Aktualno

Istražite Srednju Dalmaciju putevima Igre prijestolja – raste interes za obilazak lokacija snimanja!

This post is also available in: English

UNATOČ ZAVRŠETKU PRIKAZIVANJA JEDNOG OD NAJGLEDANIJIH SERIJALA U POVIJESTI, SVE JE VEĆI INTERES OBOŽAVATELJA ZA POSJET LOKACIJAMA SNIMANJA

UKOLIKO U POPODNEVNOJ ŠETNJI PREKRASNOM SPLITSKOM STAROM JEZGROM naiđete na skupine turista koji s osobitim zanimanjem zagledaju Papalićevu ulicu i Dioklecijanove podrume, kao da nešto traže, možda ste upravo nabasali na vatrene obožavatelje najgledanije serije svih vremena – Igre prijestolja!

POTRAŽITE ATRAKTIVNE LOKACIJE – VRIJEDI TRUDA! Ova je mega popularna serija ucrtala našu Dalmaciju na mapu atraktivnih filmskih lokacija širom svijeta, iako je ona oduvijek bila privlačna oštrom redateljskom i umjetničkom oku (sjetimo se Winnetoua, i prokušanih majstora velikog platna, poput Zadrom očaranog Hitchkoka!).

I dok je emblematične dubrovačke zidine i barokno stepenište koji u fantasy svijetu Igre prijestolja “glume” Kraljev grudobran, vrlo lako prepoznati, baš kao i podrume Dioklecijanove palače – centar moći kraljice Daenerys sa zmajevima i tronom; kamena splitska uličica u kojoj se desila fiktivna pobuna robova, Klis – pokoreni grad Meereen, te lokacije na području Kaštel Gomilice i Žrnovnice, za turiste predstavljaju ipak nešto veći izazov.

No, itekako ih vrijedi potražiti, a nedavno otvoren Game Of Thrones muzej u srcu Splita, sa preko 300 realističnih izložaka na 100 m2, kod svakog pravog fana serije izazvat će trnce oduševljenja!

NE PROPUSTITE NI JEDAN VAŽAN DETALJ. Da ne biste besciljno lutali, pobrinula se Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, koja je pripremila i atraktivnu kartu lokacija snimanja Game of Thrones.

Preuzmi mapu lokacija

Prvi čovjek županijskog turizma, Joško Stella, s ponosom ističe da se na renomiranim svjetskim sajmovima regija i reklamira kao atraktivna Game of Thrones destinacija, te da je ogroman broj gostiju upravo ovom serijom motiviran za dolazak.

Image result for diokl podrumi

“Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije se u posljednje dvije godine na barem 12 međunarodnih prezentacija, predstavila upravo kao izvanredna lokacija za uživanje u setovima – prije svega serije Game of Thrones, a i drugih serija i filmova koji su se snimali na području županije, kao što je Mamma mia!” – rekao nam je direktor Stella, zadovoljan što unatoč kraju posljednje sezone serije, interes fanova za posjet značajnim lokacijama ne jenjava.

Image result for kaštel gomilica game of thrones
Igra 1a

Ukoliko ne želite istraživati u vlastitoj režiji, odlučite se za atraktivne tematske ture u ponudi lokalnih agencija, koje će se pobrinuti da ne propustite baš ni jedan važan detalj! Ture uključuju obilazak Dioklecijanovih podruma, kliške tvrđave, gomiličkog Kaštilca koji je za potrebe serije postao grad na moru Braavos, te idiličnih mlinova Žrnovnice koji su se sjajno uklopili u scenu Misandeinog kupanja u zelenoj oazi.

Guide Adriana Dada guides the group through the treasures of Diocletian s Palace  scene of some of t...

Svaka tura u ovisnosti o cijeni i trajanju uključuje najmanje dvije atraktivne lokacije a nama se veoma sviđa ona koja uključuje – sve četiri – sa uistinu kraljevskim tretmanom!

The spectacular nature of Dalmatia was a theme of the trip. Game of Thrones filming location at Anto...

Osim što objedinjuje Dioklecijanovu palaču, Žrnovnicu, Kaštel Gomilicu i Klis, završava na najukusniji mogući način – tradicionalnom dalmatinskom pekom u stvarnom ambijentu serije!

Klis
Image result for klis fort game of thrones

POSJETITE MUZEJ KOJI JE ZALUDIO FANOVE. No, da biste dobili sjajan uvid u likove (u prirodnoj veličini!) i atraktivne rekvizite i odore iz serije – ne morate ići daleko! Emblematična splitska Bosanska ulica u samoj gradskoj jezgri, pored suvenirnica, malih šarmantnih zlatarni i tipičnog mediteranskog štiha, od svibnja ove godine ima i fantastičan Game of Thrones muzej, koji je već sada potpuno zaludio fanove!

Image may contain: people standing

A kako i ne bi kad Vam na samom ulazu “dobrodošlicu” zaželi jedan od Daenerysinih zmajeva, a prostorom se šire drvenaste note cedrovine, jasmina i lavande, koje uz tamno obojene zidove savršeno dočaravaju pomalo gloomy atmosferu serije! No, da Vam ne bismo sve otkrivali, uputite se u ovaj pravi rudnik zlata za obožavatelje u Bosanskoj 9, i ne zaboravite okinuti pokoju otkačenu fotku i pokupiti brdo lajkova na društvenih mrežama!

Više: www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr , Game of Thrones fotografije

This post is also available in: English