Aktivni odmor

Uvati vitar 2019. U Sutivanu na otoku Braču, održava se najatraktivniji biciklistički maraton u Hrvatskoj!

BICIKLISTIČKA XCM UTRKA U SUTIVANU SVE JE VEĆA, LJEPŠA I BROJNIJA – NEK VITAR UVATI NAJBOLJI!

JESTE LI ZNALI da Sutivan početkom svibnja izgleda – kao u samom srcu sezone? Zasluga je to atraktivne biciklističke XCM utrke Uvati vitar, koja je toliko zaživjela i postala omiljena u cikloturističkoj javnosti zemlje i okruženja, da je nesumnjivo riječ o prvoj po relevantnosti utrci u Dalmaciji, odnosno onoj koja na nivou države ulazi u top 5 najatraktivnijih. Zašto je tako, saznat ćete ostanete li uz naredne ulomke, a mi se nadamo dvjema stvarima  – da ste svoj bicikl pripremili za tvrdoglavi brački kamen i startninu uvatili još u – siječnju!

Image may contain: 2 people, people riding bicycles, bicycle and outdoor

EARLY BIRD GETS THE WORM. Tko rano rani, dvije sreće grabi – krilatica je kojom su se vodili čelni ljudi, ali i brojni sudionici ove atraktivne utrke, budući da se prodajom early bird startnina još od siječnja po vrlo pristupačnoj cijeni, premašio ukupan broj natjecatelja od prošle godine, te su organizatori morali osigurati određeni broj dodatnih startnina.

Image result for uvati vitar 2018 hotspots

Zatvaranje prijava otkrilo je brojku od čak 400 natjecatelja, a očekuje se makar 1000 posjetitelja sveukupno. Staze Bura, Vitar i Bonaca još su krajem veljače bile na posljednjim kozmetičkim tretmanima, ne bi li dočekale natjecatelje i znatiželjnike potpuno ušminkane i u svojem najboljem izdanju!

TRI UTRKE U JEDNOJ. No, što je doprinijelo činjenici da ova utrka iz godine u godinu biva sve veća, ljepša i brojnija? Promijeniti njen koncept od profesionalne do rekreativne, pokazalo se kao pun pogodak. Sada su u utrku uključeni i rekreativci, koji inače zaziru od profesionalnih utrka misleći da neće biti na visini zadatka, a među najvjernijim sudionicima su i djeca.

Biciklisti pristižu iz svih zemalja u okruženju, tako da slobodno možemo reći da je riječ o jednoj utrci međunarodnog karaktera. Što se tiče samih staza, za rekreativce je oko 20 km dugačka, prigodno nazvana, Bonaca, dok će se najzagriženiji profesionalci okušati u savladavanju 70-ak km dugačke Bure, koja spaja Sutivan, Supetar, Nerežišća i Milnu. Staza Vitar sa svoja 43 kilometra smjestila se između ove dvije “krajnosti”, tako da Sutivan zbilja nudi za svakog ponešto, ovisno o biciklističkoj formi i preferencijama.

No photo description available.

ZABAVNO NA TERENU – I VAN NJEGA! No, kako će izgledati bogat program utrke? Svoje goste-ljubitelje avanture na dva kotača Sutivanjani očekuju u petak 17. svibnja, tijekom popodnevnih sati, te će oni uz piće dobrodošlice, kanapee i pomno odabranu glazbu od za ovu priliku specijalno angažiranog DJ-a, moći preuzeti svoj bogati startni paket, pročavrljati s konkurencijom i prepustiti se otočkom miru. U subotu, 18. svibnja, u startno/ciljnoj areni, ove će godine uz druženje biti poslužen besplatan Dukat Fit doručak, a start utrke za sve kategorije označit će pucanj pištolja u točno 10 sati.

Nakon toga će se u Sutivanu, dok natjecatelji voze, odvijati prigodni program uz DJ-a i prezentacije sponzora utrke, a organizirani su i video izvještaji s terena te live praćenje utrke putem aplikacije na mobitelu. Poslije utrke, natjecatelji će izgubljenu energiju moći nadoknaditi uz PIK roštilj, ali i pravi domaći gurmanski spektakl za nepca – u 19 sati očekuje ih svečana večera s janjetinom, rižotom i tunom!

Nakon proglašenja najbržih natjecatelja, slijedi bogata tombola i party uz zvukove benda do dugo u noć. A idućeg jutra, u nedjelju, dok sudionici budu uživali u besplatnoj Segafredo kavici s izlagačima (koji u međuvremenu, po želji natjecatelja, mogu pregledati njihove bicikle ili dati kakav stručni savjet!) u utrci će se okušati i najmlađi natjecatelji, koji će također dobiti medalje. Zanimljiv podatak je da su medalje vrlo prigodno izrađene od prekrasnog bračkog kamena, pod umjetničkom palicom galerije Jakšić.

NAJVEĆA EXPO ZONA, PHOTO POINTOVI… Želite li imati sjajne fotografije za uspomenu na ovu cikloturističku avanturu, razveselit će Vas činjenica da ju možete ovjekovječiti na najatraktivnijim točkama duž obale prema Sutivanu, te Vidove Gore, pustinje Blaca i Milne. Osmislite svoju privatnu kolekciju sa utrke i postavite ove fotke na društvene mreže, te tako postanite dobrovoljni ambasador Sutivana u svijetu – možda baš Vi nekog inspirirate na bicikliranje uz more u tako osobitom ambijentu! Nemojte zaobići ni expo zonu za sponzore i izlagače – najveću na ovom području. Uživajte u razgledu najmodernije bike opreme – možda pronađete baš onaj dobitni detalj koji Vam je nedostajao da se uhvatite u koštac sa tvrdoglavim bračkim kamenom!

VJETAR SE VEZAT’ – MOŽE! Tvrdoglavu i divlju buru možda ne možete zauzdati, ali možete makar savladati stazu istoimenog naziva. Rastući renome ove utrke učinit će to privlačnom reckom u Vašem biciklističkom portfelju, a prijateljima i kolegama biciklistima šapnite brižljivo čuvanu tajnu – vjetar se vezat’ može  – makar i simbolično, samo u Sutivanu!

Sreću želimo svima, a vitar nek uvati – onaj najbolji!

Image may contain: outdoor

www.visitsutivan.com

Facebook: https://www.facebook.com/visitsutivan

Twitter: https://twitter.com/TZOSUTIVAN