Aktualno

U Arheološkom muzeju u Zagrebu, otvorena izložba Sakralne baštine otoka Brača

U organizaciji Arheološkoga muzeja u Zagrebu i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije 29. travnja u Arheološkomu muzeju u Zagrebu otvorena je izložba „Sakralna baština otoka Brača – Itinerari kulturnog turizma”.


Izložba donosi prikaz najznačajnijih sakralnih objekata na otoku Braču, značajnije natpise i prijepise te nekoliko maketa bračkih crkava, a posjetitelji će je moći razgledati do 16. lipnja.

DSC09434_1

Ta bogata baština predstavljena je na izložbi kroz pet tematskih itinerara koji su osmišljeni uzevši u obzir kulturološke, religijske, povijesne i prostorne osobine unutar svake tematske cjeline, te svakog pojedinog spomenika – ranokršćanske crkve, srednjovjekovne crkve, crkve na mjestima pretkršćanskih kultova, župne crkve i samostani i eremitaže.

Image result for zmajeva Å¡pilja bol

Autori izložbe su Lino Ursić, Vedran Barbarić i Nina Gostinski, a projekt je realiziran uz financijsku potporu Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


Na otvaranju i Splitsko – dalmatinski župan Blaženko Boban

Brač je jedan od dragulja u cijeloj “ogrlici” dragulja kulturne baštine naše županije. Zbog toga mi je bila izuzetna čast i zadovoljstvo prisustvovati danas, zajedno sa našim pročelnikom Stipom Čogeljom i direktorom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joškom Stellom,  otvorenju izložbe “Sakralna baština otoka Brača – Itinerari kulturnog turizma” u zagrebačkom Arheološkom muzeju.
Izložba predstavlja vrijedna graditeljska ostvarenja sakralne arhitekture našeg prekrasnog dragulja Brača, uz priču o stanovništvu otoka i njegovoj kršćanskoj vjeri kroz godine i stoljeća – izjavio je nakon otvorenja izložbe, župan Boban.

Brač je u mediteranskim okvirima poseban po broju crkvenih objekata – ima ih čak 116 zabilježenih, a definiraju ih različiti stilski izričaji.



Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije izdala je i tematsku brošuru

Kako bi se one očuvale i turistički valorizirale, prije 4 godine izdan je atraktivan vodič koji je ovako impresivan broj znamenitosti katalogizirao u 5 kulturnih itinerara.

DSC09434_1
Image result for pustinja blaca


Više: www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr , arhiva Turističkih zajednica