Aktivni odmor

Šolta – drugo ime za hedonizam svih osjetila!

This post is also available in: English

NEMOGUĆE JOJ JE ODOLJETI. Što povezuje oca hrvatske književnosti – Marka Marulića, čuvenog imperatora Dioklecijana, i ilirsku kraljicu Teutu?

Image may contain: ocean, sky, outdoor, water and nature

Neodoljivi biser na slanoj površini splitskog akvatorija – otok Šolta! Kraljica Teuta vilinske ljepote skrivala se u njenim uvalama i u jednoj navodno sagradila svoje dvore, Dioklecijan je ondje imao ribnjak, a Marko Marulić stvorio neka od svojih najznačajnijih djela, uživajući u umilnom šumu mora i tišini Nečujma, gdje je rado okupljao i prijatelje.

No, da biste carski uživali u blagodatima ovog otoka – ne trebate biti kraljevske krvi ili pak umjetnička duša – iako će Vam u tom slučaju tamošnji mir i netaknuta priroda biti izrazito ugodni i inspirativni!

photo-75_1

KAŽE SE DA LJUBAV IDE KROZ ŽELUDAC, pa predlažemo da Vaš posjet započnete avanturom za – nepca! Što kažete na porciju svježe, netom ulovljene ribe s gradela, začinjene zlatnim maslinovim uljem i samoniklim aromatičnim biljem poput mažurana i ružmarina? Ovako ćete otok dobiti doslovno na pijatu, jer ovaj emblematičan, prepoznatljivi mediteranski obrok ujedinjuje sve najbolje od Šolte – svježu ribu, nagrađivano maslinovo ulje od šoltanskih autohtonih sorti oblice i levatinke, samonikle začine, i dakako, čašu čarobnog dobričića, domaćeg šoltanskog vina koje je jedan od “roditelja” čuvenog plavca malog!

No photo description available.

Ovo je vino pravo gastronomsko blago – poput plavca, ali elegantnije. Otkrijte njegovu duboku boju trule višnje, te arome koje vuku na prosušeno voće, džem od borovnice i suhi list duhana! Pored vina, maslinovo ulje od gorespomenutih sorti, baš kao i plod dugogodišnje tradicije pčelarstva – med od samoniklog ružmarina lokalno zvan Olintio, šoltanski su brendovi za sebe i vrijedi ih potražiti, kušati, pa i ponijeti kući.

04

Posjetite li lokalne pčelare ili pak uljare poput Olynthie – nature u Gornjem Selu, možete se upoznati čak i sa procesom izrade ovih sjajnih darova prirode, od kojih je maslinovo ulje upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla od strane Europske komisije.

PJEŠAČITE, BICIKLIRAJTE, RONITE, JEDRITE… OTKRIJTE PREDIVNE UVALE I PLAŽE. Pitate li se gdje utrošiti ukusne i zdrave kalorije od mediteranske spize, mogućnosti ima zaista – napretek!

Image may contain: ocean, sky, mountain, cloud, outdoor, nature and water

Iz primorskih mjesta poput Maslinice, Stomorske, Nečujma ili Rogača, krenite u istraživanje unutrašnjosti otoka, ili se uputite ka obali, u južne uvale otoka, iz slikovitih sela u unutrašnjosti, Grohota, Gornjeg, Srednjeg ili Donjeg Sela.

Image may contain: people walking, plant and outdoor

Ovisno o preferencijama, u ovom prekrasnom ambijentu možete i pješačiti i biciklirati, a staze su ucrtane na zemljopisnu kartu koju možete nabaviti u svim turističkim informativnim centrima.

Image may contain: mountain, ocean, sky, outdoor, water and nature

Preferirate li rekreaciju na vodi, odvažite se na nezaboravnu kayaking avanturu – krenete li sa plaže u Maslinici, očekujte romantičnu pustolovinu otkrivanja bliskih otočića i naljepši zalazak sunca koji ste ikada vidjeli, a odaberete li glavnu plažu u Nečujmu, uživat ćete u rajskoj ljepoti Velike uvale i njezinim jedinstvenim akustičnim svojstvima – Vallis surda ili gluha uvala svaki će zvuk pretvoriti tek u sitni šapat!

Image may contain: sky and outdoor

Poželite li istražiti i podvodni svijet ovih predivnih tirkiznih uvala, oduševit će Vas prebogata flora i fauna koju kriju špilje i okomite stijene na južnoj strani otoka – pa i pokoji potopljeni brod ili pak ostaci Dioklecijanova ribnjaka! Obvezna preporuka je pratnja licenciranog vodiča, a uz njegovu pomoć, za posebno spektakularan doživljaj, možete zaroniti čak i noću! A ukoliko ste pravi, prekaljeni morski vuk, Šolta Vas ni tada neće razočarati – nautičarima su na raspolaganju dva privezišta u Stomorskoj i Rogaču te moderno opremljena marina ispred hotela Martinis Marchi u Maslinici.

Image may contain: sky, cloud, ocean, outdoor, nature and water

ŠOLTANSKI JACKSON POLLOCK. Jeste li znali da je Šolta iznjedrila i vrsne umjetnike, poput Eugena Buktenice Đenka, najznačajnijeg predstavnika dalmatinske naivne umjetnosti? Upravo je njegovu slikarsku tradiciju nastavio simpatični Vicko Buktenica, krenuvši stopama slavnog “barbe”.

Image result for grohote

Naivnom slikarskom izričaju pridodao je i apstrakciju, pa ga mnogi uspoređuju s jednom od najprominentnijih figura apstraktnog ekspresionizma, američkim slikarem Jacksonom Pollockom. Bila bi prava grijehota ne doći u Grohote i razgledati Galeriju naivne umjetnosti sa stalnim postavom slika Eugena i Vicka Buktenice, na kojima caruju simpatični tovari sa zlatnim krunama, emblematične ćuvite, idilične crkvice i gajete, pa i – Mate Mišo Kovač, a sve pršti od vedrih boja i pozitivne umjetničke energije. Stoga, što čekate? Baš kao što ime Grohote kaže – Hod’te gore!

Više: www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr , arhiva Turističke zajednice Šolte

This post is also available in: English