Aktivni odmor

Avanturizam daleko od gradskog asfalta: Krenite u trekking avanturu Cetinskim krajem!

This post is also available in: English

Ako niste među onim sretnicima koji odavna znaju da dalmatinsko zaleđe krije pravo carstvo za aktivno hodanje, planinarenje i trčanje nepreglednim brdskim i ravničarskim terenima – Cetinsku krajinu! – to se mora pod hitno promijeniti!

Po dvije trekking staze u Sinju i Trilju, te čak 4 planinarske staze u Vrlici, zasigurno će zadovoljiti svačije sportske afinitete, a toliko je toga za istražiti i otkriti – od pluća grada Sinja – Pavića nebesa, preko najvećeg vrha Visošnice, nezaboravnog pogleda na Sinj, Sinjsko polje i okolne planine, dicmanjsku kotlinu, more i otoke; pa do kanjona i planinskog potoka Sutine, prekrasnih pejzaža zelene Svilaje i mrke, stjenovite Dinare, te bajkovitih brežuljaka Trilja!

Opredijelite se za trekking pustolovinu dobro označenim i intrigantnim stazama ponudi planinarskih društava, ili pak odaberite tematsku turu neke od brojnih specijaliziranih agencija, a posjetite li Cetinsku krajinu u predsezoni, u trekkingu se možete čak i natjecati!

KRENITE BAJKOVITIM LABIRINITIMA. Kako Vam zvuči boravak na svježem šumskom zraku, uživanje u prekrasnim pogledima s vrhova Dinare i Svilaje, i naravno okrjepa zdravom domaćom hranom i pićem po povratku? Ako Vam se sviđa pomisao na ovakvu pustolovinu, istražite jednu od 4 planinarske staze na području Vrlike!

Ili pak krenite na tematsku trekking turu zelenim brežuljcima iznad Trilja – oduševite se stazom zelenih proplanaka i vinograda čiju svježinu upotpunjuju brojni izvori i potočići! Napijte se čiste izvorske vode, pročistite pluća svježim zagorskim zrakom, upoznajete mala seoska domaćinstva u kojima se hrana još uvijek proizvodi samo na prirodan način i kušajte tradicijske delicije poput domaćeg sira i kruha! Ne propustite ni arheološko nalazište Tilurij i čuvenu konjušnicu Galop.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 964.jpg

OKUŠAJTE SE U PRAVIM NATJECANJIMA. Ako pored avanturističkog, posjedujete i natjecateljski duh, znajte da je Cetinska krajina poprište atraktivnih utrka! Nama se sviđa svibanjski “Sinj Trail” čiji su nazivi kategorija (i staza!) u dužini od 11, 22 i 33 km, inspirirani tipovima alkarskih natjecanja (Bara, Čoja, Alka), a povezuju točke vrhunske atraktivnosti – od crkve Gospe Sinjske i predivnih Alkarskih dvora, pa do zaštićenog krajobaraza Sutine i očaravajućih vidikovaca s kojih pogleda puca prema Visokoj, Kamešnici, Dinari i Svilaji!

Lipanjska utrka “Cetina Adventure Race” gdje sudjeluje neograničen broj timova sa po dva člana, kombinacija je raznih adrenalinskih disciplina u kojoj se timovi suočavaju s prirodnim preprekama, a njena “blaža” varijanta svakako je dinamični Gradski izazov koji natjecateljima otkriva nepoznate detalje o gradu pod Kamičkom, a u njemu mogu sudjelovati i djeca i odrasli.

Foto: Tz grada Sinja, Dalmatia explorer

Više: www.cetinska-krajina.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Za više informacija posjetite www.strukturnifondovi.hr


This post is also available in: English