Aktualno

Kaštela imaju svoje proljeće…i to kreativno

KNa današnjoj konferenciji za medije koja je održana u hotelu Štacija u Kaštelima, predstavljen je program 3. Kreativnog proljeća i novoosnovani Klaster za održivi razvoj (Klaster ZORA). Od predstavnika organizatora mogli smo čuti kako JU RERA SD, Grad Kaštela i Turistička zajednica Grada Kaštela zajedno sa partnerima već treću godinu osmišljavaju i provode projekt KREATIVNO PROLJEĆE u Kreativnoj ulici, Ulici KAŠTELANSKOG CRLJENKA.

KREATIVNO PROLJEĆE 2019. je inovativan projekt za predsezonu koji gostima i domaćima nudi „otkrivanje Kaštela” koje počinje 26. travnja i traje sve do 16. lipnja 2019. Sedam kreativnih tjedana, svaki sa zasebnom tematikom, razdjeljeni su u Gastro tjedan, Tjedan cvijeća, Filmski tjedan, Tjedan kreativnih i kulturnih industrija, Tjedan kaštelanski kaštili, Tjedan po kaštelanskim putima i Glazbeni tjedan. Svima će domaćin biti Kreativna ulica… Ulica kaštelanskog Crljenka.

Posebno je vrijedno istaknuti neka od događanja, kao što su: Vinski uvodnik, Svjetsko prvenstvo u pripremanju jela od sipe i boba, Kaštelanski žmuli i pjati (wine and food festival), Slow film festival, Gospodarski forum o ekonomiji doživljaja, Glazbene večeri kod sv. Jeronima, Praznik cvijeća, Lovestock festival, Po kaštelanskim putima, Kaštel mali, kao i mnoštvo radionica na temu turizma posebnih interesa. Festival će biti zaključen posebnim zanimljivim događajem intigantnog naziva Jazz, vino i čokolada. Ove godine u organiziranju programa sudjeluje 15 organizacija i ustanova koje priređuju više od 60 programa.

Image result for zinfandel kaštel

Posebna tema obraćanja medijima bila je osnivanje i budući rad klastera ZORA. Srećko Radnić, predsjednik klastera ZORA istaknuo je: “Zahvaljujući aktivnostima provedenim u sklopu projekta BACAR kroz koji smo učili i razmjenjivali iskustva, osvjestili smo potrebu za zajedničkim djelovanjem. Ustanovili smo Klaster za održivi razvoj (Klaster ZORA) sa članicama koje predstavljaju civilni, javni i poduzetnički sektor. Radi se o svjetskom trendu gdje zajedno i udruženo djeluju dionici iz turizma, kreativnih i kulturnih industrija, te lokalni proizvođaći hrane. Interes i želja svih članica je preobraziti svoje sredine i ukupno gospodarsko djelovanje u njima.”

Članice Klastera su: Poljoprivredna škola Braća Radić, Udruga maslinara Mastrinka, KUD Ante Zaninović, Agencija Eridan, Libor d.o.o., Portal Grada Kaštela i Udruga sv.Jeronim. Vjerujemo kako će projekt KREATIVNO PROLJEĆE U KREATIVNOJ ULICI-ULICI KAŠTELANSKOG CRLJENKA biti platforma za održivi razvoj Grada Kaštela.

Gradonačelnik Grada Kaštela, g. Denis Ivanović, kazao je : «Kreativnost i kultura najviše doprinose hrvatskom i europskom bogatstvu, a zapošljavanja koja stvaraju u pravilu su lokalnog karaktera. Takvi poslovi zahtijevaju širok raspon talenata, a oni koji ih imaju su najčešće mladi ljudi koje pokušavamo zadržati u našem gradu brojnim demografskim mjerama i organiziranjem različitih manifestacija u koje se mogu uključiti. Kreativno proljeće jedna je od takvih manifestacija kojom nastojimo promovirati našu enološku i gastro ponudu te bogatu kulturnu baštinu.»

“Trgovački lanac Ribola je prije svega kaštelanska tvrtka čija je veza s Kaštelima neraskidiva te se kontinuirano njeguje kroz naš doprinos ovakvim projektima. Drago nam je da podržavamo ovu manifestaciju koja će, sigurni smo, i ove godine donijeti novu živost na ulicama naših Kaštela, te prožeti duhom veselja i dobrog raspoloženja naše građane i dobrodošle nam turiste. Svim sudionicima želimo mnogo uspjeha i izvrsnu zabavu!“ rekao je Igor Milas, predstavnik trgovačkog lanca Ribola

Nada Maršić, direktorica TZ grada Kaštela, izjavila je “Osnivanje klastera koji objedinjuje pitanje turizma, autohtone hrane i kreativnih industrija veliki je dobitak za Kaštela. Kad tome pridodamo i Kreativno proljeće kao manifestaciju koja našu predsezonsku turističku ponudu čini znatno atraktivnijom, uvjerena sam kako Kaštela rade još jedan iskorak ka atraktivnoj destinaciji doživljaja.”

Dogradonačelnica grada Kaštela, Jadranka Matok Bosančić istaknula je neke od zanimljivosti iz bogate kreativne ponude Kaštelanskog proljeća. Spomenula je svjetsko natjecanje u pripremanju jela od sipe i boba, vinski uvodnik posvećen kaštelanskom crljenku, tradicionalni kaštelanski kolač koji se jede uz prošek, a posebno je naglasila kako će mnogo novih doživljaja za nepce ponuditi će7 jela 7 Kaštela”.