Aktualno

Gastronomija triljskog kraja – upoznajte rapsodiju okusa koja razgaljuje srce!

This post is also available in: English

ZAGONETNI I POMALO MISTIČNI TRILJ, sličan je pečat utisnuo i svojoj gastro karti. Nastao na mjestu nekadašnjeg drevnog rimskog logora Tilurium, nije samo isprepleo puteve drevnih naroda, već i najraznovrsnije kulinarske utjecaje!

U triljskoj se kužini ljube krš i rijeka, a jela se oplemenjuju medom, datuljama, smokvama i mirodijama starih Rimljana! Pored karakterističnih dalmatinskih specijaliteta, Trilj će razmaziti Vaša nepca teletinom ispod peke, brujetima od žaba, cetinskih pastrva i rakova, ali i uspješno reinterpretiranim jelima s jasnim antičkim predznakom! Želite li saznati na koje su specijalitete Triljani posebno ponosni, koje su tamošnje delicije nastale čak u doba antike, a koje baš nipošto ne smijete propustiti – vrijedi ostati uz naše retke!

Foto Z 1

SVOJSTVO NEODOLJIVOSTI. Omiljena jela koja slove za pravi klasik na triljskom prostoru, svakako su teletina i janjetina na ražnju ili ispod peke, a oba načina priprave daju hrani jedan zajednički predznak – svojstvo neodoljivosti! Naime, kako drugačije nazvati zamamno meso s ražnja, koje u ovisnosti o drvenom štapu na kojem se peče, poprima i sofisticirane smolaste arome drva koje razgaljuju gurmansko srce? Ili pak preukusno, mekano teleće ili janjeće meso ispod peke, koja se zagrijava bukovinom, te se istovremeno kuha i peče pod željeznim zvonom posutim žarom od lozovine?

IMG_5764

OSLADITE NEPCA MESNIM – ILI PAK RIJEČNIM SPECIJALITETIMA. Radi li tkogod u Trilju kakvu važnu večeru za posebnu prigodu, sva je prilika da će se upravo gorespomenuta jela naći na meniju, a iako pod peku može zalutati i pokoja hobotnica, posebna delicija s triljskim predznakom je pulestar ili mladi pijetao! Triljani pod pekom nerijetko spremaju i kruh, a ponosni su i na svoje naročito karakteristično jelo od janjećeg mesa – triljsku šišu, koja se spravlja od tri puta obarene janjeće utrobe i crijeva, s dodatkom pancete, domaće kapule i rajčica! Tipično triljski specijalitet je i juneći jezik u toću, a u stopu ga slijede kaštradina (sušena ovčetina ili jarčevina), te na raznovrsne načine pripremljena divljač. A kako je ovo ipak kraj divlje i moćne rijeke Cetine, za očekivati je da ćete, pored mesa, Vaša nepca osladiti i obiljem riječnih pastrva i rakova, ili pak brudetom od žaba.

GUŠTAJTE U JELIMA PO KUHARICI – IZ PRVOG STOLJEĆA! U Trilju možete kušati i ponajbolji ovčji i kozji sir, a svježem kravljem siru nerijetko prave društvo i ukusni uštipci! Gastronomska senzacija je i rimski žrtveni kruh Libum, koji se u Trilju još uvijek spravlja na – antički način!

Antička hrana

Najzanimljivije je da ovaj kruh, pored finog brašna i jaja, sadrži ovčji sir i lovorovo lišće, a postoje i verzije po kojima se pravi sa 5 vrsta sira, jajem i bez imalo brašna! A da cijela ova gastro priča bude još interesantnija, ovo je tek jedno u nizu antičkih jela koja se u Trilju pripremaju na odabranim gastro punktovima – tu su i pastrve s rimskim preljevima, Lukanijeve kobasice koje sjedinjuju birano meso i med, te okruglice (globi) koje pored kravljeg sira i meda sadrže maslinovo ulje i mak! Pored recepata triljskih nona koji se ljubomorno prenose s koljena na koljeno, ondje je na radost gastronomada, očito aktualna i kuharica – iz prvog stoljeća!

Vina triljskog kraja

NE ZABORAVITE BARŠUNASTA VINA I IZVORNE DELICIJE. Nismo zaboravili ni na ljubitelje sofisticirane vinske kapljice – naposljetku, ukusna i osebujna jela valja nečim i zaokružiti! Neka to budu domaća triljska vina harmonična i izvanredno raskošna, baršunasta okusa, koja uspijevaju na obroncima Strmendolca i Čaporica, poput ninčuše, glavinke, plavine i babića.

Zaboravljene delicije

Ljubitelji slatkog obavezno trebaju probati Triljsku tortu tzv “Padišpanju”.

Foto: TB Trilj

Više: dalmacija hr, Tz Trilj

Sponzorirani članak Splitsko Dalmatinska županija

Izrada Razvojne strategije Splitsko-dalmatinske županije - Institut za  razvoj i međunarodne odnose

This post is also available in: English