Aktivni odmor

Završen Bol bike weekend!

Da se Bol sve više profilira kao atraktivna cikloturistička destinacija, svjedoči uspješno završeni bike festival i XCM Bluesun Bol Epic utrka sa UCI C3 oznakom.

Image may contain: 1 person, cloud, sky, mountain, outdoor and nature

Biciklistički vikend, u organizaciji Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije, završen je u nedjelju utrkom od Murvice preko Farske do Vidove gore. Start je bio u 10 sati, a vozilo se 18 kilometara. Pobjednici nedjeljne utrke su slovenski biciklist Govekar Matevž i Sabina Rzepka iz Poljske.

Image may contain: cloud, sky, outdoor and nature


Organizatori i domaćini, načelnik općine Tihomir Marinković i direktor TZO Bol Markito Marinković, sudionike natjecanja i pobjednike su dočekali na vrhu Vidove gore, najvišem vrhu jadranskih otoka. Svi zajedno uživali su u predivnom pogledui ukusnim bračkim delicijama.

Image may contain: 8 people, people smiling, people standing and outdoor


– Usprkos nepovoljnim vremenskim uvjetima za ovaj dio godine, radi kojih je dio prijavljenih natjecatelja otkazao svoj dolazak, sudionici natjecanja oduševljeni su događajem, ljepotama Bola i gostoprimstvom domaćina. Dogodine očekujemo višestruko veći broj sudionika na utrci – rekao nam je Denis Špadina, glavni organizator utrke.

Image may contain: one or more people, bicycle and outdoor

Bol bike festival vozio se u tri etape: prvi 40 kilometara dugačak MTB maraton vozio se u petak 03.05., prava poslastica za one kojima su teški i zahtjevni uvjeti vožnje i brdski tereni pravi izazov. Na cesti Bol – Gornji Humac, prije skretanja za aerodrom, startalo je 11 biciklista iz 6 država. Stazu od 22 kilometra, uglavnom po makadamu, prvi je prešao za 34,30 min biciklist iz Slovenije Matijaž Budin.

Image may contain: one or more people, ocean and outdoor

Idućeg dana, 04.05., u subotu s početkom u 10.30h vozio se 86 km dugačak UCI C3 maraton. Slovenac 17-godišnji Jakob Klemenčič prvi je odvozio stazu od 45 km, uglavnom po makadamskom putu, za 1h44’35“, a Jure Belak, također slovenski natjecatelj, bio je prvi među profesionalcima (2h41′).

Image may contain: sky and outdoor

Uz natjecateljski program održan je atraktivan after race party, wine tasting u jednoj od najboljih vinarija na svijetu, Stini.

Image may contain: 2 people, people standing and outdoor

REKORDAN TRAVANJ

U Bolu je u travnju zabilježen dolazak 4.223 gosta, a ostvarena su 17.114 noćenja. U istom mjesecu prošle godine u Bol je došao 3.281 gost, a ostvareno je 11.707 noćenja.
Po broju noćenja u travnju ove godine najviše je gostiju bilo iz Njemačke (6.105), zatim Slovenije (3.071), Poljske (1.401), Hrvatske (1.046), Austrije (828), Švicarske (533), BiH (433), Italije (423), Srbije (390), Engleske (297) …
Hoteli su imali 14.050 noćenja, privatni smještaj 2.408, kampovi 244 i nekomercijalni smještaj 412 noćenja.