Aktivni odmor

Otok Vis – nautičari ga obožavaju, pustolovi ne propuštaju, a gosti tek otkrivaju!

This post is also available in: English

Jeste li već bili na Visu?

Related image

Nastavak hollywoodskog hita Mamma Mia svijetu je otkrio ljepotu Visa, koji je sve do 1995. bio vojna baza, izolirani otok, a danas je jedna od najpoželjnijih destinacija. Vela Srebrna, Rukavac, Smokva, Milna, Zaglav, Stončica… – nautičari će uživati u njegovim uvalama.

Related image

Iako se teško odlučiti koja je najljepša, službeno je ta titula 2016. pripala Stinivi, uvali koju zatvaraju dvije visoke litice iza kojih se skriva istoimena šljunčana plaža. U velikoj konkurenciji od 300 europskih plaža, čak deset tisuća čitatelja portala European Best Destination, svoj glas je dalo ovoj viškoj plaži smještenoj na južnoj strani otoka.

Related image

S te je strane i nenaseljeni otočić Ravnik poznat po atraktivnoj zelenoj špilji koju nautičari ne propuštaju. Dostojna je konkurencija onoj još poznatijoj – Modroj u maloj uvali Balun na otoku Biševu, udaljenom samo pet milja od Visa.

Related image

Sunčeva svjetlost koja dopire kroz njezin svod i reflektira se od morskog dna, podarila joj je mističnu plavu boju koja se ne zaboraljva.

Oko trideset aviona, uglavnom bombardera i nešto lovaca iz Drugog svjetskog rata pronađenih u podmorju oko Visa, svjedoče o vojnoj povijesti otoka. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je talijanska vojna baza, koju su kasnije preuzeli saveznici i na njoj izgradili vojni aerodrom.

Image result for biševo

Danas viški akvatorij privlači ronioce sa svih strana svijeta koji obavezno zarone na tri atraktivna lokaliteta koja skrivaju srušene avione – u blizini rta Polivalo na južnoj strani otoka, istočno od otoka Biševo i kod otočića Paržan.

Image result for biševo

Iako umjesto marine nudi vezove na rivi,  grad Vis postao je nezaobilazan hot spot u plovidbi Dalmacijom. Ambijent malog mista, atraktivni restorani, bogato kulturna baština razlog su više da uplovite u ovu mirnu luku koja je sjajna polazišna točka za istraživanje otoka.

Image result for komiža

Ne propustite Komižu, mjesto s jugozapadne strane Visa s neodoljivim plažama među kojima je najpoznatija Kamenice s izvorima hladne vode u moru, idealnim za osvježenje od ljetnih vrućina.  

Related image

Više: www.dalmatia.hr

Foto: www.dalmatia.hr

This post is also available in: English