Gastro

Pink je „in“!

Popularnost ružičastih vina raste, a Rosé Putniković definitivno potvrđuje i zbog čega – njegova voćna aroma i svježina osvajaju na prvu, posebice žene, čije su se sugestije i osluškivale u kreiranju ovih kapljica s juga Dalmacije

Pelješac, 21. ožujka 2019. – Izbor vina nikada nije bio raznolikiji, no većina enologa slaže se u jednom – i u idućem razdoblju nema vidljivog usporavanja popularnosti za rosé, vino koje je, uz Prosecco, dominiralo u protekloj sezoni.

Ružičasta ili rosé vina već su neko vrijeme ozbiljna tržišna realnost, kako kod nas, tako i u svijetu, što jasno pokazuje da su se vinoljupci zasitili klasike te da vole voćne arome i svježinu kakvu kriju upravo ružičasta vina. Naime, rosé popularnost duguje upravo činjenici da u sebi utjelovljuje sve najbolje od obje vrste klasičnih vina – svježinu bijelih i zanimljivu voćnost laganih crnih.

Iako je jug Dalmacije poznat po crnim vinima, u Poljoprivrednoj zadruzi Putniković posebno su ponosni na svoj Rosé Putniković sorte plavca malog. Ovo vino laganih aroma crvenog voća, jagode i maline posebno vole žene, a kako i ne bi kad su, kreirajući ga, osluškivali upravo njihove sugestije. Loza za pelješki rosé raste na bijeloj zemlji, tzv. mujari, ovo vino iznimno je za uživanje baš u toplijem dijelu godine, može se poslužiti kao aperitiv, ali i kao glavno vino uz laganu večeru. Najbolje je, kažu u Poljoprivrednoj zadruzi Putniković, ohlađeno na devet stupnjeva Celzijevih.