Aktualno

Split slavi svoju najveću feštu – blagdan Svetog Duje!

Raskošno slavlje za sve generacije, koje se ne propušta!

Organizatori ovogodišnje najveće splitske gradske fešte, Dana grada i blagdana splitskog nebeskog zaštitnika Sv. Dujma – Grad Split i  Turistička zajednica grada Splita , i ove godine ponosno predstavljaju atraktivan program događanja za sve generacije.

_MG_0909_1a

Misno slavlje i svečana procesija, koncerti, prigodne kazališne predstave, filmske projekcije i izložbe, fešta na Marjanu, izložba cvijeća u splitskom parku Đardinu, raznovrsni sportski turniri, priredbe za djecu, nastupi kulturno-umjetničkih društava, fešta spize i pića, već tradicionalno najiščekivanija tomobola i večernji koncert na Rivi te veliki vatromet, tek su dio bogatog programa događanja koji nas očekuje u sklopu ovogodišnje Sudamje!

Kud Jedinstvo_riva35-020514_1a

Fešta Sv. Duje najradosniji je splitski događaj

Višestoljetni tradicionalni blagdan svetog Dujma ili “fjera svetog Duje”, slavi se i ove godine tradicionalno 7. svibnja. Posvećena je Sv. Dujmu, salonitanskom biskupu, koji je živio u doba cara Dioklecijana kada je i pogubljen. Sveti Dujam je zaštitnik grada.

Grad Split  je tradicionalno prepun događaja i ove godine.

Ranim jutrom počinje Sudamja, pučka fešta u čast sv. Dujma, bogati crkveni dio programa sa središnjom svečanošću – procesijom s moćima Svetoga Dujma koja kreće iz katedrale sv. Dujma, preko Rive do oltara na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje se održava misa.

Fešta obuhvaća mnoštvo događanja; od koncerta limene glazbe, klapa, prodaje tradicionalnih suvenira, delicija i raznih hrvatskih proizvoda, drvenih leptira i sličnih igračaka za djecu do drvenog posuđa za one nešto starije.

U toku dana na splitskoj ribarnici s početkom u 12.30 sati, organizira se Fešta spize i pića u organizaciji splitskog ŠKMER-a.
U 17.30 sati, organizira se humanitarni plivački maraton od Šolte do Splita „Dina za košarkaše“ u organizaciji Triatlon kluba Split, te u 18.30 sati najiščekivaniji događaj dana, tradicionalna Tombula s bogatim novčanim nagradama i nezaboravnim vatrometom.

Program proslave blagdana Sv Duje 2019.
7. svibnja 2019.
10.00 Peristil – Riva Svečana procesija i sveta misa na Rivi Splitsko-makarska nadbiskupija
12.15 Matejuška Pucanj dubrovačkih trombunjera Grad Split
12.30 Splitska ribarnica Fešta spize i pića ŠKMER
17.30 Riva Humanitarni plivački maraton od Šolte do Splita „Dina za košarkaše“ Triatlon klub Split
17.30 Riva Koncert Mješovite klape Filip Dević ST Arc
18.30 Riva Tradicionalna splitska tombola St Arc
20.05 Riva Humanitarni koncert za Dan Grada „ Ključ života“
Vatromet TZ Grada Splita Glazbena mladež

Ukupan program Sudamje 2019, pogledajte na linku

Posjetite Split i budite i Vi dio programa Sudamje 2019. dopustite si zaroniti u dalmatinski val mirisa, okusa, boje, glazbe, cvijeća, kulture i ljubavi.. Jer samo je jedan Split!

Foto: Tz Split