Aktualno

5. Smotra folklora u Supetru – Posjetite rasplesani centar otočke tradicije i kulture!

ODUVIJEK STE ŽELJELI uživati u dojmljivim zvukovima Plesa od boja, gracioznim i dostojanstvenim pokretima Silbenskog tanca, ili pak onim dinamičnim vrckave Postoline, koja je dobila ime po tome što plesači plešući dižu noge i pokazuju postole?

Image may contain: 8 people, people smiling

Krajem svibnja (25.05.) to možete na svega jednom mjestu, a to mjesto je naša otočka metropola tradicije i kulture – Supetar, koji već petu godinu za redom organizira smotru tradicionalnih plesova otočkog i priobalnog podneblja Republike Hrvatske.

Image may contain: 15 people, people smiling, people standing, wedding and outdoor

Iza ove plemenite inicijative u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Supetra i Gradom Supetrom, još od 2015. godine stoji BFD Ciciljona, koja već cijelo desetljeće (od 2009.!), radi na očuvanju hrvatske pučke kulturno-umjetničke baštine, a poglavito bračkog i dalmatinskog etnoglazbenog podneblja.

Image may contain: 1 person, standing, shoes, basketball court and outdoor

PORED DOMAĆINA, na pozornicu će se popeti i viteško udruženje Kumpanija iz Blata na Korčuli, koje će prisutnima predstaviti svoj poznati Ples od boja, koji prenosi tradiciju narodne vojske koja je nekoć čuvala Blato. Provjerite zašto ovaj fascinantni ples svoju publiku redovito diže sa sjedala i sjedinjuje u gromoglasnom pljesku – da li je tajna u nastupu barjaktara, zvuku bubnja i gusli, ili ipak fizički iznimno zahtjevnim pokretima koji uključuju – prave mačeve, ne znamo, ali ovaj ples koji izaziva neobičnu mješavinu divljenja, domoljublja i adrenalina nikako nemojte propustiti!

Čak 5 izvornih plesova koji datiraju iz 17. i 18. stoljeća – Silbenski tanac, Boem, Šotiš, Quatro passi i Postolinu – izvest će izvorna folklorna skupina Silba. Tanac je, baš poput Plesa od boja, uvršten na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, prepoznat kao stariji sloj žive plesne tradicije i važan simbol identiteta stanovnika Silbe, a pleše se mirno i dostojanstveno, “kako to dolikuje pomorcima”.

Image may contain: 2 people, people standing and outdoor

I dok će svi prisutni uživati u ovim plesovima koji su se na otoku Silbi još u 18. stoljeću plesali pod vedrim nebom i uz pratnju lire i harmonike, saznat ćemo i kako se plesalo – i još se uvijek pleše! – na Hvaru i u Kaštelima! Folklorno društvo Šaltin iz grada Hvara predstavit će Forske tance, a KUD Putalj razgalit će srca publike uz hrvatsko kolo, Šotić, Monferinu i Galop ili Špic polku! Široki osmijesi vedrih plesača, šudarići visoko u zraku, te zvukovi harmonike, lirica i mandolina kao privlačna kulisa gracioznih, skladnih pokreta, obećavaju gledateljima zaista – prvorazredan doživljaj!

Image may contain: 2 people, people smiling, outdoor

CILJ OVE SJAJNE SMOTRE je povezati hrvatske otoke od Krka do Mljeta, uspostaviti među njima suradnju, te očuvati i pritom promovirati nacionalnu kulturno-umjetničku baštinu. A što je najbolje, u njemu možete sudjelovati i Vi – jednostavno podržite ovo hvalevrijedno događanje svojim prisustvom! Kako ćete pritom uživati u kaleidoskopskoj raskoši nacionalnog nematerijalnog kulturnog blaga, pred Vama je krajnje jednostavan i ugodan zadatak – zaokružite 25. u svom ovomjesečnom kalendaru, i skoknite na prvi trajekt do Supetra, naše rasplesane otočke metropole.

Foto: Tz grada Supetra

www.supetar.hr

Image result for supetar logo