Aktivni odmor

Grad Omiš – adrenalinska oaza za znalce!

This post is also available in: English

JESTE LI ZNALI da je Omiš pravo vrelo sportskog adrenalina?

Ovaj slikoviti grad, koji kao da je isklesan u stijenama koje se moćno uzdižu iznad njega, u povijesti je ostao zabilježen kao grad gusara. Omiški knezovi Kačići bili su poznati po gusarstvu, i toliko smioni da su se s brodovima zalijetali sve do Boke Kotorske i Italije!

Image result for mirabela omiš

Dinamičan i energičan duh grada kao da se očuvao do današnjih dana, ali je umjesto u gusarske aktivnosti, pretočen u pregršt adrenalinskih sadržaja. Stoga, želite li koračati istim onim stepenicama kojima su do svojih galija jurili gusari kada bi s vrha tvrđave uočili mletačke brodove, uhvatiti se u koštac s brzacima rijeke Cetine ili pak razgledati njen kanjon iz krajnje interesantne perspektive – one ptičje! – ostanite uz naše retke!

INSPIRIRAJTE SE VIZURAMA – OD MILIJUN DOLARA! Ne možemo započeti priču o Omišu, a da ne spomenemo tvrđave Forticu i Mirabelu, svojevrsne ambleme grada i njegove bogate povijesti. Do tvrđave Fortice na samom vrhu omiške Dinare, vodi sjajno obilježena staza iz središta grada kroz naselje Baučići.

http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2014/07/DSC8457-1a.jpg

Oko sat vremena hoda do njena vrha, nagradit će Vas prekrasnim pogledom na čitav grad, kanjon rijeke Cetine te otoke Brač, Hvar i Šoltu, a ništa manje impresivan nije ni vidikovac kojeg će Vam ponuditi još starija tvrđava Mirabela, iz 13. stoljeća, s koje pogled puca na Omiš i cijeli Brački kanal! Do nje se dolazi izuzetno uskim stepenicama, pa ako niste baš u vrhunskoj penjačkoj formi, budite krajnje oprezni i pri usponu i pri silasku! I da, ne zaboravite na fotoaparat – vizure “od milijun dolara” koje nude ove tajanstvene kamene ljepotice, bit će sjajan dodatak za Vaš timeline na Facebooku ili Instagramu!

Omis stari grad

UHVATITE SE U KOŠTAC S RIJEČNIM BRZACIMA. Ljubiteljima aktivnog odmora nije teško uputiti se do Omiša ni iz udaljenijih mjesta, kako bi uživali u raftingu na Cetini, po mnogima ponajboljem u okolici! Uhvatite se u koštac s riječnim brzacima – adrenalinskim brzacem Z koji avanturu dovodi do usijanja i Javornicom kojom se prolazi doslovno kao kroz ušicu igle!

Priuštite sebi nezaboravno iskustvo prolaza kroz omanji, čaroban slap Studence, a na mirnijim dijelovima rijeke uživajte u razgledu raskošnog životinjskog svijeta – biserno čista voda puna je ribe, njome opušteno plivaju patke, a njeni nešto rjeđi, ali jednako simpatični “gosti”, su kornjače i modri vilinski konjici! Uz iskusne skipere savladat ćete čak i tehnički najzahtjevnije dijelove rijeke koje popularno zovu labirintima, zaviriti i na mjesto Tisne stine gdje se snimao čuveni film Winnetou, a cijela avantura ostat će zabilježena i okom profesionalnog fotografa. Pored raftinga, i kayaking i canyoning omogućit će Vam da zavirite u sve skrivene kutke, a nama se posebno sviđa kupanje pod slapovima poput Velike i Male Gubavice, za koje kažu da su najljepše od svih!

ZIP LINE – ADRENALINSKA BOMBA ZA ODVAŽNE! U divljoj ljepoti kanjona Cetine možete uživati i iz sasvim drugačije perspektive – one ptičje! Zip line je aktivnost koja je postala popularna prije nekoliko godina, a interes ljubitelja ekstremnih sportova za nju ne jenjava!

Image result for omiški polumaraton

Naime, riječ je o “letu” nad stjenovitim cetinskim krajolikom pomoću čelične užadi, a jednu od najsimpatičnijih recenzija na ovu uzbudljivu aktivnost ostavio je stariji gospodin iz Velike Britanije, koji ju je, uz krilaticu “Jednom se živi”, ocijenio sa 5 zvjezdica.

Omiški gusari str 06

Kaže da je, odlučivši se na ovaj “podvig”, silno zabavio unuke, ali se idućih nekoliko dana isključivo opuštao, po mogućnosti uz pivo! Ako nemate strah od visina, i htjeli biste razgled koji je sve samo ne konvencionalan, odvažite se na ovu adrenalinsku poslasticu, koju prezadovoljni korisnici na stranim travel portalima ne mogu dovoljno nahvaliti.

Više: www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr , arhiva Turističkih zajednica

This post is also available in: English