Aktivni odmor

Cetinski kraj – upoznajte skriveno carstvo adrenalina!

This post is also available in: English

AKO STE DO SADA CETINSKU KRAJINU raspoznavali najviše po sinjskoj fešti Velike Gospe i famoznoj Alci, jednoj uistinu sjajnoj operi i najboljim uštipcima na svijetu (onim vrličkim!) – vrijeme je da se to promijeni! Ne, ne sugeriramo da odustanete od svima atraktivnih tradicijskih sadržaja, niti od senzacija za čula (posebno ne od onih za nepca!), već da svom doživljaju dodate i one sa zrncem sportskog adrenalina! Volite li svoj odmor provoditi aktivno, jednostavno iskoristite činjenicu da ovim divnim, slikovitim krajem vijuga jedna od tri naše najveće primorske rijeke – ponegdje divlja i neukrotiva, a ponegdje mazna i pitoma, smaragdnozelena Cetina!

ZAGLEDAJTE SE U MODROZELENO OKO. Počnimo od sama njena izvora, koji se nalazi nedaleko Vrlike, na mjestu koje je zbog ljepote, značaja i atraktivnosti označeno kao hidrološki spomenik. Riječ je o Vrelima Cetine, koja će Vas, pored divnog osjećaja potpune izmještenosti iz frenetične svakodnevnice, očarati i netaknutom prirodom u pravom smislu te riječi, te kulturno-povijesnim draguljima! Nipošto nemojte propustiti razgled crkve Sv. Spasa, koja slovi za jedan od najznačajnijih domaćih predromaničkih spomenika i oduševljava svojim prepoznatljivim konturama!

jezero_1

Ova neizostavna “porcija” znamenitosti, sjajno će Vam prijati uz onu adrenalinsku – u novije vrijeme iznimno je popularan slack line, odnosno hod na užetu nad fascinantnim cetinskim modrozelenim okom, koje se zbog igre boja čini mnogo plićim nego što jest! Isprobajte ovaj sport ravnoteže – hod po rastezljivoj traci između dva snažna uporišta, upravo nad stakleno čistom površinom Glavaševa vrela, kako se naziva srcoliko jezerce koje predstavlja glavni izvor Cetine. A, ukoliko vam se desi pad, pripremite se na ledeno svježu izvorsku vodu, koja čak i ljeti, kao u inat sparinama, iznosi svega 7-8°C!

Related image

RAZINU UZBUĐENJA BIRATE – SAMI! Željeli biste uživati u ljepotama Cetine, ali ipak u nešto primirenijem “scenariju”? Opredijelite se za vožnju dionicom Cetine kroz Sinjsko polje u sklopu kanu safarija! Kako ova aktivnost ne zahtijeva nikakvu posebnu vještinu niti prethodno iskustvo, u njoj, promatrajući divljinu oko sebe i fotografirajući, mogu sudjelovati sve generacije, a po želji može se zaći i u mrtvi pokrajnji rukavac i uživati u močvarnom ambijentu, ili se iskrcati i istražiti riječni otok.

Izvori Cetine sjedinjuju se u Peručkom jezerom, a kanu safari možete isprobati i ondje – otkrijte njegove divne uvalice sa pogledom na Dinaru i Svilaju! No, to je svega djelić uzbuđenja koje Cetina nudi, a to znaju svi koji su se – kupali pod slapovima!

Image result for Mala i Velika Gubavica

Ovaj jedinstven doživljaj možete si priuštiti u blizini sela Zadvarje, gdje hirovita Cetina na trenutak smiruje svoj tok i čini ga pogodnim za uživanje u pogledu na vodu koja pada s 49, odnosno 7 metara visine. Riječ je o moćnim, prelijepim slapovima Mala i Velika Gubavica, koji se smatraju najljepšim cetinskim vodopadima od svih!

Rafting

AKTIVIRAJTE ADRENALINSKE BOMBE – RAFTING I CANYONING! Ipak, pored svih navedenih aktivnosti, postoje pravi adrenalinski klasici u kojima će svaki ljubitelj aktivnog odmora uživati do srži! Rafting na Cetini je, tvrde znalci, apsolutno najbolji u okolici.

Ne vjerujete? Priključite se grupama koje uz obaveznu pratnju profesionalnog vodiča savladavaju brzac zagonetna imena – Z – poznat kao mjesto gdje srce silazi u pete, ili pak Javornicu, kroz koju se prolazi doslovno kao kroz ušicu igle!

Ni oni rjeđi, mirni dijelovi rijeke, nisu lišeni uzbuđenja – onog vizualnog! – uživajte u pogledu na bujnu floru i faunu koja uključuje patke, kornjače i modre vilinske konjice!

Image result for Mala i Velika Gubavica

A želite li adrenalinsko iskustvo koje kombinira šetnju uz (i kroz!) Cetinu, kupanje ispod slapova te savladavanje riječnih brzaca, isprobajte canyoning – ni iz ove avanture nitko ne izlazi suhe odjeće, pa se pripremite na ledenu riječnu vodu!

ZIPLINE – UZBUĐENJE KOJE NE JENJAVA. Otkako je utemeljen, zip line ili let pomoću čelične užadi nad kanjonima Cetine, među najatraktivnijim je i najtraženijim aktivnostima od svih. Za to su zaslužni sjajni i vrlo profesionalni vodiči, koji klijentima daju osjećaj sigurnosti i podrške, te pokoju dodatnu riječ ohrabrenja, ulovi li ih strah pri pogledu na krški krajolik ispresijecan moćnom i divljom rijekom, koji se upravo spremaju nadletjeti. Želite li saznati zašto je ova aktivnost i na najstrožim travel portalima ponijela certifikat izvrsnosti, odvažite se nad pravu letačku pustolovinu koja će jednog dana biti sjajna anegdota za prepričavanje, ali i zavidna “recka” u vašem avanturističkom portfelju!

Foto: Tz Trilj, Tz Sinj, Tz Vrlika, Adventure Dalmatia

Više: www.cetinska-krajina.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Za više informacija posjetite www.strukturnifondovi.hr

This post is also available in: English