Aktualno

Sinj u sridu – novi sjaj alkarskoga grada!

This post is also available in: English

Megaprojekt Sinj u sridu osmišljen je kao integrirani projekt obnove i uređenja jedinstvene kulturne baštine grada Sinja. Projekt, vrijedan ukupno 68 milijuna 114 tisuća kuna, usmjeren je na rekonstrukciju, obnovu i revitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara te valorizaciju nematerijalne kulturne baštine. 

Projektom su rekonstruirane ulice i opremljena je urbanistička cjelina stare sinjske jezgre, uređena je tvrđava Stari grad, tvrđavica Kamičak i kula sa satom te zgrada Palacina, iznimne kulturno-povijesne vrijednosti u koju će se smjestiti potpuno novi, uređeni prostor Muzeja Cetinske krajine, ali i višenamjenska dvorana s prostorima za prezentaciju tradicijskih obrta i proizvoda.  

To je osobito značajno za brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, razne male obrte i zadruge koji se bave izradom i proizvodnjom  autohtonih proizvoda i suvenira, a koji će odsad tijekom cijele godine imati priliku izlaganja i trgovine svojim proizvodima.

Značajni iznos pripada temi Sinjska alka – nabavi opreme i razvoju novih multimedijalnih interpretacijskih oblika te centra posvećenoga isključivo ovom viteškom nadmetanju, unapređenju proizvodnje suvenira i drugim sadržajima.

Planirana je izgradnja Interpretacijsko-edukacijskog centra na sinjskom hipodromu površine cca 2500 m². Centar je zamišljen kao prostor u kojem će posjetitelji moći sudjelovati u alkarskoj školi jahanja, iz prve ruke vlastitim doživljajem osjetiti stvarnu prisutnost i blizinu plemenitih grla alkarske ergele pa čak i opipati originalne alkarske odore.

Na projektu, uz Grad Sinj kao nositelja, sudjeluje još pet projektnih partnera relevantnih za društveni i gospodarski razvoj kraja te upravljanje kulturnom baštinom.

Sinj se ponosi i svojim nastojanjima u održivom razvoju, stalno teži osigurati istodobno svakodnevicu ugodnoga i uspješnog življenja domaćinima, i privlačnost i svježinu gostima. To je prepoznala i EDEN mreža (Europske destinacije izvrsnosti) te nagradila grad Sinj prvom nagradom u kategoriji „Izuzetna kulturno-turistička ponuda u EDEN destinacijama“.

Osvajanju nagrade su pridonijeli najznačajniji kulturno-umjetnički događaji te brojna mjesta u gradu koja služe kao pozornica za razne manifestacije. Fascinantna je prisutnost duha prošlih vremena koja lebdi nad Sinjem – neprocjenjivo kulturno nasljeđe nije puki pogled u prošlost, već čvrsti temelj za blistavu budućnost.

Osim Sinjske alke – utemeljene u čast slavne pobjede nad Osmanlijama 1715. godine, a koja kao vas čarobni vremeplov prenese u neka davna vremena gdje zveckaju sablje i kubure, ržu okićeni konji, a ponosni vitezovi oka sokolova i čvrste desnice kopljem ciljaju u sridu, najmanji krug alke – imaju Sinjani još aduta u rukavu.

Crkva i samostan Čudotvorne Gospe Sinjske, jedno od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta, ugošćuju sami vrh hrvatske klapske pjesme na tradicionalnom koncertu Klape Gospi Sinjskoj. Duhovne a capella skladbe iznimne kvalitete na otvorenom prostoru meditativnoga samostanskog dvorišta svakako morate čuti uživo.

Hodočasnici će na zavjet Majci Božjoj propješačiti Stazom Gospi Sinjskoj, drevnim putevima i slikovitim mostovima na rijeci Cetini, tradicionalnim pješačkim i konjskim stazama uz ostatke obrambenih utvrda, napuštenom trasom Rere, nekadašnje sinjske željeznice. Postaje križnoga puta na tvrđavi Grad jedinstvena su djela kiparske umjetnosti i izvanredno su uklopljena u ambijent šetnice obgrljene umirujućim zelenilom.

U Muzeju Cetinske krajine i Arheološkoj zbirci Franjevačkog samostana izloženo je mnoštvo neprocjenjivih povijesnih eksponata s lokalnih nalazišta (antička naselja Aequum, Tilurium), koji svjedoče o ranim civilizacijama na ovim prostorima. Multimedijski Muzej Sinjske alke (dobitnik nagrade EU-a za kulturnu baštinu Europa Nostra) na suvremen i zanimljiv način predstavlja posebnosti viteške igre, a u galeriji Sikirica, osim stalnoga postava radova kipara Stipe Sikirice, održavaju se izložbe, književne večeri i razna kulturna događanja.

Kamičak, tvrđavica zvjezdolika tlocrta, nekadašnja promatračnica po čijem se satu Sinjani i danas ravnaju, idealna je pozornica za kulturna događanja i koncerte poput Glazbenih večeri. Zvukovi klasične, tradicijske i jazz glazbe pod zvjezdanim nebom zajamčeno će vas oduševiti i natjerati da se vratite i dogodine.

Predstava Opsada Sinja 1715. povijesno-scenski je spektakl koji se odvija na autentičnim lokacijama i predstavlja uprizorenje slavne bitke iz 1715. godine. Nikako neka vam ne promakne doživjeti kako je 700 sinjskih branitelja odoljelo napadima 70 000 osmanlijskih vojnika predvođenih Mehmed-pašom Ćelićem!

