Aktualno

Hrvatska u top 5 najtraženijih destinacija na američkom tržištu: Gostima najatraktivniji Split i Hvar!

U 2018. s tržišta SAD-a ostvareno više od 580 tisuća dolazaka i 1.6 milijuna noćenja

“KOCKICE” SU OVE GODINE U MODI. Kada je ovog ljeta naša nogometna vrsta na opće oduševljenje domaćeg stanovništva izborila plasman u finale Svjetskog nogometnog prvenstva, Trevor Dahl, popularni američki glazbenik i član DJ trojca Cheat codes, načisto se raspametio. Nakon nastupa na popularnoj splitskoj Ultri, odjeven u dres hrvatske reprezentacije baš kao i dva preostala člana benda, Kevin Ford i Matthew Russel, na svom ofrljem, ali beskrajno simpatičnom hrvatskom sa karakterističnim “premazom” američkog akcenta, pjevao je: “Volim te, Hrvatska! Croatia won, number two, you can be number one, let’s go!”

europe-gallery-24

Videozapis je obišao (i nasmijao!) čitav svijet, a sa svih strana balote zemaljske počele su stizati simpatične sličice, pa je tako i slavna Hurem (Meryem Uzerli), čija je prabaka navodno Hrvatica, u dresu Marija Mandžukića i društvu raspoloženih domaćih momaka “zapjevala” uspješnice Miše Kovača! Hrvatska je proteklog ljeta, čini se, postala nikad omiljenija. To pokazuju i brojke, i to baš one s američkog turističkog tržišta, a naš veseli DJ s početka priče kao da ih je “najavio”: naime, gosti obožavaju upravo dva dalmatinska ”epicentra” zabave – Split i Hvar!

Image may contain: outdoor

Porast od 22 posto u dolascima s američkog tržišta  i 18 posto u noćenjima

GOSTI ĆE TEK DOLAZITI. “Splitsko-dalmatinska županija već drugu godinu izlaže na sajmu New York Times Travel Show, što se pokazalo kao pun pogodak, jer bilježimo dvoznamenkasto povećanje broja gostiju iz Amerike. Materijali na samom štandu su doslovno razgrabljeni, tako da možemo slobodno reći da vlada veliki interes za Hrvatsku, a u okvirima naše županije, za Split i Hvar, tako da očekujemo još veći broj gostiju u nadolazećoj sezoni.” – s neskrivenim zadovoljstvom nam je priopćio prvi čovjek Splitsko-dalmatinske županije, Joško Stella.

Podsjetimo, na 16. izdanju ovog renomiranog sajma turizma, održanog od 25. do 27. siječnja u New Yorku, sudjelovalo je više od 560 izlagača, uključujući i 170 predstavnika nacionalnih turističkih organizacija iz cijelog svijeta te više od 30.000 potencijalnih putnika i predstavnika turističkog sektora.

Splitsko – dalmatinska županija je u sklopu New York Times Travel showa imala posebnu prezentaciju na kojoj su dodjelili besplatna noćenja, ručkove i izlete kako bi privukli što više zainteresiranih u njihovu županiju.

KAD BROJKE – LASKAJU. I direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, siguran je u još jednu odličnu turističku godinu. Obišavši hrvatski štand, na kojem su se, osim Splitsko-dalmatinske županije, predstavile i turističke zajednice Zadarske, Dubrovačko-neretvanske županije te grada Zagreba, utvrdio da je na američkom tržištu Hrvatska među top pet emerging destinacija, što potvrđuje snažan rast turističkog prometa iz SAD-a u posljednjih nekoliko godina, konkretno u ovoj godini po stopi od 15 do 20 posto. Inače neumoljive turističke brojke Hrvatskoj – laskaju, jer je samo tijekom prošle godine s tržišta SAD-a ostvareno više od 580 tisuća dolazaka i 1.6 milijuna noćenja, što u odnosu na 2017. godinu predstavlja rast od visokih 22 posto u dolascima i 18 posto u noćenjima.

USPJEH NIJE SLUČAJAN. Iako nam definitivno nije odmoglo što su pripadnici svjetskog jet-seta iz područja glazbe, filma i sporta, poput kakvih dobrovoljnih ambasadora pronijeli glas o našoj zemlji diljem svijeta, čelni ljudi jedne od najomiljenijih destinacija – Splitsko-dalmatinske županije, znaju da na lovorikama ne treba spavati. Njihov je uspjeh, među ostalim, rezultat i pomno odabranih marketinških alata, a predstavljanje na eminentnom njujorškom sajmu upravo je dio truda u tom smjeru. I na kraju, ne preostaje nam ništa drugo, nego domaćim destinacijama poželjeti ono što je rekao Trevor: “You can be number one!”. Sudeći po interesu njegovih sunarodnjaka, u prestižnom društvu najtraženijih, poput Islanda, Južne Afrike, Japana i Italije, i iduće će se godine naći površinom nešto manja, ali ništa manje raznolika i atraktivna – Hrvatska!