Aktivni odmor

Sjajan start ÖTILLÖ swimrun sezone u Hvaru! Na utrci sudjelovali i hvarski natjecatelji

This post is also available in: English

Treću godinu za redom Grad Hvar, u organizaciji Grada i Turističke zajednice Hvara, je domaćin manifestacije „ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar“, kvalifikacijske utrke za Svjetsko prvenstvo, koje se tradicionalno svakog rujna održava u stockholmskom arhipelagu.

I ove je godine idiličan ambijent otoka Hvara ponudio je spektakularnu, ali ujedno i vrlo zahtjevnu utrku koja objedinjuje plivanje i trčanje! 142 tima po dva natjecatelja iz 23 različite zemlje doputovali su na Hvar kako bi sudjelovali u ovoj kvalifikacijskoj utrci.

Čak 40,4 km dugačka putanja, koju je valjalo savladati dijelom trail trčanjem, a dijelom napornim plivanjem u otvorenom moru, morala je biti nešto modificirana, radi nepovoljnih morskih struja koje su ÖTILLÖ natjecateljima bile istinski izazov, a u ovom pothvatu najuspješniji su bili Jonas Ekman Fischer i Lars Ekman iz švedskog tima Bröderna Bäver, sa prolaznim vremenom od 4:51:51, čak 7 minuta brži od drugoplasiranih Juliena Poussona i Nicolasa Remiresa iz francuskog tima Envola.

Vrlo jaki dvojac, šveđanin Martin Flinta i čehinja Helena Karaskova Erbenova, iz Thule Crew i Wolffwear Head SR tima završili su prvi u kategoriji mješovitih parova, te šesti u ukupnom poretku s vremenom 5:01:50! Prva ženska momčad Fanny Danckwardt i Desirée Andersson, švedske natjecateljice iz tima Envol Fanny / Desirée završile su prve u kategoriji žene, sa prolaznim vremenom od 5:24:12 i 10. ukupno.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Otillo-2019-2.jpg

Hvarski predstavnici na ÖTILLÖ Sprint Hvar i ÖTILLÖ Experience Hvar utrci!

Dan prije utrke bile su organizirane kraće, pristupačnije varijante: ÖTILLÖ Sprint Hvar i ÖTILLÖ Experience Hvar, nudeći ista uzbuđenja kao i duža i zahtjevnija glavna utrka, samo u nešto manjem formatu. Ove utrke imale su 150 natjecatelja registriranih iz ukupno 20 zemalja, a Hvar je imao i svoja dva predstavnika.

Predstavnika Turističke zajednice grada Hvara, avanturista Georgesa Buja, kojem ovo nije prva utrka ovakvog tipa, naime Georges je sudjelovao na desetodnevnoj hrvatsko – talijanskoj -slovenskoj, biciklističko-turističkoj ekspediciji “Od Pharosa do Farosa” na kojoj je zajedno s članovima „odradio“ 1500 kilometara od Grčke do Hrvatske.

Na Otillo Sprint utrci u Hvaru pridružila mu se Marzia Marti, iz marketinga Sunčani Hvar hotela, dugogodišnjeg partnera manifestacije. Oboje su uspješno prošli cilj utrke, te postigli zavidni plasman.

KAKO JE SVE IZGLEDALO U OČIMA POBJEDNIKA – ŠVEĐANA JONASA I LARSA

“Sve su se momčadi pokazale izvrsne, posebno u plivačkim dionicama. Prije dugog trčanja bili smo u dosta dobroj formi i uspjeli smo dobiti par minuta prednosti u odnosu na ostale natjecatelje, na dionici kod igrališta u uzbrdici. Vrlo smo zadovoljni pobjedom i dobrim startom u sezoni. “, Rekao je Jonas Ekam Fischer iz švedskog pobjedničkog tima Sailfish Bröderna Bäver.

Otok Hvar, zahvaljujući svojoj bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini, starim maslinama i vinogradima, kristalno čistom moru, vapnenačkim stijenama i raznovrsnim terenima, te prekrasnim Paklenskim otocima, smatra se jednim od 10 najljepših na svijetu. Kao takav, Hvar je bez imalo sumnje u potpunosti utjelovio Ötillov leitmotiv o jedinstvenim utrkama na jedinstvenim mjestima!


STAZA DULJINE 40,4 KM za natjecatelje bila je iznimno zahtjevna, te se morala skratiti zbog jakih struja u kanalu između Hvara i Paklenskih otoka. Kristalno čisto more bilo je na oko 15 stupnjeva, a najduža plivačka dionica od 2950 metara, radi nepovoljnih morskih struja skraćena je na oko 2700 metara. Kišno vrijeme je stvorilo je teže uvjete za sve natjecatelje. Veliki dio trkačkih dionica odvijao se na tehničkim stazama, začinjenih sa nekoliko oštrih uspona.

Potreba za prilagodbom u kišnim i valovitim vremenskim uvjetima, dodatno je otežala posao natjecateljima. A razina konkurencije ovdje je oduzimala dah! Nekoliko timova moralo se boriti kako bi stigli savladati etape natjecanja na vrijeme, neki su nakon plivanja morali odustati, a najuspješniji timovi utrkivali su se na neznatnoj distanci sve do cilja.

