Aktivni odmor

U Jelsi na otoku Hvaru održava se utrka za svjetski biciklistički kup – XCM Cycling Island Hvar – Jelsa!

Jelsa, 13.04.2019.


Vrhunski turističko-sportski događaj – biciklistička utrka svjetskog kupa XCM, održava se 13. travnja u Jelsi na otoku Hvaru i to pod nazivom  XCM Cycling Island Hvar.

Jelsa postaje biciklistička meka rekreativaca, ali i profesionalnih biciklista iz svih krajeva svijeta, a očekuje se kako će na toj svjetskoj utrci sudjelovati više od 150 biciklista iz 15 država. Očekuje se dolazak biciklista iz: Italije, Njemačke, Poljske, Austrije, BiH, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Makedonije i Hrvatske. Organizatori su Biciklistički klub Spalatum, Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije i Turistička zajednica Općine Jelsa.  Utrka se održava subotu 13.04.2019. s startom na jelšanskoj rivi, te se  boduje za kup svjetske biciklističke federacije UCI koja je i u kalendaru hrvatskog biciklističkog saveza (HBS).

Vozi na tri različite staze duljine: 60km, 42km i 23km, također se održava i utrka za djecu osnovnih škola otoka Hvara.

Biciklisti koji sudjeluju u glavnoj utrci na najduljoj stazi Epic, (60km sa 1300 metara uspona) borit će se za bodove svjetske biciklističke federacije. Na stazi Jelsa, duljine 42km sa 700 metara uspona okušati će se biciklistički veterani. Najmanja i najlakša staza duljine 23km i 150 metara uspona, namjenjena je rekreativcima koji su uglavnom došli kao pratnja profesionalnih biciklista, te turistima koji borave na otoku Hvaru. Dječja utrka vozi se na stazi duljine od 500m do 2km.

Start je u subotu u 11:30sati, sa novouređene jelšanske rive. Očekuje se prekrasno sunčano vrijeme, što će biciklistima olakšati utrku, tako da se najbrži na glavnoj – Epic utrci, očekuju na cilju za manje od 2 sata. Nakon utrke s početkom u 15h proglasiti će najbolji, te će se dodjeliti bogati nagradni fond u iznosu od 30.000kn.

U subotu s početkom u 20h organiziran je prigodni After race party i večera za sve sudionike i njihovu pratnju. Program završava u nedjelju 14.04.2019. s prigodnom biciklijadom i obilaskom OPG-ova Općine Jelsa s degustacijom vina i hrane koja je besplatna za sve sudionike utrke i njihovu pratnju.

Biciklistički savez SDŽ u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko – dalmatinske županije već četiri godine za redom razvija projekt cikloturizma. U tom periodu SDŽ postala je vodeća cikloturistička županija u Hrvatskoj te su ovakvi eventi u predsezoni, koji dovode cikloturiste koji ostvaruju značajni broj noćenja povezana prvenstveno uz biciklizam uobičajna stvar u SDŽ.

Također sve veći broj cikloturista boravi u Splitsko – dalmatinskoj županiji tokom cijele godine.

Čelni ljudi cikloturizma SDŽ teže da SDŽ postane sve kvalitetnija cikloturistička destinacija s uređenim stazama, biciklističkim kartama, objedinjenom web stranicom, mobilnom aplikacijom, strategijom razvoja, standardiziranom bike&bed ponudom, bike uslugama, kvalitetnim bike agencijama i sa svim ostalim što jednu destinaciju čini cikloturistočkom destinacijom. Otok Hvar i općina Jelsa jedan su od pokretača i predvodnika ovog trenda.

Više informacija: mob 095 8530759, savez@bssd.hr