Aktivni odmor

Makarska rivijera – savršen ambijent za pustolovinu na dva kotača!

This post is also available in: English

KADA BISMO BIRALI idealnu kulisu za cikloturističku avanturu po mjeri, na samom vrhu popisa našla bi se prekrasna Makarska rivijera! Izvorna pučka dalmatinska arhitektura, pogled na impozantne vinograde i maslinike, povijesne građevine i znamenitosti – i dakako, na blistavu, kristalno čistu morsku površinu! – savršen su začin bicikliranju njenim atraktivnim stazama.

Brela 3 1a

Osim blage klime koja dopušta bavljenje ovom aktivnošću tijekom cijele godine, zajedničko im je jedno – krajolik koji ljepotom oduzima dah!

ZA KOJU GOD OD 6 MARKIRANIH STAZA SE OPREDIJELITE, ono što oduševljava na prvu loptu uistinu je krajolik tako lijep da doslovno napaja energijom! Zastanite na trenutak i uživajte u pogledu na kristalno čisto more, ili pak na moćno Bikovo koje se brižno nadvilo nad ovim područjem.

Brela 5

Prekrasne šljunčane plaže, na kojima se ljeti uvijek traži mjesto više, preko cijele godine idealne su za predah od Vaše cikloturističke avanture – slobodno odložite bicikl po strani i provedite pokoji opuštajući trenutak uz Vaše suvozače, u ugodnu razgovoru, zagledani u pučinu – prizori kao s razglednica ovog područja, koje se nekoliko puta našlo na svjetskim top listama najpoželjnijih destinacija, itekako će Vam goditi!

POSLASTICA ZA ODVAŽNE. Iako ove staze nude različite vrste izazova, nama je odmah zapala za oko – najzahtjevnija, a to je svakako 241 Biokovo tour. Iako je riječ o potpuno asfaltiranoj planinskoj stazi (61.2 km), ono što je čini teškom je uspon do najvišeg vrha planine Biokovo – Sv. Jure, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1762 m.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prosječno vrijeme potrebno za stizanje do vrha Sv. Jure je tri sata, ali sve ovisi o fizičkoj spremnosti i dobi vozača, pa je preporučamo iskusnim biciklistima u dobroj formi. Nije na odmet napomenuti da bi bilo dobro i da posjeduju sigurne i provjerene bicikle s punom opremom i dopunskom odjećom te svakako kacige.

Ova staza, koja osim Biokovskom cestom, prolazi od Makarske do Tučepa pa sve do ulaska u Park prirode Biokovo, u samom Parku se sužava i za 5 km diže za gotovo 600 metara, što je prilično velik uspon. No, neka Vas ovo ne obeshrabri – krenite u napad na drugi najviši vrh u Republici Hrvatskoj! Vaša je nagrada fantastičan pogled sa vrha Biokova, koji će biti jedno od najlaskavijih iskustava u Vašem vozačkom portfelju.

Image result for tučepi biciklizam

I BREŽULJKASTA STAZA DRVENIK-GRADAC TOUR (360) posjeduje jedan malo veći uspon, na dionici gdje se ruta, prolazeći kroz maslinike, penje asfaltiranim putem prema Biokovu, pa je preporuka biciklistima da zastanu i odmore se, a na planinskim izvorima u starom Zaostrogu i starom Drveniku mogu potražiti i prijeko potrebno osvježenje! Ovu bismo stazu od srca preporučili biciklistima – kulturoljupcima – naime, ona prolazi pored za razgledavanje uistinu predivnog Franjevačkog samostana, te starim selima koja odišu izvornom dalmatinskom arhitekturom i znamenitostima poput svojedobno najveće utvrda Makarskog primorja – Gradine! Staza 280 Tučepi – Podgora tour provest će Vas kroz slikovite zaseoke kroz staru Podgoru i jednim od najljepših dijelova podbiokovlja, ali i središtem Makarske te ugodnom šumskom vožnjom do idilične lučice.

Image result for drvenik biciklizam

IDILIČAN MORSKI KRAJOBRAZ doživjet ćete u njegovoj punoj ljepoti krenete li stazama Brela i Makarska tour (200, 220), a razgledajte i prekrasan botanički vrt Kotišina, zamišljen od svog osnivača dr. fra. Jure Radića kao «ograđeni dio prirode», gdje će se zadržati prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom. Brežuljkasta staza 320 Igrane – Živogošće tour, osim kombinacije asfalta i makadama donijet će Vam zanimljive primjere sakralne baštine (razgledajte samostan Sv. Križa!), a upravo je mjesto Igrane, svojom nevjerojatnom sličnošću sa imenom majke kralja Artura (Igrayne), dolijevalo ulje na vatru poprilično argumentiranim tezama po kojima je legendarni britanski kralj zapravo živio – u Dalmaciji!

Image result for makarska biciklizam

:www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr , arhiva turističkih zajednica Splitsko – Dalmatinske županije

This post is also available in: English