U SVIM ÖTILLÖ UTRKAMA natječe se u paru, a mudra suradnja s partnerom od presudne je važnosti. Granice se mogu pomaknuti jedino oslanjajući se na uzajamne snage. Doživljaj timskog rada od neprocjenjive je vrijednosti koja je poznata samo onome tko je to iskusio, a ujedno je i dio razloga zbog kojeg popularnost swimrun-a tako vrtoglavo raste!

A u prilog tome govore i brojke – čak 142 tima od po dva natjecatelja iz 23 različite zemlje putovalo je na Hvar kako bi sudjelovalo u ovoj kvalifikacijskoj utrci za ÖTILLÖ swimrun Svjetsko prvenstvo, koje će biti održano u švedskom arhipelagu. Dan prije utrke bile su organizirane kraće, pristupačnije varijante: ÖTILLÖ Sprint Hvar i ÖTILLÖ Experience Hvar, nudeći ista uzbuđenja kao i duža i zahtjevnija glavna utrka, samo u nešto manjem formatu. Ove utrke imale su 150 natjecatelja registriranih iz ukupno 20 zemalja.


OSAM VELIČANSTVENIH NASTAVLJA NATJECANJE
Osam najuspješnijih timova sa ÖTILLÖ Swimruna Hvar natjecat će se na Svjetskom prvenstvu u swimrunu u stochkolmskom arhipelagu 2. rujna 2019. – top 3 muška i mješovita tima, te dva najuspješnija ženska tima.

Najbolji rezultati ÖTILLÖ Swimrun Hvar, 7. travnja 2019.

Muški
1. Jonas Ekman Fischer & Lars Ekman (SWE) Sailfish Team Bröderna Bäver
2. Julien Pousson & Nicolas Remires (FRA) Team Envol
3. Franck Martin & Guillaume Heneman (FRA) HEAD – GRAVELINES TRI

Mješoviti parovi

1. Martin Flinta (SWE) & Helena Karaskova Erbenova (CZE), Thule Crew/Wolffwear Head SR
2. Sampo Hyppölä & Saara Grönholm (FIN), Kuopio Swimrun Team
3. Andre Hook & Dörte Zimmermann (GER), Team Envol_Head powered by Campz

Žene
1. Fanny Danckwardt & Desirée Andersson (SWE), Team Envol Fanny/Desirée – winner
2. Anna Hellström & Susie Moonan (SWE), Team Envol Susie Anna
3. Helen Wikmar & Isabella Hedberg (SWE), Team ARKsouls

UKRATKO O ÖTILLÖ SWIMRUN UTRCI NA HVARU
Hvar, Hrvatska
Duljina staze: 40,4 km
Staza: 31,6 km
Plivanje: 8,8 km
Plivačke dionice: 9
Najduža plivačka dionica: 2 950 m
Najduža trkačka dionica: 13 600 m
Timovi po dva natjecatelja: iz sigurnosnih razloga i za jedinstveno Otillo iskustvo
142 registrirana tima
iz 20 država

Utrka „Od otoka do otoka“

Swimrun kao sportska disciplina nastao je 2006. godine u Švedskoj, a prva swimrun organizacija ÖTILLÖ (što na švedskom znači „od otoka do otoka“) ovu je izuzetnu sportsku avanturu proširila diljem svijeta. Domaćinom manifestacije „ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar“  je treću godinu za redom Grad Hvar, u organizaciji Grada i Turističke zajednice Hvara, Hrvatska je ušla u prestižno društvo zemalja u kojima se održavaju utrke ÖTILLÖ Svjetskog prvenstva (uz Švedsku, Njemačku, Englesku i Švicarsku). Utrke su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se tradicionalno svakog rujna održava u stockholmskom arhipelagu, iz kojeg je sve i krenulo.

Utrka okuplja istinske zaljubljenike u sport i prirodu jer natjecatelji moraju biti u izvrsnoj formi i vrhunske istreniranosti kako bi naizmjenično mogli plivati i trčati na stazama dugim od 45 do 75 kilometara.

Natjecatelji su podijeljeni u tri kategorije, a to su ženski, muški i mješoviti parovi, koji se tijekom utrke ne smiju međusobno udaljiti više od 10 metara. Važno je istaknuti kako su od početka do kraja utrke natjecatelji u istoj sportskoj opremi.

RASPORED ÖTILLÖ UTRKA U 2019

U Europi se održava šest kvalifikacijskih utrka za Svjetsko natjecanje – finale u Švedskoj.

·         ÖTILLÖ Swimrun Hvar, Hrvatska, 7. travnja, 2019

·         ÖTILLÖ Swimrun Utö, Švedska, 19. svibnja, 2019

·         ÖTILLÖ Swimrun otočje Scilly, Velika Britanija, 9. lipnja 2019

·         ÖTILLÖ Swimrun Engadin, Švicarska, 7. srpnja 2019

·         ÖTILLÖ Swimrun 1000 Lakes, Njemačka, 22. rujna 2019 (Kvalifikacije za ÖTILLÖ 2020)

·         ÖTILLÖ Swimrun Cannes, Francuska, 20. listopada 2019 (Kvalifikacije za ÖTILLÖ 2020)

ÖTILLÖ SVJETSKO PRVENSTVO

·         14. po redu 2. rujna, 2019

·         trči se i pliva 75 km preko i između 26 otoka u švedskom arhipelagu

·         poznato kao najzahtjevnija utrka u svijetu

Fotografije: Pierre Mangez

This post is also available in: English