Hot Spots destinacije

Korčula – srednjovjekovna ljepotica za koju su se u prošlosti otimali svjetski vladari, danas je elitna destinacija s pet zvijezdica

This post is also available in: English

PREPUSTITE SE OBILJU KULTURE I OTMJENOSTI!

SREDNJEVJEKOVNA LJEPOTICA ZA KOJU SU SE U PROŠLOSTI LJUBOMORNO OTIMALI VLADARI, pa je morala podići neke od ponajljepših kula i zidova da bi se obranila, zadržala je i do dana današnjeg specifičan šarm drevnih vremena!

Uronite u splet korčulanskih ulica (na svakom koraku ćete vidjeti kamene lavove – znak da je Venecija ovdje uplela svoje prste!) i otkrijte ukrašene palače i elegantne kuće, a u večernjim satima, slijedite trepereće svjetlo u toplim nijansama kako biste otkrili veličanstveni jadranski zalazak sunca.

Image may contain: sky, cloud, ocean, twilight, outdoor, nature and water

Kupajte se u uvalama gdje je guštala i Penelope Cruz, nadahnite se tradicijskim plesovima koji nekom svojom čudnom čarolijom razgaljuju srce i bude u vama domoljuba i oduševljenog promatrača, uživajte u duboko ukorijenjenim tradicijama i očitim dokazima sjajne kamenoklesarske vještine. Predstavljamo Vam – Korčulu!

korcula-citywalls

OSVOJILA VELIKO PLATNO – I SEDMU SILU! Korčula je postigla ono što je uspjelo rijetkima – osvojila je sedmu silu! Novinari sa svih strana svijeta pristižu u grad i oduševljavaju se njegovim ljepotama, poput novinarke iz Kalifornije, televizijske producentice i dvostruke dobitnice Emmyja, Ashley Colburn. Osim što je za vrijeme snimanja promo spota o otoku guštala u točionici i kušaonici vina, već odavno je u svom zapaženom dokumentarcu WOW Croatia u obavezan popis atrakcija za posjetiti uvrstila kuću Marka Pola!

St. Mark cathedral - Ornaments

Korčulu ljube i kamere – od novijih stranih filmskih uradaka poznat je Venuto al mondo iz 2013., u kojem je glavna protagonistica omiljena holivudska Španjolka – Almodovarova muza Penelope Cruz, a grad se ponosno šepuri i sa atraktivnih novih uvodnih špica za reklame Nove TV – fascinantna kola plesača Moreške u crnim i crvenim tradicijskim nošnjama snimana iz ptičje perspektive, sjajno su vizualno oplemenila novi TV materijal. Sve ovo sjajno se uklapa u strategiju čelnih ljudi korčulanskog turizma, koji promoviraju grad kao otmjenu destinaciju za biranu klijentelu, s naglaskom na kulturni doživljaj, a sve u sinergiji svih dionika u turizmu.

KULTURNA DESTINACIJA S PET ZVJEZDICA. Da se Korčula itekako može smatrati elitnom destinacijom, dokazuje već i letimičan pogled na njene objekte privatnog i hotelskog smještaja.

Sjajne vizure morsko-planinskog krajolika dodatno oplemenjuju blistavi tirkizni bazeni, dostupni kako u hotelima, tako i u modernim, minimalistički dotjeranim vilama.

Gallery image of this property

I dok su luksuzni sadržaji već neko vrijeme trend u svjetskoj turističkoj javnosti, one kulturne sadržaje s 5 zvjezdica Korčula je imala oduvijek. Lonely Planet poludio je za katedralom Svetog Marka, koja dominira dražesnim istoimenim trgom u srcu grada – intrigantna dvorepa sirena, figure slona, Adama i Eve, te prekrasno isklesan bajkoviti zvonik, tek su neki od detalja eksterijera koji nisu prošli nezamijećeno.

Image may contain: indoor

Oštrom novinarskom oku nije promakla ni opatska riznica – jedna od najbogatijih zbirki na otocima sa osobito vrijednim poliptihom “Bogorodica sa svecima” Blaža Jurjeva Trogiranina iz 1431., baš kao ni gradski muzej sa svojom dragocjenom zbirkom predmeta iz područja brodogradnje, kamenoklesarstva, pomorstva – ukratko, gradskog života Korčule iz srednjeg vijeka pa nadalje. Poseban dojam ostavljaju i impozantne, široke kamene stepenice, koje dodatno daju na veličanstvenosti kuli Revelin iz 14. stoljeća – još jednoj obaveznoj štaciji.

St. Mark cathedral - Ornaments

Uz ove dragulje, a zapravo sjajne ideje za razgled, nama se sviđa i stalni postav izložbe o Moreški, koji će dodatno obogatiti doživljaj ovog iznimnog bojnog plesa. A da bi kulturnih sadržaja za posjetitelje bilo što više, u toku je obnova kuće Marka Pola koja se planira otvoriti 2020., te revitalizacija kule Svih Svetih, koja će dobiti i novo arhitektonsko rješenje.

PROCESIJE BRATOVŠTINA, PLESOVI S MAČEVIMA, FESTIVALI, KONCERTI… Ako se ubrajate u prave kulturoljupce, oduševit će Vas i nematerijalna korčulanska kulturna blaga i sadržaji –  nađete li se ondje za velikih blagdana, svakako odgledajte impresivne procesije korčulanskih bratovština, a naravno, apsolutni “must” su i spomenuti plesovi od boja – Moreška, Kumpanija i Moštra, koji se uz male razlike, održavaju u mjestima otoka i Grada, a naročito često u sklopu korčulanskog kulturnog ljeta.

Image may contain: 1 person, standing, child, beard and outdoor

Uživajte u neobično dojmljivoj atmosferi koju kreiraju ovi plesovi, nabijenoj domoljubljem, osjećajima divljenja i ushićenja, ali i iznimnom mačevalačko-plesnom vještinom!

Ljubitelji klasične glazbe svakako će guštati i u koncertima u prostoru ispred katedrale Sv. Marka, a ljubitelji književnosti oduševit će se činjenicom da Korčula u srpnju postaje – književni centar europe – od 11. do 28. srpnja 2019. uživat će se u poeziji, povijesti, modernoj i dječjoj književnosti te putopisima na različite načine povezanim s Korčulom!

Svjetskog glasa je i Korčulanski barokni festival (31. kolovoza – 14. rujna 2019.) koji nudi vrhunska glazbena djela u izvedbi sjajnih umjetnika. Stoga, skoknite na prvi trajekt i – prepustite se čaroliji!

Dubrovačka cesta 19, Korčula, 20260, Croatia.

Više:
www.visitkorcula.eu
www.visitkorcula.net

Foto: Tz Korčula, Korčula hotels, Andrija Carli, Stjepan Tafra, Damir Pačić

This post is also available in: English