Gastro

Nikad atraktivniji Sajam hrvatskog pršuta u Sinju


12.-13.travnja, 2019.

Svečano otvaranje, 12.04.2019. u 11:30 sati – Hotel Alkar

Nacionalni sajam pršuta promovira tradicionalni način proizvodnje suhomesnatih proizvoda u suradnji sa novim standardima, zahvaljujući konstantnom angažmanu svih suradnika, proizvođača, institucija i struke.

Nacionalni Sajam pršuta u gradu Sinju se tradicionalno održava u ožujku ili travnju, a poprimio je međunarodni karakter zbog sudjelovanja izlagača sa područja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Broj izlagača kreće se oko 70 (po pretpostavci od proteklih godina), posjetitelja bude nekoliko tisuća. U izložbenom dijelu izlaže se pršut, suhomesnati proizvodi, sir, vino, maslinovo ulje,  te tradicionalni uporabni  proizvodi koji se proizvode u ruralnom dijelu Dalmacije, Like i Slavonije, te sa područja otoka u Splitsko dalmatinskoj županiji.

Na Sajmu sudjeljuju proizvođači pršuta i suhomesnatih proizvoda s područja RH, proizvođači slavonske šunke, regionalne mesne industrije, predstavnici udruga proizvođača, individualni proizvođači, proizvođači «Istarskog pršuta». Na sajmu tradicionalno sudjeluju gosti iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, predstavnici Udruga uzgajivača svinja, regionalna  obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom  pršuta, predstavnici vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja.

Osim izlagačkog dijela u sklopu sajma organiziraju se brojni stručni- edukativni paneli na kojima se proizvođači i posjetitelji  mogu informirati o  temama  vezanim za problematiku proizvodnje, plasmana, zaštite i promocije tradicionalnih proizvoda, oznake kvalitete, uvođenje standarda, modela udruživanja, tehnologiji proizvodnje i obrade pršuta, te programima poticanja i financiranja od strane vladinih  i drugih institucija, a posebno putem natječaja namjenjenih ruralnom prostoru.

Upriličiti će se i bogati kulturno umjetnički program, prezentacija baštine sa područja Dalmacije, Hercegovine, Like i Slavonije. U sklopu sajma već tradicionalno se predstavljaju Turističko ugostiteljske škole sa područja Dalmacije  – Sinja, Splita, Trogira, Šibenika i Dubrovnika umijećem aranžiranja i serviranja pršuta i ostalih tradicionalnih proizvoda, te se organizira natjecanje pod nazivom „BURA CUP“ u kojemu učestvuju učenici Srednjih strukovnih škola sa svojim mentorima.

PROGRAM 14. NACIONALNOG SAJMA PRŠUTA I TRAJNIH SUHOMESNATIH PROIZVODA, SINJ 2019.

11.04.2019. – program za dostavu uzoraka na ocjenjivanje

08:00  PROGRAM STRUČNOG OCJENJIVANJA KVALITETE PRŠUTA

08:00  DOSTAVA I ŠIFRIRANJE UZORAKA

08:30-15:30 OCJENJIVANJE KVALITETE PRŠUTA

 IZLAGAČKI PROGRAM  /  EDUKATIVNI PROGRAM I OKRUGLI STOLOVI                                                                                             

1.dan- 12.04.2019.  PETAK

11:00 Kulturno-umjetnički program Sajma

11:30  SVEČANO OTVARANJE SAJMA PRŠUTA

12:15 Obilazak izlagača, izjave za medije i degustacije

13:00 Novosti u 2019. godini iz Mjera Ruralnog razvoja- Europski poljoprivredni fond 2014-2020– Ministarstvo poljoprivrede

IAKS mjere ruralnog razvoja – novosti (M10, M11, M13 i  M14 )

Mogućnosti diversifikacije iz Programa ruralnog razvoja-Tip operacije 6.2.1. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.

Tip operacije 6.4.1  Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima

U sklopu  Sajma biti će  organizirani okrugli stolovi, predavanja i predstavljana  s temama:  

Predstavljanje programa: Vladine i druge institucije, Ministarstva, udruženja i komore, banke i fondovi, razvojni programi Splitsko-dalmatinske županije, razvojni programi grada Sinja, HBOR, Promocija oznaka Kvalitete – „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“– HGK- Županijska komora Split

IZLAGAČKI PROGRAM  /  EDUKATIVNI PROGRAM I ZABAVNI PROGRAM

2.dan- 13.04.2019. SUBOTA

09:00 SAJAM OTVOREN ZA POSJETITELJE

11:00  Perspektive demografije i mladi u Republici Hrvatskoj i EU

12:00  KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM

13:00  DEGUSTACIJA I PROMOCIJA PRŠUTA

  • Prezentacija tradicijskih proizvoda,

Promocija proizvoda s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“,

14:00 Promocija proizvoda s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“

        –  Klasteri kao model  udruživanja- primjeri dobre prakse

        -Senzorska analitika: Značaj ocjenjivanja kvalitete pršuta

       –  Tehnologija proizvodnje i tehnološki trendovi u proizvodnji pršuta

        – Proglašenje rezultata natjecanja

       –  Proglašenje pobjednika

Više: www.pcsinj.hr