Gastro

Gastronomija Splitsko – dalmatinske županije – stjecište kulinarske kulture sa svih strana svijeta

This post is also available in: English

ŠTO BISTE REKLI NA KUŽINU u kojoj ruku pod ruku idu slatko i kiselo, grčko i rimsko, bizantsko i mletačko, a sve povezuje uistinu poseban sastojak – zrno onog tvrdoglavog, izvorno dalmatinskog dišpeta?

prsut 2

Dalmatinska kužina razmazit će Vaša nepca domaćim pršutom i sirom, brujetima i gustim ribljim juhama, rižotima i njokima oplemenjenim ukusnim umacima, buzarama sa plodovima mora, a sve je zaokruženo domaćim maslinovim uljem, mediteranskim aromatičnim biljem i upareno sa širokom paletom sjajnih domaćih vina. Želite li svojim nepcima priuštiti pravu pustolovinu, pravi je trenutak da upoznate zanosna jela – prave gastro ambasadore dalmatinske kužine!

- DIOKLECIJANOV VIJENAC,AUTOR-ROBI BRALIC

KRALJICA ZVANA PAŠTICADA. Pravi primjer slatko-kiselog jela (primjetite kako je dalmatinska kuhinja, uvijek spoj nekakvih krajnosti, koje nitko tako majstorski ne umije upariti!) je raskošna pašticada, gastro ostavština Venecije i Bizanta, koja se i dan danas sprema za posebne prigode, od goveđe ruže u vinu, prošeku, kvasini, začinima i povrću. “Društvo” joj prave ukusni domaći njoki, a zbog složenosti pripreme često se sprema za posebne prigode. Pašticada je toliko karakteristična za ovo podneblje da gotovo svaka kuća ima svoj način pripreme, a dijeli tron sa famoznom ribljom ili mesnom pekom!

Naime, ako niste probali teletinu, janjetinu ili pak hobotnicu pod željeznim zvonom koje omogućava da se hrana istovremeno kuha i peče, s gastronomskog gledišta u Dalmaciji kao da niste ni bili, pa je nipošto nemojte propustiti!

A nađete li se na otocima, prepustite se čaroliji malih obiteljskih restorana, koji će Vam, osim ovim dalmatinskim klasicima, razgaliti srce pomno osmišljenim specijalitetima, poput bravetine koja se peče na štapu od primorske kleke i oduševljava smolastom aromom drva, ili primjerice, drevnim jelom od janjećih iznutrica koje se služi u “prijestolnici janjetine”, otoku Braču, te je gastro poveznica s Grcima – hrskavim vitalcem!

Image result for brač janjetina
Foto Z 1

Naravno, ukoliko tražite nešto modernije gastronomske interpretacije, izbora u posvuda razasutim modernim gurmanskim oazama je napretek – infišajte se (žargonski, zaluditi se nečim, op.a.) gulašem i polpetama od hobotnice, medaljonima od jadranske grdobine, sipom s bobom, carpacciom od škampi sa prahom od maslina i perlicama od smokve, ili pak cijelom tećom sa školjkama, škampima i makarunima!

Image result for JELSA HVAR GASTRONOMIJA

VINA S KARAKTEROM. Pravi gastronomadi i ljubitelji kvalitetne kapljice mogli bi Vam učas nacrtati zemljopisni prikaz Splitsko-dalmatinske županije – prema područjima gdje uspijevaju najbolja autohtona vina!

Da u elegantnoj vinskoj čaši ovdje možete otkriti čitav jedan svijet, zna svatko tko je probao elegantni kaštelanski crljenak, najcrnje dalmatinsko vino – šoltanski dobričić, hvarsku bogdanušu i plavac mali, ili pak višku vugavu!

Crljenak će se, sa svojim otmjenim barrique notama i primjesama kupine, borovnice i zapečene višnje, svidjeti svim ljubiteljima voćnih, krepkih vina – iako su ga povezivali sa talijanskim primitivom i kalifornijskim zinfandelom, lišen je njihove slatkastosti i mekoće, te je pravo – vino s karakterom!





Hvarskoj bogdanuši nisu svojedobno mogli odoljeti ni na bečkom dvoru, te se zbog svoje otmjenosti služila samo za blagdane, dok iznenađujuće osvježavajuća viška vugava osvaja diskretnim aromama breskve, badema i naranče! Volite li, pak, više crna vina, uživajte u punom, zaokruženom, profinjeno drvenastom okusu hvarskog plavca malog, zanosnom poput lijepe, dotjerane djevojke u šetnji hvarskom rivom!

Image result for hvar vina

NEŠTO SLATKO ZA KRAJ. Kakav bi to slijed jela bio bez dobre, ukusne slastice? Prekrasna rožata potječe još iz doba Mlečana, a smatrana je ponosom dalmatinskog slastičarstva! Kuha se u karameliziranoj košuljici, a čaroban dodatak njenu jednostavnu receptu od mlijeka, jaja, vanilije i šećera, mirisni je liker od ruže! Splitska torta očarat će Vas rapsodijom smokava, badema, oraha, datulja, grožđica i ruma, a revne dalmatinske domaćice prišapnule su nam da u biskvit i kremu ide čak 10 jaja!

Rožada

Jednostavan, a preukusan paradižot radi se diljem Dalmacije, baš kao i sveprisutne fritule, kroštule i uštipci, po kojima je naročito poznato dalmatinsko zaleđe. A, da za ovom slatkom listom ne zaostaju ni otoci, dokazuje nam sam pogled na popis nematerijalnih dobara hrvatske baštine, na kojem se ponosno šepure dolska hrapoćuša izgledom nalik na sam brački krš, te čuveni starogrojski paprenjok! Zalijte ih sa nekoliko kapi zamamnih likera od lavande ili rogača, i stavili ste točku na i na jednu sjajnu (i veoma ukusnu!) dalmatinsku avanturu! 

Image result for HVAR PAPRENJACI HOTSPOTS

Više: www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr , arhiva Turističkih zajednica, Dalmatia explorer

This post is also available in: English