Aktualno

Otvara se obnovljeno, 400 godina staro Hvarsko kazalište

srijedu, 1. svibnja 2019., programom Ova lipost uzorita grihota bi da se stara počinje trodnevno događanje povodom svečanog otvorenja obnovljenog Hvarskog kazalištaprvog javnog kazališta u Europi i spomenika najviše kategorije i nacionalnog značaja, utemeljenog 1612. godine.

U četvrtak, 2. svibnja, otvorenje kazališta uveličat će izvedba Judite temeljena na djelu Marka Marulića,u glazbeno-scenskoj interpretaciji naše proslavljene muzikologinje Katarine Livljanić i međunarodnog ansambla Dialogos, koju će izravno prenositi Hrvatska radiotelevizija na svom Trećem programu (HTV3 i HR3) s početkom u 20:05 sati. U petak, 3. svibnja, na pozornici Hvarskog kazališta bit će izvedena predstava Stori letrat Hvarskog pučkog kazališta, jedne od najdugovječnijih glumačkih družina u Hrvatskoj. 

Hvarsko povijesno kazalište – najstarije javno/komunalno kazalište Europe

Hvarsko povijesno kazalište spomenik je od nacionalnog značaja za republiku Hrvatsku, i jedan od najznačajnijih spomenika svoje vrste u Europi. Smješteno je na prvom katu zgrade Arsenala, brodogradilišta i spremišta za komunalnu galiju iz sredine 16.st. Kao ključni objekt lučkih uređaja, smješten je u središtu urbanističke jezgre grada Hvara.

Iako je skromnih dimenzija, skladnim renesansnim oblicima spada u jedan od najljepših i najbolje sačuvanih na Mediteranu. Stoga je obnova hvarskog Kazališta datum izuzetne kulturno-povijesne važnosti za Hvar i Hrvatsku.

Hvarsko kazalište

Svečanost otvorenja održava se u organizaciji Grada Hvara i uz suradnju i potporu Ministarstva kulture, a u okviru 46. Dana hvarskog kazališta, znanstvenog skupa u koji se već više od četiri desetljeća održava organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Književnoga kruga Split, Grada Hvara i Hvarskog pučkog kazališta.


Predsjednik Odbora Dana Hvarskoga kazališta je akademik Boris Senker, a ove godine, od 1. do 4. svibnja bit će predstavljeno više od 30 znanstvenih radova istaknutih hrvatskih profesora, kazališnih i književnih teoretičara.


Nakon toga slijedi Prix Marulić, međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame ove će se godine održati po 23. put od 4. do 9. svibnja ugradu Hvaru, u organizaciji Odjela Drame Hrvatskog radija (HRT-HR). Ovaj jedinstveni ambijentalni festival održava se pod geslom Starim tekstovima u pohodejoš od 1997. godine i to na izvornim povijesnim prostorima grada Hvara

Predstavit će se 42 igrana i dokumentarna ostvarenja iz 19 država koje je predselekcijska komisija odabrala između sedamdesetak pristiglih radova.
 
U završnici priprema su i Hvarske ljetne priredbe, koje će se ove godine održati po 58. put u organizaciji Grada Hvara. I ove godine će okupiti renomirana glazbena imena na hvarskim povijesnim lokacijama, a očekuju se i ponajbolja kazališna ostvarenja iz proteklih sezona. Program započinje 1. lipnja i traje do 28. rujna 2019., a dio izvedbi održavat će se i u hvarskom povijesnom kazalištu.

Više: Tz Hvar