Aktivni odmor

Plemićke rute Virovitičko-podravske županije – nova dimenzija atraktivnog odmora na sjeveroistoku Hrvatske

U Splitu predstavljen novi adut Plemićke rute Virovitičko-podravske županije, Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju, atraktivno odredište za sve koji traže novu dimenziju odmora.

Split, 23. svibnja 2019. – Romantični dvorci, zanimljive kurije, stotine godina bogate plemićke povijesti i tradicije, bajke i legende – Plemićka ruta nova je atrakcija u bogatoj ponudi Virovitičko-podravske županije.

Image result for pustara višnjica
Pustara Višnjica

Ova lijepa priča povezuje Ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća u Noskovcima, danas poznat kao „Dravska priča“, atraktivno izletište Pustaru Višnjica u blizini Slatine, Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju, heritage hotel Kuriju Janković u Kapela Dvoru i raskošan Dvorac Pejačević u središtu  Virovitice. I Splićani su na plemićkom doručku uz vrhunska vina ovoga kraja imali priliku doznati što se sve može zanimljivo vidjeti u županiji na sjeveroistoku Hrvatske koja spaja najljepše od Podravine i Slavonije.

„Prirodna baština, kulturni i sakralni spomenici, tradicija, gastronomija, enologija, ekološka očuvanost naši su aduti i razlozi zbog čega nas je prošle godine posjetilo 16.033 gostiju koji su ostvarili 40.276 noćenja. Cilj nam je raditi na što bogatijoj ponudi, a to će generirati bolje brojke i rezultate“, rekao je Josip Mikolčić iz TZ Virovitičko-podravske županije.

Image result for dvorac janković suhopolje
Dvorac Janković

Suhopoljski biser dvorac Janković bit će prvi obnovljeni slavonski dvorac u 2019. godini

Njegov kolega Luka Sabo prezentirao je ambiciozni projekt Centar za posjetitelje – Dvorac Janković. Njegovo sustavno propadanje srećom je završilo 2012. kada je dvorac došao u vlasništvo Županije koja je nositelj projekta obnove.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Luka-Sabo-TZ-VPŽ-01-683x1024.jpg

„ „Projekt vrijedan 39.767.716,50 kuna, sufinanciran je bespovratnim sredstvima u visini  33.419.096,67 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a odobren u sklopu poziva „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. U suradnji s partnerskim institucijama Gradskim muzejem Virovitica, TZ Virovitičko-podravske županije, Razvojnom agencijom VIDRA i Općinom Suhopolje, obnovljeni će dvorac po završetku projekta u srpnju 2019. otvoriti vrata kao Centar za posjetitelje – Dvorac Janković i postat će prepoznatljiva turistička mikro destinacija s 15 soba, multimedijalnom izložbenom dvoranom, 5D kinom i kreativnim laboratorijem“, objasnio je Sabo.

Dvorac je u 18. stoljeću izgradio Elemir pl. Janković, a tri stoljeća njegove turbulentne povijesti nisu mogla proći bez zanimljivih legendi i priča. Jedna od njih kaže kako je grofovu prosidbu odbila mađarska plemkinja kojoj se nije svidio posjed u Suhopolju. To je motiviralo grofa da nadogradi dvorac i zasadi predivan perivoj, ali ljubav im ipak nije bila suđena jer je njegovo srce pripalo kćeri upravitelja imanja.

Dvorac Janković postat će sjajna polazišna točka za istraživanje ljepota Virovitičko-podravske županije poput veličanstvenog Parka prirode Papuk u kojem možete promatrati ptice, planinariti i uživati u prirodi, zanimljive Virovitice koja će jedina na svijetu ponuditi doživljaj u šubert crvenoj i plavoj boji, voziti bicikl, pecati ili samo meditirati na iznimno očuvanoj obali Drave…

I na kraju Plemićke rute nazdravite vrhunskim vinima iz Orahovice ili prvim hrvatskim pjenušcem iz Slatine, koji se proizvodi još od 1864. na imanju njemačkog kneza Georga Wilhelma Schaumburg-Lippea.

Više: Tz Virovitičko podravske županije