana, Maestral, Levant. Osim što nude sjajno iskustvo bicikliranja u autentičnom mediteranskom okruženju, ove staze vode i do atraktivnih točaka osobitih po svojoj biljnoj i životinjskoj raznolikosti, ili pak kulturno-povijesnu značaju: primjerice, od pješčane uvale Likva, gdje se nedaleko od obale, na 30 metara dubine, nalazi podmorski lokalitet antičkog brodoloma, pa do pitoresknih mjesta Bobovišća i Ložišća, naselja koja su fantastično sačuvala svoje ruralne značajke (bacite pogled na remek djelo Ivana Rendića – raskošni zvonik iz druge polovice XIX. stoljeća u Ložišćima!). A želite li se okušati u pravom natjecanju, XCM utrka “Uvati vitar” izvrstan je izbor za Vas – odaberite jednu od 3 zanimljive staze po svojoj mjeri, i pridružite se ovoj omiljenoj utrci koja će se održati od 17. do 19. 05. 2019. Po riječima organizatora, ova utrka, koja je značajno doprinijela pozicioniranju Sutivana kao bike friendly destinacije, iduće godine bit će obogaćena dodatnim, proširenim sadržajima, a mi ne možemo dočekati da vidimo što je to najbolje malo misto pripremilo za nas!

 

This post is also available in: English