Aktualno

Adrenalinske aktivnosti u Dalmatinskoj Zagori – osvojite rijeku.. ili pak planinu!

This post is also available in: English

KADA BISMO TVRDILI da kolovoz u našem putnom itineraru nije rezerviran za Sinj, to bi bila laž – ne, ne želimo se odreći svečanog šušura Alke, euforije i grmljavine mačkula kad se pogodi koja srida, baš kao ni divnog osjećaja mira i zajedništva koji nas obuzme kada vidimo rijeke vjernika koje odasvuda pritječu u ovaj junački grad kako bi obilježile Veliku Gospu!

DSC_1331

Ali, sada u Sinj i okolicu, osim zbog svečanih fjeri (i razumije se, slasne i s ljubavlju poslužene domaćinske trpeze!) možemo otići i po zrnce sportskog adrenalina – i to tijekom cijele godine!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“POKORITE” RIJEKU. Naravno, u Vašim osobnim okvirima – ako ste oduvijek željeli isprobati rafting ili pak sportsko veslanje, rijeka Cetina idealna je kulisa baš za ove aktivnosti, a o razini uzbuđenja odlučujete – Vi! Primjerice, želite li posve mirnu avanturu, odaberite vožnju dionicom Cetine kroz Sinjsko polje u sklopu kanu safarija.

Rekreacija je to prikladna za sve generacije – ne zahtijeva nikakvo prethodno iskustvo, fizički napor niti veslačku vještinu, a prostrani i stabilni kanui pružaju gostima osjećaj avanture. Veslači se uglavnom opuštaju promatrajući divljinu oko sebe ili fotografirajući, a po želji mogu zaći u mrtvi pokrajnji rukavac i uživati u močvarnom ambijentu, ili iskrcati se i istražiti riječni otok.

Valja napomenuti da je kanu safari moguć i Peručkim jezerom – istražite njegovim uvalice sa pogledom na Dinaru i Svilaju!

pogled s tvrđave_1

A ako Vam se već na sam spomen riječi “opuštajuće i mirno” sklapaju očni kapci, radije isprobajte rafting na Cetini, kako kažu znalci, ponajbolji u okolici. Uhvatite se u koštac s riječnim brzacima – Z i Javornicom, priuštite sebi nezaboravno iskustvo prolaza kroz omanji, čaroban slap Studence… Uz iskusne skipere savladat ćete čak i tehnički najzahtjevnije dijelove rijeke, zaviriti i na mjesto gdje se snimao čuveni film Winnetou, a cijela avantura ostat će zabilježena i okom profesionalnog fotografa.

A želite li Cetinu promotriti iz sasvim druge perspektive – one ptičje! – preporučamo adrenalinske bombe poput ziplinea i paraglidinga. I dok se u prvom slučaju radi o “letu” nad kanjonom Cetine pomoću čelične užadi, druga je disciplina još ekstremnija – riječ je o hodanju po užetu na velikoj visini, obično nad kanjonom ili provalijom. Iako ste pri ovoj disciplini zaštićeni sigurnosnim užetom, samo je za najhrabrije, a oni koji su je isprobali tvrde da je balansiranje nad izvorom Cetine u Vrlici, koji je nalik na kakvo modrozeleno oko, uistinu osobit doživljaj!

AKO BISTE RADIJE “PLOVILI” NEBESKIM PLAVENTILOM, odvažite se na paragliding s jednog od najboljih uzletišta za padobransko jedrenje u Hrvatskoj – sa Grede u Hrvacama! Izvrsna termika omogućava letenje već od ranih jutarnjih sati, a start sa pristupačnim prilazom nalazi se na 820 metara nadmorske visine. Opredijelite se za tandem let, ili pak osnovni ili napredni tečaj u organizaciji lokalnog Kluba slobodnog letenja.

ZA JOŠ VIŠE KRETANJA NA OTVORENOM, odaberite planinarenje, trekking ili pak orijentacijsko trčanje! Ova posljednja disciplina naročito je blagotvorna za organizam, zbog aktivnog boravka u prirodi udaljenoj od nezagađene urbane sredine, da ne spominjemo estetski momenat prekrasnog, pitoresknog krajolika Sinja i okolice!

Zahtijeva spregu uma i tijela, te višestruku psihofizičku angažiranost učesnika u optimalnim klimatskim uvjetima, a njome se mogu baviti svi uzrasti oba spola bez obzira na kondiciju. Što se planinarenja tiče, Svilaja i njena jugoistočna padina Visoka, odgovorit će na sve Vaše izazove, a osobito je lijep vidik na Peručko jezero u dolini Cetine i preko njega na Troglav, odnosno na Sinj, Sinjsko polje i okolne planine, dicmanjsku kotlinu te more i otoke u daljini. Planinarske udruge Sinja, Trilja i Vrlike itekako će pripomoći Vašem planinarskom podvigu, a nama se naročito sviđa i tradicionalni zimski uspon na Kamešnicu u organizaciji triljskog planinarskog društva.

JOŠ ADRENALINA? ZAŠTO NE! Iako smatramo da smo Vam dali sasvim dovoljno prijedloga kako aktivno iskoristiti svoje vrijeme u sinjskom zaleđu, ideja odista ima napretek, naročito za one koji žele stupiti u kontakt sa svojom divljom stranom. Što kažete na 160 kilometara uzbudljive off road vožnje QUAD vozilom?

Odaberite između tri različita inteziteta avanture, i odvažite se na put kroz lokalne ceste, rijeke, planinske predjele i kanjone, a ova aktivnost Vam pruža i mogućnost dodatnih pustolovnih začina kao što su špiljarenje, penjanje i paintball! Ništa manje atraktivan nije ni foto jeep safari netaknutom prirodom Vrlike i okolice – osjetite užitak vožnje u legendarnom terenskom safari vozilu Land Rover Defender!

Više: www.cetinska-krajina.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Za više informacija posjetite www.strukturnifondovi.hr

Fotografije: Tz grada Sinja

This post is also available in: English