Aktualno

LEADER radionica za LAG-ove i LAGUR-e Hrvatske ovog vikenda u Supetru

U Supetru od 10. svibnja, do nedjelje 12. svibnja traje LEADER radionica za Lokalne akcijske grupe i Lokalne akcijske grupe u ribarstvu. Organizatori su LAG i LAGUR BRAČ u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske.

Teme radionica koje okupljaju preko osamdeset sudionika iz cijele Hrvatske su „Decentralizirana provedba Programa ruralnog razvoja putem odobrenih LAG-ova – analiza primjera dobre prakse i kako ih primijeniti“ te  „Provedba LEADER/CLLD-a u okviru OPPR 2014.-2020. – priprema i provedba FLAG natječaja”.

Image result for supetar festival lag

Zbog loših vremenski uvjeta najavljenih za subotu, Festival se pomiče dan ranije, u petak 10.05.2019.

Festival kreće u petak u 16:00 otvaranjem Sajma lokalnih proizvođača, a naglasak je cijelog festivala je na gastronomskoj ponudi. Sve degustacije odlične hrane bit će besplatne.

Festival zadržava lokaciju na novoj rivi Vlačica u Supetru. U bogatom gastronomskom, edukativnom, glazbenom izdanju neće manjkati sadržaja za sve koji odluče petak poslijepodne provesti na provjereno dobroj lokaciji u Supetru.

Gastro festival

U drugom izdanju festivala naglasak je na gastronomskoj ponudi. Uz mogućnost degustacije proizvoda lokalnih OPG-ova i proizvođača, od pet sati poslijepodne posjetitelji će moći kušati najbolje od otočke kuhinje, vitalac, tripice, tapanade i slatko i to potpuno besplatno.

Čast nam je ugostiti kuhare s festivala Hook and Cook koji će s broda privezanog uz festivalsku rivu, po principu “preko udice do vašeg tanjura, uz besplatnu degustaciju za posjetitelje predstavaviti moderne i inovativne riblje delicije.

Na festivalu će se predstaviti i rad Osnovnih škola otoka Brača koje će omjeriti znanje o otoku u projektnoj igri LAG-a i LAGUR-a „Brač“ Fermoj&Pensoj. Odrasli će pak snage odmjeravati u tradicionalnim otoka Brača.

Posjetitelji će se moći uključiti i u niz edukativnih radionica o obradi kamena i drva, mariniranu i soljenju ribe. Gradsko društvo Crvenog križa Brač održat će prezentaciju prve pomoći, a Klub za športski ribolov Arbun uvest će vas u udičarenje.

KRŠ Arbuni i Crveni križ i ove godine organiziraju čišćenje mora u Supetru pod nazivom “Crveni križ u plavom okviru” koje započinje u subotu u 10 sati ujutro.

Cilj ovog festivala jest povećanje svijesti o održivom razvoju, očuvanju okoliša te tradicionalnih otočkih vrijednosti što će se kao tema upotpuniti i Tribinom o održivom razvoju na kojoj će sudjelovati govornici vezani uz otok Brač koji održivost promoviraju kroz svoj rad.


Leopold Botteri i Dina Jakšić Pavasovića, bili su, među ostalima, govornici na Tribini održanoj na prvom izdanju festivala prošle godine

Odličan spoj glazbe, hrane, zabave i znanja odlična su pozivnica da dan provedete s obitelji na FOR F•LAG BRAČ Festivalu!

Sva događanja u sklopu FOR F•LAG BRAČ Festivala su besplatna.

Radionice za lokalne akcijske grupe Hrvatske predstavljaju programe pripreme Natječaja namijenjene korisnicima sa svoga područja. Među predavačima je i voditeljica radionice Bojana Markotić Krstinić, glavna tajnica LEADER mreže Hrvatske.

Jedna od tema radionice je i Primjeri dobre prakse potpore i suradnje lokalnih akcijskih grupa sa Županijama Republike Hrvatske i financijskim institucijama na kojoj će sudjelovati predavači iz navedenih područja. Među ostalim, predavanje će održati predstavnik JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ te iz Splitsko-dalmatinske županije. Predavanja će držati i predstavnici LAG-ova i LAGUR-a te predstaviti prakse sa svojih područja.

Radionice se održavaju u konferencijskom centru, Forumu Waterman Svpetrvs Resorta.

Rad LAG-a “Brač” usmjeren je na prepoznavanje i unaprijeđenje već postojećih potencijala i osobitosti područja LAG-a, kako bi se zajedničkim aktivnostima osmislili projekti bazirani na specifičnim lokalnim potrebama, te definirala strategija razvoja cjelokupnog područja.

Image result for supetar festival lag

Više:
lagbrac.hr
supetar.hr