Aktualno

Splitska rivijera – raskoš mediteranske ljepote na jednom mjestu!

This post is also available in: English

Prirodne ljepote i povijesna baština tek su dio raskošnog repertoara sadržaja kojeg nudi Splitska rivijera! Bilo da je odlučite upoznati kroz njenu kužinu, plaže ili pak kulturno-povijesne dragocjenosti, na dobrom ste putu ka sjajnom turističkom iskustvu! Sudeći po rastućem interesu za ovu regiju u svjetskoj turističkoj javnosti, čini se da mnogi dijele naše mišljenje, a kako biste dobili inspiraciju za odmor baš po mjeri, ostanite uz naše retke!

ŠTO KAŽETE NA MORSKI KRAJOLIK NALIK portugalskoj pokrajini Algarve, iz perioda prije nego što je postala prenapučena turistima? Ako Vam je ova rečenica izmamila osmijeh, krenite od općina Seget i Okrug gdje ćete pronaći mediteranski štih u svom najizvornijem obliku. Ljubazni domaćini koji se uglavnom bave poljoprivredom, ribarstvom, brodogradnjom i turizmom, smjestit će Vas u sve atraktivnije dotjerane luksuzne kuće i designer apartmane, a moderno opremljeni kampovi na tek nekoliko koraka od plaža, idealni su ako putujete s obitelji!

Image result for trogir tz

Za porciju kulturnih znamenitosti koje su na “must see” listi, svakako posjetite UNESCO-vu perjanicu, obližnji Trogir, i uživajte u razgledu Radovanova portala, kule Kamerlengo, palače Ćipiko i ostalih kulturno-povijesnih dragulja koji kao da su se išuljali iz kakve drevne pripovjetke u kojoj se miješaju  romanika, gotika, renesansa i barok! Za predah u vidu morskih radosti odlične su obližnje Slatine – idilično ribarsko mjestašce, a iduća stavka na Vašem putnom itineraru neka budu – Kaštela!

Razgledajte ovih 7 mjesta na pomalo nekonvencionalan način – kočijom u koju su upregnuta dva prekrasna crna konja! Kako ova tura objedinjuje kaštelansku gastronomiju, degustacije vina i ulja, te najatraktivnije od domaće povijesne i kulturne baštine (poput priče o kaštelanskim Romeu i Juliji koji za razliku od čuvenih Sheakespeareovih junaka, nisu bili fiktivni), pružit će Vam savršen presjek svega najboljeg što ona nude.

Okrijepljeni domaćim pršutom i sirom, maslinovim uljem i pokojom čašom kaštelanskog crljenka, priuštite sebi novu dozu kulturnih dragocjenosti – uputite se na razgled antičke Salone, ili pak odmorite sva čula na solinskom Gospinom otoku, koji je sa svojim blistavim zelenilom i idiličnim vizurama uz žubor rijeke Jadro uistinu – prizor izašao iz raja!

Image result for salona

Rajski doživljaj, ali za nepca, očekuje Vas i u solinskim restoranima – kušajte pastrve pripremljene na niz raznih načina ili pak jegulje na žaru, a kako se približavate srcu ove regije – čuvenom, toliko puta opjevanom, specifičnom Cvitu Mediterana – Splitu, Vaš meni se obogaćuje tradicijskim sadržajima – pašticada, riblji i mesni specijaliteti na žaru (preferirate li janjetinu – a k tome još i seriju Game of Thrones – nemojte zaobići obližnji Klis!) zaokruženi rožatom, splitskom tortom, fritulama i kroštulama, pravi su spektakl okusa.

Image result for kliška tvrđava

Ove ukusne kalorije valja i potrošiti, a ideja je napretek – od višesatnog razgleda stare gradske jezgre te impozantne Dioklecijanove palače koja će zasigurno biti izvorom nekih od Vaših najatraktivnijih Instagram postova, pa do partije čuvenog picigina na Bačvicama, pokojeg kruga trčanja na omiljenoj gradskoj zelenoj oazi – Marjanu, ili čak cjelonoćnog partijanja na čuvenoj Ultri!

Dakako, nemojte zaboraviti popiti svoju šalicu macchiata na suncem okupanoj Rivi, ni prošetati slavnom Marmontovom ulicom – riječ je o aktivnostima koje su svojevrsno nepisano pravilo i pravi gradski brend, pa su, želite li se osjećati poput pravih Splićana – neizostavne!

A ukoliko su prave poslastice za Vas – one adrenalinske, Vaša slijedeća štacija nek bude Omiš – otiđite na planinarski izlet do tvrđave Fortice na vrhu omiške Dinare, te uživajte u prekrasnom pogledu na cijeli grad, otoke Brač, Hvar i Šoltu, te kanjon rijeke Cetine, koji možete razgledati iz još jedne perspektive – one ptičje!

Image result for omiš hot spots

Naime, zip line – let pomoću čeličnog užeta nad sjajnim cetinskim krajolikom, postao je jedna od najomiljenijih adrenalinskih aktivnosti, a ako biste se radije uhvatili u koštac s riječnim brzacima, isprobajte najbolji rafting u okolici! Ipak, želite li biti posve opušteni, pa i pomalo lijeni, budite bez brige – ova regija u tom smislu objedinjuje najbolje od oba svijeta, pa uz ove adrenalinske aktivnosti ima i atraktivna mjesta za uživanje na plaži! Obalni pojas koji spaja Stobreč, Podstranu, Duće, Staniće, Mimice i Pisak, idealan je getaway za goste u potrazi za uvijek primamljivim paketom mnogo sunca i kristalno čisto more. Vaš jedini zadatak? Osigurajte svoje mjesto na vrijeme!

Više: www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr , arhiva Turističkih zajednica

This post is also available in: English