Aktivni odmor

Istražite najveći dalmatinski otok – Brač je zagonetan i neodoljiv!

This post is also available in: English

ATRAKTIVAN I U PREDSEZONI. Kako god – i kad god! – ga odlučite istražiti – na dva kotača, putem njegove vrijedne kulturne baštine, ili pak kroz ukusne pijate! – Brač je jednako zagonetan i neodoljiv.

Nek Vaš posjet bude aktivan, ali i ukusan – bicikliranje u idiličnom ambijentu i izlete do kulturno-povijesnih poslastica, začinite onim gurmanskim – domaćom janjetinom koja se topi u ustima, vinom koje nježno bocka nosnice i nepca – i jednom od najukusnijih torti na svijetu!

PUT DO SRCA OTOKA. Brač je posljednjih godina nevjerojatno napredovao kad je u pitanju cikloturizam, a možemo reći da se interes za avanturom na dva kotača proširio iz Sutivana, koji je oduvijek imao sportski predznak zahvaljujući festivalu Vanka regule i projektu Bike friendly Sutivan.

Image result for uvati vitar 2018 hotspots

Brač je otok s najviše – čak 25! – uređenih biciklističkih staza, a na Vama je samo odabrati onu po svojem ukusu. Nazvane su prema otočkim svecima-zaštitnicima, vjetrovima, ili pak mediteranskom bilju, a nama se naročito sviđa Srce Brača – ponudit će Vam neoskvrnjeni Brač kakav je nekad bio, ali i čak deset srednjovjekovnih i renesansnih crkvica!

Ima i tako intrigantnih staza da nisu za one sa slabijim živcima – primjerice, staza Macića i Vivera dobila je ime prema nadnaravnim bićima iz mjesnih legendi vezanih za Postira, a odvest će Vas i do najstarijeg bračkog naselja Škrip, te Dola – doma čuvene torte hrapoćuše prepune oraha i krepkih sastojaka, izgledom nalik na brački krš!

A želite li uistinu kraljevsko iskustvo bicikliranja, odvažite se i krenite najdužom od svih staza – Sv. Juraj!

Ova 180.1 km dugačka staza vodi do svih naselja na otoku Braču, te je s pravom ponijela ime otočkog zaštitnika, a sadrži ono ponajbolje – najljepši zvonik – onaj župne crkve u Ložišćima s potpisom Ivana Rendića, crkvicu Sv. Petra s borom u krovu u Nerežišćima, čarobni Zlatni rat u Bolu koji mijenja oblik ovisno o vjetru i morskim strujama, crkvu Krista kralja u Selcima – takozvanu Bračku katedralu, ranokršćansku baziliku u Povljima, Klesarsku školu u Pučišćima i Muzej otoka Brača u Škripu!

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Brac-Run-2018-33_1-2.jpg

OBJEKTI KOJE VRIJEDI RAZGLEDATI. Jeste li znali da je Brač prava riznica vrijedne kulturno-povijesne i sakralne baštine? Iako se razgledavanje pojedinih lokacija može sjajno iskombinirati sa vožnjom biciklističkim stazama, ciljano otići na Brač u razgled kulturne baštine odlična je ideja za posjet u predsezoni i posezoni.

Mi bismo krenuli od Selaca, mjesta istoimene Općine koja slovi za centar kulture Brača – prekrasne kamene ulice i trgovi odaju dugu tradiciju bavljenja kamenoklesarstvom, a najveća crkva na otoku – Bračka katedrala, krije još dragulja sakralne baštine, poput skulpture Srca Isusovog, autora Ivana Meštrovića.

Image result for povlja

A tek obližnje mjesto Povlja skriva prave kuriozitete – možda niste znali da se ondje nalaze jedni od najstarijih hrvatskih jezičnih i kulturno-povijesnih spomenika, poput povaljske listine i povaljskog praga, te ranokršćanske bazilike iz 6. stoljeća? Ovo je tek jedan od čak 116 zabilježenih bračkih vrijednih sakralnih objekata, koje odlikuju različiti stilski izričaji!

Svjesni ovog neizmjernog bogatstva našeg najvećeg otoka, čelni ljudi županijskog turizma prije nekoliko godina izdali su i kulturno-turistički vodič s konceptom itinerara, u kojem možete naći prave dragulje idealne za razgled – od mahom baroknih župnih crkvi i njihovih vrijednih oltarnih pala, pa do srednjovjekovnih crkvi karakterističnog visećeg luka (poput one Sv. Petra u Dolu) s kasnije nadograđenim zvonikom na preslicu. Zvučna imena poput Jurja Dalmatinca, Nikole Firentinca ili pak bračkog kipara Nikole Lazanića, stoje iza vrijednih oltarnih reljefa koje ove građevine nerijetko kriju.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 1_1.jpg

BRAČ ZMAJEVE IMA – ODAVNO! No, nipošto nemojte propustiti razgled pravih zvijezda bračke kulturne baštine – poput Muzeja otoka Brača u Škripu, koji će Vas oduševiti nizom ulomaka kamenog namještaja iz razdoblja ranog kršćanstva, ili pak Zmajeve špilje, koja seže u još ranija razdoblja! Ova fascinantna špilja s reljefom zmaja po kojem je i dobila ime, spaja slavensku mitologiju i kršćansku ikonografiju, a pravo je čudo da nije zapela za oko tvorcima najpopularnijih fantasy serijala, poput Game of Thrones!

Pored Zmajeve špilje, neka i pustinja Blaca – stoljećima dozidavan samostan u stjenovitoj pustoši, prebogat sadržajima koji su bili dio svakodnevnice vrijednih svećenika glagoljaša i monaha, bude obavezna stavka u Vašem putnom itineraru.

Više: www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr

This post is also available in: English