Aktualno

Što znači kraj “Igre prijestolja” za dubrovački turizam?

This post is also available in: English

HBO adaptacija knjige Game of Thrones promijenila je prirodu turizma u Hrvatskoj. Budući da je serija ludo popularna diljem svijeta, a mnoge od najznačajnijih lokacija snimljene su u Hrvatskoj, zemlja je tijekom njena emitiranja na HBO-u doživjela osjetan porast posjetitelja.

Show more

Ovo je nešto o čemu ste do sada nedvojbeno čuli, s naročitim naglaskom na grad Dubrovnik, koji je poslužio kao osnova za fiktivnu prijestolnicu u King’s Landingu (Kraljev grudobran, op. a.). Međutim, Igra prijestolja nije zaobišla ni druge gradove, poput Splita koji je ponudio atraktivnu tematsku turu.

No ipak, Dubrovnik je taj koji je doživio legitiman turistički fenomen. Odavno prepoznat kao prekrasan mediteranski grad prebogate povijesti i fina alternativa poznatijim destinacijama u Italiji i Grčkoj, danas je jedno od najatraktivnijih mjesta na svijetu koje valja posjetiti. Neki gosti jednostavno žele uvid u ono što je najbliže pravom King’s Landingu; neki žele odraditi specifične tematske ture i razgledavanja; a neki, po svemu sudeći, jednostavno žele Dubrovnik cijeniti zbog njegovih jedinstvenih atrakcija, čak i ako im je prvotno privukao pozornost kroz Igru prijestolja.

SONY DSC

I dok sve ovo zvuči veoma uzbudljivo, svakako ima i svoje mane. Dubrovnik je postao osjetljiv na dosadne gužve i moglo bi se reći da je negdje putem izgubio komadić svoje nevinosti, ili pak autentičnosti. Gomile turista motiviranih Igrom prijestolja lansirale su grad na popis mjesta koje je uništio turizam, i nije teško razumjeti zašto, iako riječ “ruiniran” može biti pomalo oštra. Međutim, sada se grad suočava s zanimljivim raskrižjem. Game of Thrones završit će ovog proljeća i tako privesti kraju gotovo desetljeće dugačak kulturni fenomen i potencijalno promijeniti stvari za ovaj prekrasni hrvatski grad.

Show more

U najbližoj budućnosti vjerojatno i neće biti promjene. S završetkom serije neće prestati i interes javnosti. Zapravo, moglo bi se dogoditi da turističke brojke porastu odmah nakon finala, zbog toga što ono koincidira s početkom ljetne sezone i zato što će to biti jedan od najvećih fiktivnih događaja u novijoj povijesti koji će uzrokovati dugotrajno, postojano uzbuđenje.

Show more

Pored učinka prijenosa (the carryover effect, op. a.), vrijedi napomenuti da će Igra prijestolja zaživjeti na nekoliko načina:

  • HBO je već naručio spin off serije (izraz za djelo koje se detaljnije fokusira na neki dio originala, op. a.), uronivši tako u nepregledni svijet mašte i povijesti kreirane od strane autora, Georgea R.R. Martina. Informacije o tome kojih će se tema ticati su posvuda, uključujući i to hoće li to biti jednokratan, ili jedan od više projekata. Gotovo je sigurno za pretpostaviti da će Prijestolja živjeti kroz neku drugu, alternativnu seriju, a bude li King’s Landing dio budućih projekata, to će značajno produljiti relevantnost Dubrovnika za obožavatelje.
  • Igra prijestolja također će vjerojatno uživati popularnost kroz igre na sreću. Do danas, serija je na ovom frontu bila iznenađujuće slaba. Telltale je imao pristojnu, ali kratkotrajnu seriju koja se vrtjela oko serije, a svjetlo dana je ugledalo i nekoliko razočaravajućih mobilnihigara. Osim toga, neke od online casino mreža, poznate po svojoj inventivnoj i privlačnoj ponudi s bonusima, kao i ogromnim zbirkama igara, uvele su slot aprate temeljene na Igri prijestolja, što je duže vremena bilo čak i zabavno. Igra na slot aparatima najvjerojatnije može opstati, ali kraj serije može također iznjedriti potpuno nove igre, što bi moglo održavati interes i uzbuđenje oko serije još godinama.
  • Moguće je da će i biti novih knjiga, iako je oko ovoga sve više nedoumica. Martin je prvobitno, da bi dovršio svoju pisanu seriju, planirao još dva velika romana prepuna sadržaja, i možda će se i dalje pridržavati tog plana. On je zloglasno pedantan pisac, koji je svoja završna djela pisao iznimno sporo, ali ako to učini – i ako ona budu objavljena tijekom idućih nekoliko godina – to će zadržati ljude zainteresiranima, potaknuti publiku na ponovno gledanje HBO serijala, i – potencijalno zadržati Dubrovnik krcatim!


Show more

Ova tri faktora zajedno – spin off serijali, igre i knjige – će držati Igru prijestolja aktualnom dugo nakon proljeća 2019. Oni također mogu značiti da stvari ostaju nepromijenjene za Dubrovnik. Istodobno, interes za fantasy žanr, ne mora uvijek značiti i masivan interes za turizam. Može se jednostavno dogoditi da kroz tijek priče i njeno grananje u različitim oblicima, naglasak na King’s Landing počne slabiti, a samim time i poveznica s Dubrovnikom. Može se dogoditi da spin off stavi druge lokacije snimanja u žižu javnosti, ili da interes za seriju jednostavno prirodno nestane nakon nekog vremena, jer Thrones ostaje popularan, ali ne toliko popularan kao što je bio.

Foto: Ivan Vuković

This post is also available in: English