Image result for rimljani dalmati

Da je nogomet u Hrvatskoj doista doma, podsjetit će vas i revijalna utakmica između Delmata i Rimljana, osmišljena oslanjanjem na povijesne činjenice povezane s nadgrobnim spomenikom Gaja Laberija – „malog s balunom“ – kako mu tepaju u Sinju. Utakmica je zapravo komična kazališna predstava, s izmišljenim pravilima igre u duhu antičkoga vremena. U glavnim ulogama su car Dioklecijan i carica Priska sa svojim savjetnicima, okruženi stražarima i vojnicima u loži. Na terenu su glazbari, sudac, deset delmatskih i deset rimskih igrača, svi odjeveni u izvorne kostime. Neobično i zabavno, svakako vrijedno pogledati čak i ako ne znate što je zaleđe.

S.A.R.S. (Sinjski amaterski rock susret) je festival alternativne kulture koji udruga S.K.U.P. (Sinjski kulturni urbani pokret) organizira već dugi niz godina. Festival je zamišljen s ciljem promoviranja amaterskih rock sastava s područja cijele Hrvatske, ali s vremenom su počela nastupati i poznata hrvatska i strana glazbena imena. Dolaskom poznatijih glazbenih sastava, porastao je i interes publike koja dolazi ne samo iz gradova i mjesta koja su blizu Sinju, nego i iz onih udaljenijih pa čak i iz inozemstva. Uz glazbeni dio, udruga organizira i performanse, književne večeri, projekcije filmova te razne akcije i radionice. Zabilježite kraj srpnja u svom kalendaru – S.A.R.S. će sigurno imati barem jednog izvođača baš po vašem guštu.

Image result for gljevstok

Gljevstock je kao stvoren za onog malog hipija koji čuči u vama. Zamišljen kao neformalna svirka uz druženje članova sinjskih bendova i njihovih prijatelja, festival je uskoro prerastao vlastite okvire te iz godine u godinu napreduje. Glavni cilj festivala su druženje i sloboda, bendovi uvijek sviraju prezentacijski, a ne natjecateljski. U duhu festivala, kampiranje i ulaz su besplatni, a organizatorima su najvažnije pozitivne kritike posjetitelja. Spakirajte šator i provjerite jesu li u pravu.

Related image

Sinjski sajam sela izvanredna je prilika za upoznavanje s izvornim lokalnim proizvodima i obrtima. Mala i srednja poljoprivredna gospodarstva s ruralnoga prostora Sinja i okolice dobivaju dragocjenu priliku predstaviti svoje tradicijske domaće proizvode visoke kvalitete koji teško dolaze do potrošača: domaće sireve, med i ostale pčelinje proizvode, domaće suhomesnate proizvode, vina, rakije, likere, ulja, eko proizvode itd. Predstavljaju se i različite vrste tradicijskih suvenira, ručnoga veza, uporabnih i dekorativnih predmeta te nakita od prirodnoga materijala – rezultat iznimne odgovornosti prema nasljeđu koje se ljubomorno čuva, prenosi naraštajima i štiti od zaborava. Program je obogaćen i nastupima kulturno-umjetničkih društava, bendova i sinjskih mažoretkinja. Zajamčeno ćete iz Sinja otići punoga želuca, ali i puni dojmova.

Nemjerljivo bogatstvo tradicije koju je potrebno sačuvati za buduće naraštaje prepoznalo je i Ministarstvo kulture RH koje je reru, živopisno dvoglasno grleno pjevanje i godišnje pokladne ophode mačkara podkamešničkih sela predvođenih Didima s Kamešnice zaštitilo kao kulturno dobro, a nijemo kolo, jedinstveni narodni ples bez glazbene pratnje, uvršteno je na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Živo je u Sinju i za Advent, kad se hladnoći prkosi dobrom zabavom i blagdanskim duhom, a ne manjka ni ukusnih zalogaja i kvalitetne kapljice. Tek što prođu božićni i novogodišnji dani, ključeve grada do početka korizme preuzimaju maškare predvođene tradicionalnim Didima s Kamešnice. Sinjani organiziraju i uskrsni doručak, ugodno druženje u vedrom raspoloženju proslave najvećega katoličkog blagdana.

Teško je izdvojiti što to čini grad pod Kamičkom čarobnim mjestom – možda zagrljaj planina, studena rijeka, suri klanci ili mozaični beskrajni pašnjaci i proplanci nevjerojatno bogate flore i faune, ili još bogatija kulturna baština? Nigdje nećete pronaći takvu predanost, tako visoku kvalitetu gastronomske i enološke ponude, koja se – uz nadaleko poznatu sinjsku gostoljubivost – pretače u pravu pravcatu idilu koja će vam nesumnjivo revitalizirati duh i tijelo. Sinj nije više samo izletnička, prolazna destinacija – zahvaljujući ujedinjenim i ciljanim naporima, postao je vrlo popularno boravište i sigurno nećete pogriješiti ako odmah rezervirate smještaj!

Fotografije: Ante Gašpar, Nikola Belančić, Željko Zrnčić i Monika Vrgoč

Više: www.cetinska-krajina.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Za više informacija posjetite www.strukturnifondovi.hr

 

 

 

This post is also available in: English